Fokus

OpenAI: "Njujork tajms" hakovao ChatGPT da bi pokrenuo tužbu za autorska prava

Komentari

Autor: Tanjug

28/02/2024

-

07:57

OpenAI: "Njujork tajms" hakovao ChatGPT da bi pokrenuo tužbu za autorska prava
Open AI - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Kalifornijska kompanija OpenAI zatražila je od američkog saveznog suda da odbaci tužbe za autorska prava koje je protiv nje podneo "Njujork tajms".

OpenAI tvrdi da je list "hakovao" četbot ChatGPT i druge sisteme veštačke inteligencije (AI) za generisanje lažnih dokaza na osnovu kojih je pokrenut slučaj, preneo je Rojters.

Njujorški list je u decembru tužio OpenAI i njegovog najvećeg finansijskog investitora Majkrosofta, optužujući ih da koriste milione članaka Tajmsa bez dozvole za obuku četbotova za pružanje informacija korisnicima.

OpenAI je u podnesku na saveznom sudu na Menhetnu istakao da je Tajms „naveo tehnologiju da reprodukuje svoj materijal putem obmanjujućih uputstava koja očigledno krše uslove korišćenja OpenAI tehnologije".

"Navodi u pritužbi Tajmsa ne ispunjavaju njegove čuvene rigorozne novinarske standarde“, saopštio je OpenAI i dodao da će "istina, koja će izaći na videlo tokom ovog slučaja, dokazati da je Tajms platio nekome da hakuje njihove tehnološke proizvode".

Tajms je među nekoliko vlasnika autorskih prava, koji su tužili američke tehnološke kompanije zbog navodne zloupotrebe njihovog rada u obuci veštačke inteligencije, naveo i grupe autora, vizuelnih umetnika i muzičkih izdavača.

Pomenute tehnološke kompanije istakle su da njihovi AI sistemi "pošteno koriste materijal zaštićen autorskim pravima" i naglasile kako navedene tužbe "prete razvoju industrije potencijalno vredne više biliona dolara".

Rojters napominje da Njujork tajms, pored ostalog, optužuje OpenAI i Majkrosoft da su u nekoliko slučajeva četbotovi davali korisnicima gotovo doslovne odlomke njegovih autorskih članaka kada se to zatraži.

OpenAI je u svom podnesku naveo da je Tajmsu trebalo „desetine hiljada pokušaja da generiše veoma anomalne rezultate“. "U uobičajenom postupku, ne može se koristiti ChatGPT za serviranje Tajmsovih članaka po želji", saopštio je OpenAI.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet