Aktuelno iz kulture

"Pad Numenora": O čemu se radi u novoj knjizi zasnovanoj na Tolkinovim spisima

Komentari

Autor: Euronews Srbija, S. R.

05/07/2022

-

08:40

"Pad Numenora": O čemu se radi u novoj knjizi zasnovanoj na Tolkinovim spisima
"Pad Numenora": O čemu se radi u novoj knjizi zasnovanoj na Tolkinovim spisima - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

"Pad Numenora" (The Fall of Numenor), nova knjiga zasnovana na spisima Džona R. R. Tolkina koja bi trebalo da se na jesen nađe najpre u britanskim knjižarama, bavi se Drugim dobom, epohom koja je prethodila dešavanjima iz "Hobita" i "Gospodara prstenova", saopštili su izdavači.

Nova knjiga u izdanju "Harper Kolins" koju je priredio Brajan Sibli, a ilustrovao Alan Li, na jednom mestu objediniće događaje vezane za nastanak Prstenova moći i uspon Saurona u Srednjoj zemlji, što se uklapa i u dešavanja koja prati nova Amazonova serija. 

Umetnik, koji je bio zadužen i za ranije ilustracije Tolkinovih knjiga i čak dobio Oskara za doprinos filmskoj fotografiji u Džeksonovoj trilogiji "Gospodar prstenova", rekao je u saopštenju da mu je bilo "zadovoljstvo da istražuje Drugo doba i uči o misterioznim i drevnim događajima, savezima i katastrofama, koji su na posletku doveli do priča koje su nam bolje poznate"

"Kad god sam imao priliku da radim na 'Gospodaru prstenova' i 'Hobitu', pokušavao sam da osmislim slike i dizajn adekvatne starosti, koji su odraz istorije i eho starijih priča. 'Pad Numenora' bio je savršena prilika da dublje zaronim u bogatu istoriju Srednje zemlje", naveo je Li.

Ljubitelji "Silmariliona", knjige o Prvom dobu, koju je priredio Tolkinov sin Kristofer, znaju da su vilenjaci proveli gotovo celu prvu epohu u beskrajnom ratu protiv Morgota, drevnog bogolikog stvorenja, koje je izazvalo sve zlo u Srednjoj zemlji.

Uzvišena bića uspela su da ga pobede i proteraju u bezdan izvan prostora i vremena, ali je bitka bila tako teška da je potpuno preoblikovala teren Srednje zemlje.

Drugo doba počinje pokušajima vilenjaka da izgrade svet posle uništenja. Neki su napustili Srednju zemlju i otišli na zapad u Valinor, svetu zemlju anđeoskih Valara, dok su drugi, poput Galadrijele i Elronda, koje znamo i iz "Gospodara", ostali.

Vilenjak Elros, Elrondov brat, opredelio se da živi život smrtnika i osnovao Numenor. To kraljevstvo je procvetalo u pravi hram kulture i nauke, a zahvaljujući vilenjačkoj krvi u venama, kraljevi Numenora živeli su duže od običnih ljudi. Ipak, s vremeneom su se i iskvarili i to pod uticajem zlog Saurona.

Počeli su da sebe nazivaju "Vladarima zapada", što je bila titula koja je pripadala Valarima i upuštaju u ogorčene borbe za presto, o kojima ćemo više moći da gledamo i u seriji "Prstenovi moći".

Još nije poznato da li će neko od domaćih izdavača preuzeti prava na prevođenje nove knjige, ali se zna da će se u Britaniji u knjižarama naći 22. novembra.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura