Evropa

Američke tehnološke kompanije "pod lupom" EU: Brisel otvorio istrage protiv Epla, Alfabeta i Mete

Komentari

Autor: Tanjug

25/03/2024

-

13:52

Američke tehnološke kompanije "pod lupom" EU: Brisel otvorio istrage protiv Epla, Alfabeta i Mete
Američke tehnološke kompanije "pod lupom" EU: Brisel otvorio istrage protiv Epla, Alfabeta i Mete - Copyright Tanjug/AP/Virginia Mayo

veličina teksta

Aa Aa

Evropska unija je danas zvanično otvorila istrage protiv američkih tehnoloških kompanija Epl, Alfabet i Meta u skadu sa novim Zakonom o digitalnim tržištima (DMA).

Prve dve istrage se fokusiraju na Alfabet i Epl i odnose se na takozvana "pravila protiv upravljanja".

Zakon o digitalnim tržištima ističe da tehnološkim kompanijama nije dozvoljeno da blokiraju konkurenciju koja informiše o jeftinijim alternativama ili pretplatama van prodavnice aplikacija, prenosi CNBC.

Prema rečima evropske komesarka ze konkurenciju Margrete Vestager, kompanije Epl i Alfabet nisu adekvtno primenile takozvana "pravila o upravljanju", što je obaveza koja proističe iz novog zakona.

Treća istraga je usresređena na Alfabet i njegovu Gugl pretragu koja bi mogla da preferira druge Alfabetove usluge kao što su Gugl šoping u odnosu na konkurentske proizvoide.

profimedia

 

Četvrta istraga je u vezi sa kompanijom Epl pošto EK želi da proveri da li korisnici mogu lako da promene usluge koje nudi Eplov operativni sistem iOS i izmene podrazumevana podešavanja.

Peta i poslednja istraga u ovom paketu se fokusira na firmu Meta i njen takozvani model "plati ili pristani", a EK proverava da li on predstavlja kršenje Zakona o digitalnim tržištima.

SAD tužile Epl za monopol na tržištu pametnih telefona

Prethodno je Ministarstvo pravde Sjedinjenih Američkih Država tužilo američku kompaniju Epl zbog navodnog monopola na tržištu pametnih telefona.

Dugo očekivana tužba dolazi nakon višegodišnjih tvrdnji kritičara da Epl nanosi štetu konkurenciji zbog restriktivnih uslova svoje prodavnice aplikacija, visokih naknada i strogo kontrolisanog pristupa svom hardveru i softveru, prenosi CNN. Epl potkopava aplikacije, proizvode i usluge koje bi inače učinile korisnike manje zavisnim od njihovih ajfona", navodi se u saopštenju američkog Ministarstva pravde. 

Prema navodima tužioca, Epl koristi svoj monopol "da izvuče više novca od potrošača, programera, kreatora sadržaja, umetnika, izdavača, malih preduzeća i trgovaca".

Tanjug/AP/Kathy Willens

 

Na primer, Epl omogućava korisnicima ajfona da bez problema šalju visokokvalitetne fotografije i video zapise jedni drugima, ali multimedijalni sadržaji koji stižu preko telefona sa operativnim sistemom Android su sporiji i lošijeg kvaliteta.

Tužilac tvrdi da je Epl koristio kontrolu nad operativnim sistem iOS koji se koristi u ajfonima da blokira inovativne nove aplikacije i usluge striminga u oblaku (klaudu), kao i da je namerno ograničio mogućnost povezivanja konkurentskih pametnih satova sa ajfon uređajima.

Epl je u saopštenju odbacio navode iz ove tužbe i smatra da bi ona postavila "opasan presedan" koji bi dozvolio vladama da se mešaju u dizajniranje tehnologija, prenosi CNBC.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa