Aktuelno iz kulture

Pet filmova koji će se dopasti ljubiteljima "Gospodara prstenova"

Komentari

Autor: Euronews Srbija, S. R.

31/01/2022

-

22:24

Pet filmova koji će se dopasti ljubiteljima "Gospodara prstenova"
Pet filmova koji će se dopasti ljubiteljima "Gospodara prstenova" - Copyright Printscreen YouTube/HD Retro Trailers, Movieclips Classic Trailers, SearchlightPictures

veličina teksta

Aa Aa

Ekranizacija "Gospodara prstenova" u režiji Pitera Džeksona upisana je u anale svetske kinematografije kao jedna od najuspešnijih filmskih adaptacija, ali i među najbolje filmove uopšte. 

Iako je teško naći filmove koji mogu da pariraju legendarnim "Gospodarima", ovih pet filmova trebalo bi da se dopadnu svim ljubiteljima Tolkinovog dela:

"Vilou" (1998)

U zarobljeništvu moćne kraljice i čarobnice Bavmorde (Džin Marš) rodi se devojčica Elora, koja bi prema proročanstvu trebalo da zauzme kraljičino mesto. 

Vladarka zbog toga rešava da je ubije, ali dadilja uspeva da je spase pustivši je da otplovi niz reku.

Voda Eloru odnosi u selo patuljaka, gde je pronalazi farmer Vilou (Vorvik Dejvis) koji dobija težak zadatak da joj omogući da ostvari proročanstvo. 

U njegovoj avanturi pridružuje mu se ratnik Madmartigan (Val Kilmer) i vilenjaci Brauniji i čarobnica Raziel (Patriša Hejs).

Producent ovog filma je Džordž Lukas, a reditelj Ron Hauard, a njihov maštoviti svet koji su oslikali u ovom filmu doneo je "Vrbi" status kultnog ostvarenja. 

Ljubitelji "Gospodara prstenova" u ovom filmu će primetiti mnoge elemente inspirisane Tolkinovom Srednjom zemljom.

"Vremenski banditi" (1981)

U fantastičnoj komediji "Vremenski razbojnici", mladi Kevin (Kreg Vornok) nehotice postaje deo tima patuljaka koji putuju kroz vreme i kradu blago.

Ova neobična družina prolazi kroz razne avanture od Napoleonovog vremena, kroz srednji vek, pa sve do vremena legendi gde se suočavaju sa iskonskim zlom.

"Letopisi Narnije: Lav, veštica i orman" (2005) 

"Letopisi Narnije" zasnovani su na seriji knjiga C.S. Luisa, inače Tolkinovog savremenika i prijatelja.

Priča počinje nadomak Londona, neposredno pred početak Drugog svetskog rata, kada deca krijući se od neprestanih bombardovanja, vreme provode u staroj kući gde otkrivaju jedan neobičan orman.

Naizgled običan komad nameštaja predstavlja vrata u drugačiji svet, prekriven snegom i ledom u kojoj se mališani upuštaju u mnoge avanture sa mudrim lavom Aslanom, koji treba da se suprotstavi zloj Beloj veštici.
 
I Tolkin i Luis su crpeli inspiraciju iz nordijske mitologije što je primetno i u ovom filmu. 

"Tolkin" (2019)

U središtu biografske drame "Tolkin" je legendarni pisac (Nikolas Holt), a ovaj film prati njegov život od njegovih školskih dana do službe na bojištu Prvog svetskog rata.

Ljubitelji romana i filmskih adaptacija "Gospodara prstenova" verovatno će ceniti uvid u Tolkinovu prošlost i inspiraciju i videti kako su njegova prijateljstva, iskustvo rata i ljubav prema jezicima preneti u njegova dela.

Animirani film "Gospodar prstenova" (1978)

Animirana verzija "Gospodara prstenova" takođe je zasnovana na Tolkinovim knjigama.

U priči koja samo obuhvata period od početka "Družine prstena" do prve polovine "Dve kule", Frodu glas pozajmljuje Kristofer Gard, a Džekson je svojevremeno izjavio da ga je upravo taj crtani film inspirisao da snimi igranu verziju čuvenih knjiga.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura