Evropa

Jermenska policija ponovo bila meta napada: Ovo nije prvi incident - kakve veze sa tim imaju pregovori sa Azerbejdžanom?

Komentari

Autor: Predrag Mijanović

25/03/2024

-

18:30

Jermenska policija ponovo bila meta napada: Ovo nije prvi incident - kakve veze sa tim imaju pregovori sa Azerbejdžanom?
Jermenska policija ponovo bila meta napada: Ovo nije prvi incident - kakve veze sa tim imaju pregovori sa Azerbejdžanom? - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Juče je u jerevanskom distriktu Nor-Nork napadnuta upravna zgrada Uprave policije od strane trojice napadača. Tom prilikom su dva napadača ranjena i to od strane eksplozivne naprave koju su upravo napadači bacili, dok je treći, za kojeg se sumnja da je aktivirao eksplozivnu napravu, uhapšen bez vidljivih povreda, javlja jermenski Armenpress.

Događajima u jerevanskom naselju Nor-Nork prethodilo je nekoliko događaja, koji su sledstveno u jermenskim medijima povezani sa eksplozijom u Nor-Norku.

Naime, već mesecima traju pregovori Jermenije i Azerbejdžana o demarkaciji granice i razmeni teritorija. Prevashodno je tema razgovora jermenska severoistočna oblast Tavuš, koja se graniči sa Azerbejdžanom. Na teritoriji Tavuša se nalazi selo Voskepar, koje je ovih dana centar okupljanja jermenskih patriota i tvrdih zagovornika očuvanja postojećeg stanja, bez predaje "četiri sela" Azerbejdžanu.

Protivnici premijera Pašinjana smatraju da je pregovarački okvir pogrešan

Protivnici premijera Pašinjana smatraju da je pregovarački okvir za postizanje mirovnog sporazuma sa Azerbejdžanom pogrešan iz razloga "prevelike popustljivosti" premijera, a što se često čuje na skupštinskim zasedanjima od strane opozicione opcije koju predvodi bivši predsednik Jermenije Robert Kočarjan.

Međutim, protivnici premijera se ne nalaze samo u parlamentu ili vanparlamentarnim partijama, već i među demobilisanim borcima bivše Republike Nagorno-Karabah (Arcah), koji su izbegli u Jermeniju u poslednjoj septembarskoj bici za Karabah, kada su etnički Jermeni u potpunosti napustili spornu teritoriju. Protivnici premijera se nalaze i u jermenskoj intelektualnoj eliti, ali i udruženjima boraca Prvog i Drugog rata za Karabah.

Upravo udruženja veterana, sa ogromnim ratnim iskustvom, iz ugla trenutne vlasti u Jerevanu predstavljaju ozbiljnu pretnju. Jedno takvo udruženje sa nazivom "Borbeno bratstvo" je u prethodnih nedelju dana posetilo selo Voskepar, te izrazilo rešenost da spreči predaju sela Azerbejdžanu, a što je u Jerevanu protumačeno kao izazivanje tenzija na granici usred pregovora.

U objavi na društvenoj mreži Youtube, "Borbeno bratstvo" je istaklo da su članovi udruženja posetili Voskepar, ali i da su im se u poseti pridružile "stotine građana".

Ovakva aktivnost udruženja nije prošla nezapaženo,a najavljujući novu posetu Voskeparu, "Bratstvo" je u objavi na društvenoj mreži Facebook prenelo navodni razgovor zamenika načelnika policije Vardana Vardanjana i predstavnika udruženja Hranta Ter-Abrahamjana, gde je Vardanjan navodno izneo sumnju da Azerbejdžan u nedelju planira diverziju na tom prostoru, a da će prisustvo "Bratstva" doprineti ugroženosti građana i njih samih.

Udruženje se oglušilo pozivu zamenika načelnika policije, a policija jer odreagovala tako što je privela 49 članova udruženja, koji su sumnjičeni za ilegalno posedovanje oružja i eksplozivnih naprava. O ovome svedoči udruženje u istoj objavi na društvenoj mreži Facebook.

Incident kod upravne zgrade Uprave policije Nor-Nork je odmah povezan sa "Bratstvom"

Rusiju je u petak pogodio stravičan akt terorizma u moskovskoj koncertnoj sali Krokus siti hol kada je život izgubilo više od 130 ljudi u nezapamćenom delu međunarodnog terorizma.

Samo dva dana kasnije, u nedelju oko podneva, došlo je do eksplozije u zgradi Uprave policije u jerevanskom naselju Nor-Nork. To je u Jermeniji probudilo sumnju da se ponavlja 2016. godina kada je oružana grupa "Sasna Tsrrer" zauzela policijsku stanicu u jerevanskom naselju Erebuni, držeći policijske službenike kao taoce punih četrnaest dana.

U izveštavanju o događajima u naselju Nor-Nork lokalni jermenski mediji su izveštavali sa dozom opreza, bez detalja, dok je prve detalje doneo "Sputnik Armenia", koji je objavio da su napadači na zgradu policije u Nor-Norku povezani sa "Borbenim bratstvom" i da ovaj napad ima veze sa privođenjem članova udruženja, a što su zatim preuzeli i drugi mediji.

Udruženje je momentalno na društvenoj mreži oštro demantovalo ove izveštaje, navodeći da oni svoj rad baziraju isključivo na zakonima Jermenije. Kasnije u toku dana portparol "Borbenog bratstva" je u izjavi rekao da su svi članovi udruženja pušteni, jer kod njih ipak nije pronađeno oružje.

