Aktuelno iz kulture

"Biće interesantno": Džordž R. R. Martin komentarisao glasine o rivalstvu serija "Gospodar prstenova" i "Kuća zmaja"

Komentari

Autor: Independent / Euronews Srbija

24/05/2022

-

09:19

"Biće interesantno": Džordž R. R. Martin komentarisao glasine o rivalstvu serija "Gospodar prstenova" i "Kuća zmaja"
"Biće interesantno": Džordž R. R. Martin komentarisao glasine o rivalstvu serija "Gospodar prstenova" i "Kuća zmaja" - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Pisac Džordž R. R. Martin komentarisao je nedavno glasine o rivalstvu između serije "Kuća zmaja", koja je snimana prema njegovoj knjizi "Vatra i krv" i dugoočekivane serije "Gospodar prstenova" u produkciji Amazon Prime.

Martin, koji trenutno gostuje na prvom Književnom festivalu u Santa Feu, prokomentarisao je seriju koja je najavljena kao prednastavak Tolkinovog dela, o kojoj je do sada poznato vrlo malo detalja.

"Amazon je kupio Tolkina, ali zapravo nisu dobili nijednu knjigu. Nisu dobili 'Gospodara prstenova', ni 'Hobita', čak ni 'Silmarilion'. Pretpostavljam da su dobili dodatke i da su na osnovu njih konstruisali Drugo doba. Mnogo je mitova o tome, tako da će biti interesantno da vidimo šta su uradili", rekao je Martin za Independent.

Serije će se nadmetati da osvoje publiku, budući da će "Kuća zmaja" biće premijerno prikazana na HBO 21. avgusta, dok će "Gospodar prstenova" početi da se emituje od 2. septembra.

Umesto da se bavi rivalstvom, pisac kaže da se nada da će uspeh i jedne i druge serije biti dokaz potražnje za epskom fantastikom.

"Znam da su od trenutka kada su najavljeni datumi premijera naslovi bili: 'Borba za nadmoć u fantastici: Prstenovi moći protiv Kuće zmaja'. Ne znam zašto to uvek rade? Nadam se da će obe serije biti uspešne. Dovoljno sam takmičarski nastrojen. Nadam se da ćemo mi uspeti više: ako oni osvoje šest Emija, što će se nadam se desiti, voleo bih da mi osvojimo sedam. Ali ipak, to je dobro za fantastiku. Nadam se da će više takvih serija biti na televiziji", dodao je Martin.

Vreme pre Hobita

"Gospodar prstenova" najavljena je kao najskuplja serija u istoriji. 

Radnja je smeštena u vreme kada Hobiti još nisu postojali, a producenti Patrik Mekej i Dž. D. Pejn osmislili su bića koja su na neki način njihovi preci.

U zvaničnom sinopsisu stoji da serija oslikava herojske legende Drugog doba istorije Srednje zemlje.

"Ova epska drama smeštena je u vreme hiljadama godina pre događaja iz Tolkinovog 'Hobita' i 'Gospodara prstenova', a vodi gledaoce u eru u kojoj se velike moći kuju, kraljevstva se uzdižu do slave i padaju u pepeo, neočekivani heroji bivaju iskušavani, nada visi o koncu, a jedan od najvećih zlikovaca koji je ikad potekao iz Tolkinovog pera preti da prekrije celi svet mrakom", piše u saopštenju Amazona.

To znači da će se "Prstenovi moći" baviti periodom nakon poraza zlog boga Morgota, kada je njegov pomoćnik i odani general Sauron nestao. 

Prema tizeru možemo zaključiti da će centralnu ulogu imati Galadrijela, hiljadama godina mlađa od inkarnacije u filmovima Pitera Džeksona, koja postaje komandant Severnih armija i radi na tome da pohvata sve preostale Morgotove saveznike, koji možda i dalje vrebaju iz mraka.

Dok ona traga za naprijateljima, umalo gubi život na moru, ali je spasava jedan smrtnik, s kojim joj se sudbina prepliće na neočekivan način.

U seriji ćemo videti i mnoge predele koji su tek bili nagovešteni u Džeksonovoj trilogiji, kao što je kraljevstvo patuljaka Kazad-dum, koje je u toj eri bilo na vrhuncu moći.

Upoznajemo i Isildura (Maksim Boldri) koji je kasnije postao deo mita, odsekavši prst Sauronu i ukravši mu jedan prsten moći.

Očekivanja su velika, a da li su i opravdana, saznaćemo od 2. septembra, kada bi trebalo da počne njeno emitovanje na Amazon Prime.

Uspon i pad dinastije Targarijen

U ovoj seriji čija je premijera zakazana za 21. avgust ove godine na striming servisu HBO Maks, pratimo sudbinu dinastije Targarijen oko 200 godina pre dešavanja iz "Igre prestola".

Ako ste pratili "Igru prestola", verovatno znate da je porodica Targarijen došla na vlast u Vesterosu zahvaljujući zmajevima koje su posedovali. Njihova dinastija vladala je generacijama, a "Kuća zmaja" prikazuje njihov "početak kraja" i događaje koji su prethodili građanskom ratu, koji je upamćen kao "Ples zmajeva".

Građanski rat započeo je zbog neslaganja o tome ko će na tronu naslediti kralja Viserisa I Targarijana (Pedi Konsidin). Njegovo prvo dete, princeza Renira (mlađu verziju igra Mili Alkok, a stariju Ema D'Arsi) očekuje da će vladati kao prva žena na čelu Vesterosa. Međutim, kako to kaže princeza Renis u trejleru serije, "muškarci su pre spremni da spale celo kraljevstvo, nego da vide ženu na Gvozdenom prestolu".

Sukob oko nasleđa trona dovešće do velikih razaranja i početka pada dinastije, oličenog u "Ludom kralju", a zatim i "Ludoj kraljici" Deneris.

Ako ste radoznali da saznate više i nemate strpljenja da čekate avgust, uvek možete pročitati i knjigu, koju je na srpski prevela izdavačka kuća "Laguna".

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura