Tehnologija

Memorija za novo doba: Samsung razvio čip s najvećim kapacitetom do sada prilagođen upotrebi veštačke inteligencije

Komentari

Autor: Tanjug

27/02/2024

-

11:33

Memorija za novo doba: Samsung razvio čip s najvećim kapacitetom do sada prilagođen upotrebi veštačke inteligencije
Eric Jamison/Samsung Electronics America via AP Images - Copyright Eric Jamison/Samsung Electronics America via AP Images

veličina teksta

Aa Aa

Južnokorejski tehnološki gigant Samsung elektroniks objavio je danas da je razvio novi memorijski čip koji ima "najveći kapacitet do sada" za veštačku inteligenciju (AI).

Kompanija tvrdi da njen novi čip HBM3E 12H podiže i performanse i kapacitet za više od 50 odsto u odnosu na standardne čipove, prenosi CNBC.

"Provajderi usluga veštačke inteligencije u industriji sve više zahtevaju HBM sa većim kapacitetom, a naš novi proizvod HBM3E 12H je dizajniran da odgovori na tu potrebu", rekao je izvršni potpredsednik za planiranje memorijskih proizvoda u kompaniji Samsung elekroniks, Jongčeol Bae.  

Modeli generativne veštačke inteligencije kao što je ChatGPT kompanije Open AI zahtevaju veliki broj čipova visokih performansi.

Moćni čipovi omogućavaju AI modelima da pamte detalje iz proteklih razgovora i korisničkih preferencija kako bi generisali odgovore koji nalikuju ljudskim odgovorima.

Samsung je saopštio da će masovna prodaja novog čipa HBM3E 12H započeti u prvoj polovini 2024. godine.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Magazin