Tehnologija

Majkrosoft najavljuje principe za podsticanje inovacija i konkurenciju u AI

Komentari

Autor: Tanjug

26/02/2024

-

23:41

Majkrosoft najavljuje principe za podsticanje inovacija i konkurenciju u AI
Majkrosoft najavljuje principe za podsticanje inovacija i konkurenciju u AI - Copyright Tanjug/AP/Ted S. Warren

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Majkrosofta Bred Smit danas je najavio uvođenje niza principa za podsticanje inovacija i konkurencije u sferi veštačke inteligencije (AI), koji imaju za cilj i da se bave sve većom ulogom i odgovornošću Majkrosofta kao lidera na tržištu naprednih tehnologija.

"Objavljivanjem ovih principa, obavezujemo se da ćemo obezbediti širok pristup tehnologiji, koji je potreban za osnaživanje organizacija i pojedinaca širom sveta da razvijaju i koriste veštačku inteligenciju na načine koji će služiti javnom dobru", rekao je Smit, a preneo je Rojters.

Principi uključuju obezbeđivanje pristupa i podrške programerima veštačke inteligencije, kao i to da im  AI modeli i razvojni alati budu lako dostupni.

U to spada i stavljanje svima na raspolaganje javnih aplikacijskih programskih interfejsa, kako bi se programerima omogućilo da pristupe Majkrosoftovim AI modelima i koriste ih.

Potez američkog tehnološkog giganta usledio je u momentu kada su njegovi rivali i antimonopolski regulatori sve zabrinutiji u vezi sa tržišnom moći Majkrosofta, a to je nedavno podstakla saradnja te kompanije sa istraživačkom laboratorijom OpenAI, koja je razvila ČetGPT, četbot sa veštačkom inteligencijom.

Majkrosoft je stavio četbotove u svoje osnovne proizvode, kao što su Office softver i pretraživač Bing tokom prošle godine, čime je privukao poslovne klijente, koji žele da isprobaju napredne mogućnosti tehnološke industrije.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Magazin