Tehnologija

Epl nudi rivalima mogućnost pristupa njegovoj tehnologiji beskontaktnog plaćanja

Komentari

Autor: Tanjug

19/01/2024

-

19:50

Epl nudi rivalima mogućnost pristupa njegovoj tehnologiji beskontaktnog plaćanja
Tanjug/AP/Matthias Schrader - Copyright Tanjug/AP/Matthias Schrader

veličina teksta

Aa Aa

Američki tehnološki gigant Epl ponudio je da rivalima pruži mogućnost pristupa i interakcije sa Eplovom tehnologijom beskontaktnog plaćanja u nastojanju da smiri antimonopolske regulatore u Evropi.

Epl pej, funkcija mobilnog novčanika kompanije, omogućava korisnicima da kupuju jednostavnim dodirom svojih Ajfon uređaja, koji rade na Eplovom operativnom sistemu pod nazivom Ajos, preneo je CNBC.

Pošto Epl isključivo kontroliše ovaj operativni sistem, pristup programera mobilnih novčanika trećih strana njegovoj tehnologiji plaćanja ranije je bio ograničen.

Evropska komisija je 2022. godine otkrila da, pošto je Epl pej jedina opcija dostupna korisnicima Ajfona, "takvo ponašanje isključivanja može ograničiti konkurenciju na tržištu mobilnih novčanika na Ajos uređajima".

Kao rezultat toga, Epl je predložio da će usvojiti niz mera za rešavanje zabrinutosti EK.

Epl je saopštio da će dozvoliti programerima trećih strana da dobiju pristup tehnologiji mobilnog plaćanja, obezbediti nove funkcije za korisnike, kao što su podrazumevane željene aplikacije za plaćanje i primeniti "nediskriminatorne kriterijume podobnosti" za rivalske programere.

EK je danas saopštila da će promene ostati na snazi 10 godina i zatražila povratne informacije o rešenjima koja je Epl predložio.

Ako ono na šta se Epl obavezao ublaži zabrinutost evropskih regulatora o konkurenciji, EK će ih usvojiti i zakonski zahtevati od Epla da ih primeni.

Ako se kompanija ne bude pridržavala obaveza, može se suočiti sa kaznom do 10 odsto ukupnog prihoda, navodi CNBC.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Magazin