Tehnologija

Majkrosoft pretekao Epl u borbi IT titana: Pomoglo mu je rano ulaganje u veštačku inteligenciju

Komentari

Autor: Fonet

11/01/2024

-

23:03

Majkrosoft pretekao Epl u borbi IT titana: Pomoglo mu je rano ulaganje u veštačku inteligenciju
Tanjug/AP/Andy Wong - Copyright Tanjug/AP/Andy Wong

veličina teksta

Aa Aa

Majkrosoft je danas, prvi put od 2021. godine, pretekao Epl kao najvredniju kompaniju na svetu, nakon što su akcije proizvođača ajfona slabo počele godinu zbog rastuće zabrinutosti oko potražnje.

Akcije Majkrosofta su naglo porasle od prošle godine zahvaljujući ranom vođstvu koje je kompanija preuzela u generativnoj veštačkoj inteligenciji kroz ulaganje u OpenAI proizvođača ČetGPT.

Danas su u jednom trenutku poskupele za dva procenta, što je Majkrosoftu donelo tržišnu vrednost od 2,903 biliona dolara, prenosi Rojters.

Akcije Epla su bile 0,9 odsto niže, što je kompaniji dalo tržišnu kapitalizaciju od 2,871 bilion dolara.

Bilo je neizbežno da Majkrosoft pretekne Epl jer raste brže i ima više koristi od generativne AI revolucije, rekao je berzanski analitičar Džil Lurija.

Deonice Epla pale su 3,3 odsto od Nove godine, dok su akcije Majkosofta u istom

periodu porasle za 1,8 odsto. Pad Epla usledio je nakon niza snižavanja rejtinga zbog zabrinutosti da će prodaja ajfona, njenog najprepoznatljivijeg proizvoda, ostati slaba, posebno na glavnom tržištu u Kini.

"Kina bi mogla biti kočnica za učinak u narednim godinama", navela je brokerska kuća Redburn Atlantik, ukazujući na ponovnu konkurentnost Huaveja i kinesko-američke napetosti koje su povećale pritisak na Epl.

Deonice Epla, čija je tržišna kapitalizacija dostigla vrhunac od 3,081 bilion dolara 14. decembra, završile su prošlu godinu sa dobitkom od 48 odsto, što je bilo niže od porasta Majkrosofta od 57 odsto.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Magazin