Očinjan: Borbeno bratstvo nije bilo poznato široj javnosti do njihovog odlaska u Voskepar

Politikolog i novinar iz Jerevana Alen Očinjan u izjavi za Euronews Srbija rekao je povodom događaja u Nor-Norku da udruženje "Borbeno bratstvo" nije bilo poznato široj javnosti, niti je bilo medijski eksponirano sve do organizovanog odlaska u selo Voskepar 17. marta.

"Za udruženje "Borbeno bratstvo" većina javnosti u Jermeniji je čula prvi put prošle nedelje kada su se uputili u Tavuš, tj. Voskepar, da pruže podršku lokalnom stanovništvu. Taj njihov čin je dobio određenu medijsku pažnju, a svakako da je značajno i to što se istoričar i politikolog Hrant Ter-Abrahamjan svojevrsni lider ovog udruženja veterana javno eksponirao. Ne postoji precizna informacija koliko članova ima udruženje, ali je svakako značajna činjenica to da je 49 članova udruženja privedeno juče na putu ka Tavušu zbog navodnog ilegalnog posedovanja oružja, što govori o njihovoj dobroj organizovanosti. Sve to s obzirom da su se u Voskepar uputili sopstvenim putničkim automobilima. Takođe, udruženje je saopštilo i to da su svi članovi koji su bili privedeni, sada pušteni na slobodu", rekao je Očanjan.

Povodom događaja u Nor-Norku, Očanjan prenosi sličan izveštaj kao što je slučaj i sa ostalim lokalnim medijima.

"Na svu sreću nema smrtno stradalih u eksploziji kod zgrade policije u Nor-Norku. Dvojica napadača su ranjeni upravo od eksplozije bombe koju je po navodima policije verovatno bacio treći napadač. Što se tiče napadača, pomenuto udruženje se jasno ogradilo do incidenta, navodeći da napadači nisu njihovi članovi, a da takođe organizacija nema ništa sa napadom. Ja primećujem visok stepen nekoordinisanosti i nepripremljenosti u jučerašnjem napadu, te smatram da se radi o delu manje grupe ili pojedinaca, bez jaće strukture koja bi stajala iza samog dela, jer da je iza napadača stajala neka organizacija ili partija, napad bi bio sigurno organizovaniji. Pamtimo, između ostalog, talačku krizu 2016. godine u Erebuniju, i sećamo se kako je to izgledalo i koliku je pažnju javnosti probudilo", kaže on.

Značaj Voskepara je veliki iz infrastrukturnih razloga, ali se ne radi o predaji samog naselja

Očinjan je za Euronews Srbija prokomentarisao i dešavanja u Tavušu, tj. Voskeparu, koje je okarakterisao kao pokušaj da se zadrži pristup važnoj saobraćajnici koja povezuje Jermeniju i Gruziju.

"Kada govorimo o ta "četiri sela" o kojima se piše kao predmetu pregovora Jermenije i Azerbejdžana o sveobuhvatnom mirovnom sporazumu, važno je napomenuti da se ne radi u potpunosti o samim naseljima, već delovima naselja, a što čini u velikoj meri plodne pašnjake i oranice, koje prehranjuju ova sela. Dakle, od Jermenije se na traži da preda sama naselja, već delove, a što će dovesti do raseljavanja kada meštanima bude onemogućeno da obrađuju tu zemlju, koja će doći pod kontrolu Azerbejdžana", rekao je Očinjan i nastavio:

"U pogledu infrastrukture, Jermeniju i Gruziju povezuju tri saobraćajnice. Međutim, kada gledamo iz perspektive Jerevana, većina saobraćaja se odvija upravo putem koji prolazi po teritoriji sela Voskepar, s obzirom da je to najkraći put do Gruzije. Ukoliko dođe do primopredaje, bojim se da iz sigurnosnih razloga ovaj put više neće biti u upotrebi, a onda će morati da se pristupi ili obnovi i revitalizaciji drugih putnih pravaca, ili izgradnjih novih, što je dodatni trošak. Na kraju krajeva, ova saobraćajnica je jako dobro održavana, i ako ne bude upotrebljavana, sve što je u nju uloženo će propasti", zaključuje Očinjan.

Očinjan smatra i da ne postoji poveznica između događaja u Moskvi i Nor-Norku

Politikolog i novinar iz Jerevana ističe da je, za razliku od terorističkog akta u Moskvi, događaj u glavnom gradu Jermenije, samo incident.

"Ne vidim mogućnost da se u bilo kojoj analizi događaji iz Moskve i Nor-Norka posmatraju kao povezani, s obzirom na to da je događaj u Moskvi ipak dobro planiran i izveden tako da je doveo do smrti više od 130 ljudi, što je zastrašujuće. Događaj u Nor-Norku kao što rekoh je ipak samo incident, na svu sreću bez smrtno stradalih i ponavljam, verovatno je delo pojedinaca, a biće uskoro i poznato iz kog razloga je napadnuta zgrada policije", zaključio je Očinjan.

Povodom incidenta u Nor-Norku jerevanska policija nije pružila više informacija, sem da je zbrinula svu trojicu napadača, a udruženje "Borbeno bratstvo", tj. njen lider Hrant Ter-Abrahamjan je u intervjuu The Armenian Report-u oštro opovrgao tvrdnje da "Bratstvo" ima veze sa incidentom u Nor-Norku, navodeći da su članovi udruženja presretnuti na putu ka Voskeparu i privedeni pod sumnjom da u Voskepar nose oružje, koje nije pronađeno,a zatim su svi članovi udruženja pušteni na slobodu.

Komentari (0)

Evropa