Biznis vesti

Evropska unija kaznila Epl sa 1,8 milijardi evra zbog kršenja zakona o konkurenciji

Komentari

Autor: FoNEt

04/03/2024

-

17:19

Evropska unija kaznila Epl sa 1,8 milijardi evra zbog kršenja zakona o konkurenciji
Evropska unija kaznila Epl sa 1,8 milijardi evra zbog kršenja zakona o konkurenciji - Copyright Tanjug/AP/Kathy Willens

veličina teksta

Aa Aa

Evropska unija (EU) kaznila je kompaniju Epl sa 1,8 milijardi evra zbog kršenja zakona o konkurenciji, javlja danas Bi-Bi-Si.

Kazna je za sprečavanje Spotifaja i drugih servisa za strimovanje muzike da obaveštavaju korisnike o opcijama plaćanja van Epl prodavnice.

Odluka Evropske komisije izazvana je žalbom švedskog servisa za striming muzike zbog tog ograničenja i Eplove naknade od 30 odsto.

Agencija za sprovođenje konkurencije EU rekla je da je Epl deceniju zloupotrebljavao svoju dominantnu poziciju na tržištu.

Izvršna potpredsednica Evropske komisije i komesarka za konkurenciju Margrete Vestager rekla je da je Epl to uradio tako što je "ograničio programere da obaveštavaju potrošače o alternativnim, jeftinijim muzičkim uslugama dostupnim izvan Apple ekosistema".

"Ovo je protivzakonito. Prema antimonopolskim pravilima EU, danas smo kaznili Epl sa više od 1,8 milijardi evra", rekla je Vestager.

Ona je američkom tehnološkom gigantu naredila da ukloni sva ograničenja i da se ubuduće uzdrži od sličnih praksi.

Epl tvrdi da će se žaliti na odluku, jer nema dokaza da su potrošači oštećeni.

"Odluka je doneta uprkos neuspehu Komisije da otkrije bilo kakve verodostojne dokaze o šteti potrošačima i ignoriše realnost tržišta koje napreduje, konkurentno i brzo raste", navodi se u saopštenju kompanije.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis