Aktuelno iz kulture

"Gospodar prstenova" i autorska prava: Amazon i Tolkinov legat dobili slučaj protiv pisca knjige "Družina kralja"

Komentari

Autor: Variety

19/12/2023

-

10:26

"Gospodar prstenova" i autorska prava: Amazon i Tolkinov legat dobili slučaj protiv pisca knjige "Družina kralja"
"Gospodar prstenova" i autorska prava: Amazon i Tolkinov legat dobili slučaj protiv pisca knjige "Družina kralja" - Copyright Tanjug/AP/Amazon Studios

veličina teksta

Aa Aa

Kompanija "Amazon" i Legan Dž. R. R. Tolkina dobili su slučaj na sudu koji su pokrenuli zbog navodnog kršenja autorskih prava vezanih za franšizu "Gospodar prstenova".

U aprilu ove godine pisac Demetrijus Polihron objavio je knjigu pod nazivom "Družina kralja" ("The Fellowship of the King") i planirao je da to bude prvi deo serije od sedam nastavaka. Autor je zatim tužio i "Amazon" i Tolkinov legat tvrdeći da je serija "Gospodar prstenova: Prstenovi moći" pozajmila ideje iz njegove knjige i prekršila autorska prava.

Sada je prvi put objavljeno da je sudija po kratkom postupku odbacio njegov slučaj još u avgustu, piše Variety.

Tolkinov legat zatim je pokrenuo kontratužbu protiv autora zbog kršenja njihovih autorskih prava, a sudija je presudio u njihovu korist ove jeseni i odobrio im da spreče Polihrona da "štampa, distribuira, prodaje, izvodi, izlaže ili na bilo koji drugi način eksploatiše" pomenutu knjigu ili njen nastavak pod nazivom "Dva drveta". 

Autoru je takođe naređeno da uništi sve fizičke i elektronske primerke tih dela.

Pored toga, Polihron je u obavezi da isplati 134.637 dolara na ime sudskih troškova i Amazonu i Tolkinovom legatu.

Inače, autorska prava na franšizu "Gospodar prstenova", koja se uglavnom odnose na Tolkinovu istoimenu trilogiju i "Hobita", u većinskom su vlasništvu švedske gejmerske grupacije Embracer, koja ih je otkupila za 395 miliona dolara prošle godine.

Međutim, Tolkinov legat zadržava deo prava, između ostalog, na kreiranje televizijskih serija od osam i više epizoda na osnovu tih materijala, kao i vlasništvo nad ostalim Tolkinovim radovima. 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura