Evropa

Četiri evropske zemlje žele da priznaju Palestinu kao državu

Komentari

Autor: Guardian

22/03/2024

-

14:50

Četiri evropske zemlje žele da priznaju Palestinu kao državu
Četiri evropske zemlje žele da priznaju Palestinu kao državu - Copyright AP/Peter Morrison, File, Esteban Felix, Lewis Joly, profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Irska, Španija, Malta i Slovenija razmatraju priznavanje palestinske državnosti, saopštili su njihovi premijeri, a prenosi "Guardian".

U izjavi koju su potpisali Leo Varadkar, Pedro Sančez, Robert Golob i Robert Abela, četvorica lidera su navela da su se juče sastala na marginama samita EU kako bi razgovarala o tom pitanju.

"Složni smo oko hitne potrebe za brzi prekidom vatre, bezuslovnim oslobađanjem talaca i brzim, masovnim i kontinuiranim povećanjem humanitarne pomoći u Gazi", navode i dodaju:

"Saglasni smo da je jedini način da se postigne trajni mir i stabilnost u regionu kroz implementaciju rešenja o dve države, sa izraelskom i palestinskom državom koje žive rame uz rame, u miru i bezbednosti. Zajedno smo razgovarali o našoj spremnosti da priznamo Palestinu i rekli da ćemo to učiniti kada ona bude mogla da pruži pozitivan doprinos i okolnosti budu prave", zaključuje se u saopštenju.

Otkako je Palestinska oslobodilačka organizacija (PLO) proglasila stvaranje sopstvene nacije 15. novembra 1988. godine, oko 139 od 193 države članice Ujedinjenih nacija priznalo je palestinsku državnost, što je oko 73 odsto država širom sveta.

 

 

Komentari (0)

Evropa