Aktuelno iz kulture

Spor oko megahita "Hotel Kalifornija": Sud u Njujork odlučuje ko je vlasnik teksta pesme grupe Igls

Komentari

Autor: FoNet

21/02/2024

-

21:36

Spor oko megahita "Hotel Kalifornija": Sud u Njujork odlučuje ko je vlasnik teksta pesme grupe Igls
Tanjug/AP/Chris Pizzello - Copyright Tanjug/AP/Chris Pizzello

veličina teksta

Aa Aa

Skoro pola veka otkako je "Hotel Kalifornija" posao mega hit, trojica muškaraca našla su se danas pred sudom u Njujorku u krivičnom postupku zbog spora ko je vlasnik oko 100 listova na kojima su ispisane različite verzije teksta te pesme, ali i drugih kompozicija Iglsa, prenosi AP.

Ključni svedok u postupku trebalo bi da bude jedan od osnivača Iglsa Don Henli, koji želi da vrati te rukopise, dok su trojica optuženih poznati profesionalci u svetu kolekcionara.

Optuženi su trgovac retkim knjigama Glen Horovic, bivši kustos Kuće slavnih rokenrola Kreg Inkijardi i prodavac suvenira Edvard Kosinski, jer su prodavali te stranice iako su znali da je njihova istorija vlasništva u najmanju ruku problematična.

Oni su planirali da osujete napore Henlija da vrati u svoj posed stranice različitih verzija pesme, za koje tvrdi da su "ukradeni delovi nasleđa".

Optuženi nisu biznismeni koji su delovali u dobroj nameri, već kriminalni akteri, rekao je okružni tužilac Menhetna Nikolas Penfold u uvodnoj izjavi.

Trojica optuženih izjasnili su se da nisu krivi ni po jednoj tački optužbe, uključujući zaveru radi posedovanja ukradene imovine.

Dokumenti nisu ukradeni, oni nisu ništa protivzakonito kupili ili pokušali da ih prodaju, tvrde pravni zastupnici optuženih i navode da se Henli dobrovoljno odrekao spornih listova.

Među stranicama koje Henli potražuje su radne verzije tekstova pesama sa izdanja "Hotel Kalifornija" iz 1976. godine, koji je treći najprodavaniji album ikada u SAD, podseća AP.

Među tim dokumentima su i verzije pesama "Život u brzoj traci", "Novi klinac u gradu" i, naravno, "Hotel Kalifornija". Prošle godine ta pesma je u SAD imala više od 220 milona strimova i emitovana je na radio stanicama širom države 136.000 puta.

Slučaj je na sud dospeo 2022. godine, deceniju pošto su pojedine stranice počele da se pojavljuju na aukcijama, što je Henli registrovao.

On je kupio četiri stranice za 8.500 dolara, ali je prijavio da su dokumenta ukradena, navodi tužilac.

U to vreme, stranice sa stihovima bile su u rukama Kosinskog i Inkardija, koji su ih kupili od Horovica za 65.000 dolara.

Kompanija Horovica kupila ih je za 50.000 dolara 2005. godine od Eda Sandersa, koji je bio osnivač avangardne grupe Fugs, a radio je sa Iglsima kao biograf benda. On, inače, nije optužen.
 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura