Evropa

Profesor Bjegović: Nema sumnje da je u Moskvi došlo do klasičnog terorističkog napada

Komentari

Autor: Tanjug

22/03/2024

-

22:09

Profesor Bjegović: Nema sumnje da je u Moskvi došlo do klasičnog terorističkog napada
Profesor Bjegović: Nema sumnje da je u Moskvi došlo do klasičnog terorističkog napada - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Nema sumnje da je večeras u Moskvi došlo do klasičnog terorističkog napada, videli smo sve osnovne elemente terorizma, a to su nedužne i nezaštićene žrtve, civili i masovno ubistvo, izjavio je danas profesor bezbednosnih nauka i specijalista za terorizam i organizovani kriminal Miroslav Bjegović.

''Izazvan je veliki publicitet, a kod građana i osećaj straha i panike, pitanje se postavlja među njima da li njihov bezbednosni sistem može da ih zaštiti. Cilj svakog terorističkog napada je udar na postojeću vlast, da se stvori misao da vlast ne može da zaštiti svoje građane i da bi vlast možda trebalo menjati'', rekao je Bjegović za Tanjug.

On je ocenio da je teško zaključiti šta je politički cilj terorističkog napada u Moskvi, pošto se Rusija nalazi u ratu sa Ukrajinom, kao i, kako je rekao, u sukobu sa većinskom Evropom i NATO alijansom.

''Moje mišljenje je da se ne radi o terorističkom napadu koji je iniciran od strane radikalnog islamizma, mislim da će to negde i istraga pokazati'', rekao je Bjegović.

Dodao je da se čini da su petorica napadača, kako je rekao, delovala vojnički i profesionalno.

''To se vidi po načinu na koji se kreću na snimcima, kako druže oružje, pucanja iz automatske puške, meni kao profesionalnom vojniku to govori da su ti ljudi obučeni i da su hladne glave činili svoj posao. Veliko je pitanje hoće li i biti uhapšeni'', rekao je Bjegović.

Tanjug AP/Astra via AP

 

Istakao je da je reč o velikom propustu bezbednosnog sistema Rusije, dodajući da terorizam može da se desi na svakom mestu, pa i u ''najozbiljnijim državama''.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa