Evropa

MOSKVA, DAN POSLE Najmanje 133 ubijeno - potraga se nastavlja, uhapšeni teroristi strani državljani

Komentari

Autor: Euronews Srbija/Tanjug/BBC

23/03/2024

-

08:26

MOSKVA, DAN POSLE Najmanje 133 ubijeno - potraga se nastavlja, uhapšeni teroristi strani državljani
MOSKVA, DAN POSLE Najmanje 133 ubijeno - potraga se nastavlja, uhapšeni teroristi strani državljani - Copyright Tanjug AP/Dmitry Serebryakov, Sergei Vedyashkin/Moscow News Agency via AP, Vitaly Smolnikov, AP

veličina teksta

Aa Aa

Najmanje 133 ljudi je ubijeno je juče u terorističkom napadu u Krokus siti holu – istaknutom koncertnom prostoru u blizini Moskve. U pitanju je najsmrtonosniji napad u Rusiji u poslednjih skoro 20 godina. Na mestu masovne pucnjave, istražitelji su radili tokom noći na prikupljanju dokaza, uključujući ostavljeno oružje i municiju koju su odbacili naoružani napadači.

Ogranak Islamske države saopštio je da je izveo napad, ali zvanična Moskva tek treba da komentariše tu tvrdnju. Oglasio se i ruski predsednik Vladimir Putin koji je poručio da su u Rusiji uvedene antiterorističke mere i da će počinioci biti kažnjeni. Opširnije o tome u posebnoj vesti.

Ključni događaji

  • Osobe u kamuflažnim uniformama napale posetioce u dvorani Krokus siti hol 
  • U napadu ubijeno najmanje 133 i ranjeno 140 ljudi
  • U Moskvi otkazana sva javna okupljanja, uvedene antiterorističke mere
  • Ukrajina tvrdi da nema nikakve veze sa događajima u dvorani Krokus
  • Putin poželeo oporavak povređenima u terorističkom napadu  
  • Građani masovno daju krv nakon terorističkog napada
  • FSB saopštio da je orivedeno 11 ljudi, uključujući četvoro terorista

Dešavanja u Rusiji možete pratiti iz minuta u minut u našem LIVE blogu

23.41 Islamska država objavila snimak za koji tvrdi da je snimak napada u Moskvi

Teroristička organizacija Islamska država objavila je večeras video-snimak za koji tvrdi da je snimak napada na tržni centar "Krokus siti" u Moskvi. Video-snimak traje minut i po i prikazuje naoružane ljude koji otvaraju vatru na nekoliko osoba koje ulaze u koncertnu dvoranu, prenosi "Reuters".

23.05 Kim Džong Un izrazio saučešće Putinu zbog terorističkog napada u Moskvi

Lider Severne Koreje Kim Džong Un izrazio je danas saučešće ruskom predsedniku Vladimiru Putinu zbog terorističkog napada u Moskvi. "Ništa ne može opravdati gnusni terorizam", naveo je Kim, javlja severnokorejska agencija KCNA, prenosi "Reuters". On je izrazio "duboko saučešće" Putinu, ruskom narodu, žrtvama i njihovim porodicama povodom vesti o terorističkom napadu. "Vlada Severne Koreje ima dosledan stav i protivi se svim vrstama terorizma", poručio je severnokorejski lider.

Tanjug/AP/Korean Central News Agency

 

22.50 Ministarstvo: Spasioci za dan uklonili više od 90 kubnih metara ruševina

Spasioci su tokom dana očistili više od 90 kubnih metara ruševina tržnog centra ''Krokus siti'' kod Moskve gde je u petak uveče u terorističkom napadu ubijeno 133 ljudi, saopštilo je rusko Ministarstvo za vanredne situacije.

"Spasioci ruskog Ministarstva za vanredne situacije su tokom dana na mestu incidenta u Podmoskovskoj oblasti očistili više od 90 kubnih metara ruševina“, navodi se u saopštenju na Telegram kanalu Ministarstva, prenosi RIA. Kako se navodi, u akciju raščišćavanja bile su uključene aeromobilne grupe Lider centra i odreda Centrospas ruskog Ministarstva za vanredne situacije sa robotskim sistemima i psima tragačima.

Na SOS telefonske liniju koju je otvorilo Ministarstvo primljeno je skoro 1.300 poziva.

Tanjug/AP

 

21.40 Bela kuća: SAD osuđuju teroristički napad u Moskvi

Portparolka Bele kuće Karin Žan Pjer saopštila je danas da Sjedinjene Američke Države osuđuju teroristički napad u Moskvi i dodala da je Islamska država zajednički neprijatelj koji mora da bude poražen. "Sjedinjene Države najoštrije osuđuju gnusni teroristički napad u Moskvi. Izražavamo najdublje saučešće onima koji su izgubili najmilije i onima koji su povređeni ili pogođeni ovim nesavesnim napadima na nedužne civile. ISIS je zajednički teroristički neprijatelj koji svuda mora biti poražen", navela je Žan Pjer u saopštenju objavljenom na sajtu Bele kuće.

21.06 Zelenski: Putin nastoji da prebaci krivicu na Ukrajinu

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski poručio je danas da predsednik Rusije Vladimir Putin i, kako je naveo, "drugi ološ" pokušavaju da "okrive nekog drugog" za teroristički napad u "Krokus siti molu" u Moskvi.

"Za ono što se juče desilo u Moskvi, očigledno, i Putin i drugi ološ samo pokušavaju da okrive nekog drugog. Uvek imaju iste metode. To se već dogodilo. I bilo je kuća u vazduhu, pucnjava i eksplozija. I uvek okrivljuju druge", rekao je Zelenski u video-obraćanju objavljenom na društvenim mrežama.

Dodao je da je sve "potpuno predvidljivo" i da je Putin ćutao jedan dan, "razmišljajući kako bi mogao da uvuče Ukrajinu u ovo".

"Stotine hiljada Rusa koji trenutno ubijaju na tlu Ukrajine sigurno bi bili dovoljni da zaustave teroriste. A ako su Rusi spremni da ćutke ginu u "krokusima" i ne postavljaju nikakva pitanja svojim specijalnim službama, onda će Putin pokušati da preokrene više od jedne ovakve situacije u svoju ličnu korist", poručio je ukrajinski predsednik.

Zelenski je naglasio da teroristi uvek na kraju moraju da izgube. "Hvala svakome ko istinski brani život. Hvala svim našim ljudima koji se bore protiv terorizma. Imamo ceo svet iza nas kako bismo se zaštitili od onih koji ljude smatraju potrošnom robom", rekao je predsednik Ukrajine.

Tanjug AP/Ukrainian Presidential Press Office via AP

 

20.45 Vorobjov: Izvučena 133 tela, potraga se nastavlja

U roku od 24 sata, 133 tela su izvučena iz ruševina na licu mesta, saopštio je guverner Moskovske oblasti Andrej Vorobjov na svom Telegram kanalu, prenosi TASS.

"Akcija spasavanja na mestu tragedije je završena. Potraga je i dalje u toku. Spasioci su danas očistili ogroman sloj ruševina. U roku od 24 sata ispod ruševina su izvučena 133 tela, a bilo je moguće preliminarno identifikovati identitet 50 mrtvih. Predstoji dalja identifikacija od strane rođaka. U bolnicama se lekari bore za živote 107 ljudi", napisao je guverner i dodao da će noćas početi da se pravi otvor na zapadnoj strani dvorane što će olakšati pristup.

"Što se tiče automobila koji su ostali na parkingu: nakon što se operacija potrage završi, otprilike sutra uveče, počećemo da rešavamo ovo pitanje", zaključio je Vorobjev.

Tanjug/AP/Russian Emergency Ministry Press Service

 

20.33 Dačić uputio saučešće povodom terorističkog napada u Moskvi

Prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić uputio je saučešće povodom terorističkog napada u Moskvi. "Sa velikom tugom i nevericom sam primio vest o zverskom terorističkom napadu u Moskvi u kome je nastradao veliki broj građana Ruske Federacije. U ime Ministarstva spoljnih poslova Republike Srbije i u svoje ime upućujem izraze najiskrenijeg saučešća porodicama nastradalih. Sa iskrenim žaljenjem i saosećanjem delimo bol porodica poginulih", naveo je Dačić.

Povređenim građanima poželeo je brz i uspešan oporavak, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova.

"Napad na mirne građane Moskve je napad i na sve nas, na ceo civilizovani svet. Republika Srbija najoštrije osuđuje ovaj zločinački čin koji predstavlja opomenu svima. Pružamo punu podršku vašim naporima u borbi protiv terorizma koji predstavlja pretnju globalnom miru i bezbednosti i kome se može stati na put jedino zajedničkim delovanjem“, navodi se u Dačićevoj poruci.

Tanjug/JANDEKS

 

20.32 Ruska televizija emitovala snimak na kojem su osumnjičeni za napad

Ruska televizija je u subotu emitovala snimak privođenja i ispitivanja četvorice muškaraca osumnjičenih da su izvršili teroristički napad na koncertnu dvoranu u Moskvi, prenosi agencija AFP.
Ruska televizija "Prvi kanal" prikazala je snimak četvorice osumnjičenih i njihovog oštećenog belog automobila Reno. Osumnjičeni muškarci na snimcima govore ruski sa akcentom, prenosi "Guardian".

20.28 Aeroflot i Rossiya Airlines: Besplatne avio-karte za rodbinu povređenih i poginulih

Ruske avio-kompanije Aeroflot i Rossiya Airlines besplatno će prevoziti rodbinu povređenih i poginulih u terorističkom napadu, piše TASS.

20.03 Ermitaž uveo posebne bezbednosne mere zbog terorističkog napada u Moskvi

U ruskom muzeju Ermitaž uveden je poseban bezbednosni režim, nakon terorističkog napada na tržni centar ''Krokus siti'' u Moskvi, saopšteno je danas iz muzeja.

"Ermitaž uvek održava visok nivo bezbednosti muzeja. Međutim, u vezi sa tragedijom koja se dogodila u koncertnoj dvorani Krokus siti hol, mere su dodatno pojačane", navodi se u saopštenju objavljenom na sajtu muzeja.

Između ostalog, pojedine izložbe su otkazane, posetiocima sa rančevima nije dozvoljen ulazak u Ermitaž, a ormarići za skladištenje stvari privremeno su nedostupni.

"Državni Ermitaž izražava saučešće i podršku svim članovima porodice i drugima koji su bliski poginulima i povređenima u terorističkom napadu", piše u saopštenju. Ermitaž je jedan od najvećih umetničkih i kulturno-istorijskih muzeja u Rusiji, a nalazi se u Sankt Peterburgu.

profimedia

 

18.54 Tuga i šok u Moskvi

18.34 Asad u razgovoru sa Putinom osudio teroristički napad u Moskvi

Ruski predsednik Vladimir Putin razgovarao je danas telefonom sa predsednikom Sirije Bašarom al Asadom koji je najoštrije osudio teroristički napad u Moskvi, ističući da građani Sirije dele bol i tugu ruskog naroda, saopštio je Kremlj. Asad je porodicama i prijateljima nastradalih poželeo snagu, a povređenima brz oporavak, navodi se u saopštenju.

Dvojica predsednika razgovarala su i o aktuelnoj situaciji na Bliskom istoku i u Siriji koja se, kako se navodi, direktno suočava sa terorističkim pretnjama. Iz Kremlja su naveli da su se Putin i Asad dogovorili oko intenziviranja kontakata u oblasti borbe protiv terorizma.

Tanjug/AP

 

17.49 Broj povređenih dostigao 140

Broj povređenih u terorističkom napadu u koncertnoj dvorani Krokus u Podmoskovlju porastao je na 140, saopštilo je rusko Ministarstvo zdravlja, a prenosi TASS.

 

17.48 Zaharova: Zahvalni smo svima koji su uputili saučešće povodom napada u Moskvi

Portparolka ruskog ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova izrazila je danas zahvalnost svim zemljama i međunarodnim organizacijama koje su uputile saučešće povodom terorističkog napada u Moskvi. "Izražavamo iskrenu zahvalnost svima koji nisu ostali ravnodušni pred tragedijom", navela ja Zaharova u saopštenju objavljenom na sajtu ruskog ministarstva spoljnih poslova.

Istakla je da se Rusija dugo bori protiv međunarodnog terorizma, kao i da podržava svačije napore na tom polju. "Borba protiv ovog zla mora da ostane u fokusu svih zdravih snaga u međunarodnoj zajednici", poručila je Zaharova. Ona je navela da ruske bezbednosne službe istražuju jučerašnji incident, istakavši da će počinioci, organizatori i nalogodavci biti privedeni pravdi.

17.47 U ruskoj crkvi Svete Trojice u Beogradu služen parastos za stradale u Moskvi

U ruskoj crkvi Svete Trojice u Beogradu danas je služen parastos za žrtve terorističkog napada u koncertnoj dvorani "Krokus siti hol" u Moskvi. Liturgiju je služio starešina Podvorja Ruske pravoslavne crkve u Beogradu otac Ilarion. Okupljeni građani u crkvi, među kojima je bilo najviše Rusa, držali su sveće tokom pomena, a jedan od prisutnih, Anđelko Aćimović rekao je za Tanjug da je neophpodno da Srbi u ovom trenutku budu uz ruski narod. "Kad Rusi plaču i Srbi treba da plaču. To nam je poručio vladika Nikolaj Velimirović. Osećao sam se užasno kada sam čuo vest o napadu," rekao je Aćimović.

17.43 Ruske banke najavile otpis duga porodicama stradalih u napadu

Ruske banke spremne su da otpišu sav dug porodicama poginulih i povređenih u terorističkom napadu u dvorani Krokus u Podmoskovlju, preneli su danas ruski mediji. Sberbanka je potvrdila da ima program podrške korisnicima u vanrednim situacijama. "Već analiziramo informacije o kreditima poginulih i povređenih u terorističkom napadu 22. marta 2024. godine. Njihovi krediti će biti izmireni", saopštila je najveća ruska banka, prenosi Interfaks.

Banka VTB je takođe obećala da će otpisati sve dugove po kreditima poginulih i povređenih u terorističkom napadu. Alfa banka, Sovkombanka, Home banka (HCF banka) i Tinkof banka takođe planiraju da otpišu dugove svih žrtava terorističkog napada i njihovih najbližih srodnika.

17.39 Blinken: SAD najoštrije osuđuju teroristički napad u Moskvi

Američki državni sekretar Entoni Blinken saopštio je da SAD najoštrije osuđuju jučerašnji teroristički napad u koncertnoj dvorani u tržnom centru u Moskvi. "Izražavamo najdublje saučešće porodicama i najmilijima poginulih i svih pogođenih ovim gnusnim zločinom", naveo je Blinken u saopštenju objavljenom na sajtu Stejt departmenta. Dodao je da Sjedinjene Države osuđuju terorizam "u svim njegovim oblicima". "Solidarni smo sa narodom Rusije u tugovanju zbog gubitka života u ovom užasnom događaju", poručio je državni sekretar SAD.

Tanjug/AP/Evelyn Hockstein

 

17.36 Erdogan: Turska spremna da unapredi saradnju sa Rusijom protiv terorizma

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan rekao je u telefonskom razgovoru sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom da je Turska spremna da unapredi saradnju sa Rusijom u borbi protiv terorizma, shvatajući neophodnost suprotstavljanja svim njegovim oblicima i manifestacijama bez izuzetka, navodi se u današnjem saopštenju kabineta turskog lidera.

"Naš predsednik Erdogan je razgovarao telefonom sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom. On je najoštrije osudio čin terora protiv nevinih ljudi i izrazio saučešće ruskom predsedniku i narodu Rusije zbog terorističkog napada u Moskvi", stoji u saopštenju kabineta predsednika Turske, prenosi TASS. Navodi se da je Erdogan tokom razgovora rekao da je napad u Podmoskovlju pokazao da regionalnu krizu treba okončati mirnim putem, što je pre moguće.

Ruski lider Vladimir Putin je, s druge strane, obavestio Erdogana o napretku istrage o terorističkom napadu i istakao da Rusija ceni podršku turskog naroda, navodi se iz Kremlja.

Tanjug/AP

 

17.33 Ugašen požar u dvorani Krokus

Vatra u koncertnoj dvorani Krokus ugašena je ovog popodneva, saopštila je Glavna uprava ruskog Ministarstva za vanredne situacije, a prenosi TASS.

Veliki požar zahvatio je unutrašnjost i spoljašnjost kompleksa, a istražitelji su rekli da su ga podmetnuli napadači koristeći zapaljivu tečnost. Helikopteri su ispustili oko 160 tona vode kako bi obuzdali požar. Krov dvorane se urušio, a ruske vlasti navode da će uviđaj trajati danima.

 

17.22 Istražni komitet: Posetilac koncerta neutralisao teroristu

Posetilac koncerta koji se našao usred terorističkog napada u dvorani Krokus u Moskvi "neutralisao je jednog od terorista", saopštio je Istražni komitet Rusije. Ističe se da je muškarac "pokazao neviđenu hrabrost" dok je pokušavao da zaštiti ženu kada su naoružani napadači ušli u kompleks, kao i da će za to biti nagrađen.

"Svojim aktivnim i odlučnim akcijama spasio je živote ljudi oko sebe u tom trenutku", objavljeno je na Telegramu.

Kako prenosi RT, u trenutku napada muškarac je odgurnuo svoju suprugu, potrčao prema teroristi, zgrabio njegovu automatsku pušku, oduzeo je i počeo da udara po glavi napadača.

"Pogledao sam svoju ženu i video užas u njenim očima. Shvatio sam da moram nešto da učinim", rekao je čovek u intervjuu za TV kanal "Rosija 24". Ovaj čovek navodi da je ubrzo pritrčao drugi muškarac i pomogao mu da onesposobi napadača.

Tanjug/AP

 

17.11 U Republici Srpskoj sutra Dan žalosti

U Republici Srpskoj sutra će biti Dan žalosti zbog terorističkog napada u Moskvi, u kojem je živote izgubilo više od 130 ljudi, a više od 100 je ranjeno, odlučila je danas Vlada Srpske. Vlada RS je odluku o proglašenju Dana žalosti donela na današnjoj telefonskoj sednici, prenela je Srna.

Zastave na institucijama biće spuštene na pola koplja, a televizijski i radijski sadržaji, kao i sve sportske i zabavne manifestacije planirane za taj dan biće prilagođene Danu žalosti, saopšteno je iz Biroa Vlade Srpske za odnose s javnošću.

"U Republici Srpskoj sutra će biti Dan žalosti. Želimo da na taj način odamo poštu nevinim ljudima koji su ubijeni u terorističkom napadu u Moskvi i iskažemo solidarnost sa prijateljskim narodom Rusije", naveo je predsednik Republike Srpske Milorad Dodik na platformi X (Tviter).

17.06 Uhapšeni strani državljani

Četvorica osumnjičenih napadača koji su uhapšeni nakon terorističkog napada u Moskvi su strani državljani, saopštilo je rusko Ministarstvo unutrašnjih poslova, a prenosi "Reuters".

U međuvremenu, ministarstvo za vanredne situacije Rusije počelo je da objavljuje spiskove sa podacima o ubijenima tokom terorističkog napada na koncertnu dvoranu Krokus u Moskvi. Prema preliminarnom spisku ubijenih, objavljenom na sajtu ruskog ministarstva do 15 časova, identifikovano je 13 mrtvih. U resoru su pojasnili da će spisak biti dopunjen, prenosi Interfaks.

17.03 Američka ambasada u Moskvi 7. marta upozorila na potencijalni napad

Ambasada SAD u Moskvi izdala je bezbednosno upozorenje 7. marta u kojem su naveli da osoblje "prati izveštaje da ekstremisti imaju nesporedne planove da ciljaju velika okupljanja u Moskvi, uključujući i koncerte". U saopštenju su upozorili da bi napad mogao da se dogodi "u narednih 48 sati".

Upozorenje se odnosilo na potencijalni napad u petak 8. marta, navodi "New York Times". Međutim, to nije povezano sa mogućom ukrajinskom sabotažom, rekli su američki zvaničnici, dodajući da Stejt department ne bi upotrebio reč "ekstremisti" da upozoava na akcije naređene iz Kijeva.

Ruski lider Vladimir Putin je 19. marta saopštenje američke ambasade nazvao "očiglednom ucenom" napravljenom s "namerom da se zastraši i destabilizuje rusko društvo".

profimedia

 

16.30 EU i NATO osudile napad

Sve je više reakcija iz celog sveta nakon sinoćnjeg terorističkog napada u Moskvi.

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj napisao je na društvenoj mreži "X" da "najoštrije osuđuje napad", kao i da su "bespomoćni ljudi opet na meti terorizma"

"Međunarodna zajednica mora ostati čvrsto ujedinjena protiv pošasti terorizma", napisao je on.

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen takođe je "najoštrije osudila" napada na civile "za koji odgovornost preuzima Islamska Država".

"Moje misli su sa žrtvama i njihovim porodicama", napisala je ona na mreži "X".

Portparolka NATO-a Fara Dalala takođe je osudila napad i poručila da Alijansa "nedvosmisleno osuđuje napade usmerene na posetioce koncerta u Moskvi". "Ništa ne može opravdati tako gnusne zločine. Naše najdublje saučešće porodicama žrtava i njihovim porodicama", napisala je takođe na mreži "X".

I poljski premijer Donals Tusk rekao je da njegova zemlja "snažno osuđuje brutalni napad" i da se nada da "ova strašna tragedija neće postati izgovor bilo kome da eskalira nasilje i agresiju"

16.23 Atmosfera u Moskvi dan nakon terorističkog napada

 

16.13 Kijev odbacio Putinove navode o umešanosti Ukrajine

Zvanični Kijev je danas odbacio navode ruskog predsednika Vladimira Putina o navodnoj umešanosti Ukrajine u teroristički napad na dvoranu Krokus u Podmoskovlju, preneli su ukrajinski mediji. Andrij Jusov, portparol ukrajinske vojne obaveštajne agencije, demantovao je tvrdnje Rusije kojima se Ukrajina optužuje za umešanost u smrtonosnu pucnjavu u dvorani Krokus u Podmoskovlju, prenosi "Kyiv Independent". "Verzija da su izvršioci terorističkog napada bežali ka Ukrajini ne zaslužuje ni kritiku", rekao je Jusov na ukrajinskoj nacionalnoj televiziji.

Zvanični Kijev je više puta odbacio navode o svojoj umešanosti u masovnu pucnjavu u dvorani Krokus, a Bela kuća je ranije saopštila da nema naznaka da Ukrajina stoji iza tog napada.

AP Photo/Andrew Kravchenko

 

16.05 Eksperti: Šteta na Krokus dvorani od 102 do 120 miliona dolara

Unija trgovačkih centara procenila je da je šteta na koncertnoj dvorani Krokus nakon terorističkog napada između 9,5 i 11,4 milijardi rubalja (102 miliona dolara - 120 miliona dolara). "Šteta je najmanje 200.000 rubalja po kvadratnom metru, najverovatnije bliže 250-300.00 rubalja“, rekao je za RIA Novosti Marat Manasjan, potpredsednik Unije trgovačkih centara. Ekspert je takođe primetio da je Krokus jedna od najboljih koncertnih sala u Moskvi zahvaljujući, između ostalog, savremenoj koncertnoj opremi, koja se sada ne isporučuje Rusiji zbog sankcija.

"Većina onoga što je Rusija izgubila nije isporučena zbog sankcija i biće potrebna isporuka paralelnim uvozom ili zamena opremom drugih proizvođača“, rekao je Manasjan. U terorističkom napadu od petka uveče, ubijeno je 133 ljudi, a više od 100 ranjeno.

 

15.35 MSP: Saučešće porodicama i prijateljima žrtava terorističkog napada u Moskvi

Ministarstvo spoljnih poslova Srbije uputilo je danas najiskrenije saučešće svojim kolegama u Ministarstvu spoljnih poslova Rusije, kao i porodicama i prijateljima nastradalih u terorističkom napadu na koncertnu dvoranu Krokus nadomak Moskve.

Euronews/Dušan Ilić

 

"Duboko smo šokirani gnusnim terorističkim napadom na natržni centar Krokus u Moskvi. Naše najiskrenije saučešće porodicama i prijateljima žrtava, ljudima Rusije i našim kolegama u Ministarstvu spoljnih poslova Rusije", stoji u saučešću objavljenom na zvaničnom nalogu Ministarstva spoljnih poslova Srbije na društvenoj mreži X. 

Iz Ministarstva poručuju da povređenima žele što brži i potpuni oporavak.

15.30 Ambasada Srbije izrazila saučešće porodicama i prijateljima poginulih u Krokusu

Ambasada Republike Srbije u Rusiji izrazila je danas saučešće porodicama i prijateljima poginulih u terorističkom napadu na koncertnu dvoranu Krocus u Podmoskovlju i uputila reči podrške i solidarnosti ruskom narodu.

"Ambasada Republike Srbije je sa osećanjem duboke tuge primila poruku o terorističkom napadu na kompleks Krokus siti u blizini Moskve. Izražavamo iskreno saučešće svim porodicama i prijateljima poginulih, ranjenima želimo brz oporavak i upućujemo reči podrške i solidarnosti svim ljudima prijateljske Rusije", navodi se u poruci objavljenoj na Telegram kanalu diplomatskog predstavništva Srbije u Rusiji.

Broj ubijenih u terorističkom napadu u Moskvi u petak povećao se na 133, a više od 100 je povređeno.

15.01 Islamska država objavila fotografiju sa četvoricom napadača na dvoranu Krokus

Islamska država (ID) objavila je danas fotografiju tvrdeći da su na njoj četvorica napadača koja su izvršila smrtonosni teroristički napad na koncertnu dvoranu Krokus nadomak Moskve u kojem su poginule najmanje 133 osobe, objavila je na svom Telegram kanalu novinska agencija ID Amak.

"Napad je izveden u kontekstu nemilosrdnog rata između Islamske države i zemalja koje se bore protiv islama", navodi se u saopštenju agencije Amak, prenosi Reuters.

Islamska država je preuzela odgovornost za sinoćnji napad na koncertnu dvoranu Krokus, ali postojale su indicije zbog kojih Rusija istražuje povezanost napadača sa Ukrajinom uprkos tvrdnjama ukrajinskih zvaničnika da zvanični Kijev nema nikakve veze sa napadom.

Ruske vlasti su u subotu saopštile da su uhapsile 11 ljudi, uključujući četvoricu osumnjičenih naoružanih napadača povezanih sa terorističkim napadom na koncertnu drvoranu Krokus.

14.43 Broj ubijenih u terorističkom napadu u Moskvi povećao se na 133

Broj ubijenih u terorističkom napadu u Moskvi u petak povećao se na 133, saopštio je danas Ruski istražni komitet.

Posle pretrage urušene koncertne dvorane Krokus, koju su teroristi zapalili tokom terorističkog napada, objavljeno je da je broj ubijenih povećan sa 115 na 133, prenela je Russia Today.

Kako navode ruski istražitelji, potraga se nastavlja. Ruske vlasti uhapsile su 11 osoba, među kojima su četvorica terorista koja su izvela napad u dvorani.

Putin, prvi put posle napada u Moskvi: Platiće svako ko stoji iza leđa terorista 

14.13 Kadirov: Čečenske jedinice učestvovale u hapšenju terorista kod Brjanska

Čečenski lider Ramzan Kadirov potvrdio je danas da su čečenske vojne jedinice učestvovale u hapšenju počinilaca terorističkog napada u koncertnoj dvorani Krokus u Moskvi.

"Vojnici Ahmatsko-ruskog puka ruskog ministarstva odbrane, stacionirani u Brjanskoj oblasti i angažovani na obezbeđivanju i zaštiti državne granice Rusije sa Ukrajinom, zajedno sa Centrom za posebne namene FSB, uhvatili su četvoricu terorista koji su direktno bili umešani u pogubljenje ljudi u dvorani Krokus dok su pokušali da pređu rusko-ukrajinsku granicu", napisao je Kadirov na svom Telegram kanalu, prenosi Interfaks.

Prema njegovim rečima, operacija je uspešno sprovedena i "ubice su uhvaćene žive, uprkos rizicima".

"Ni jedan pripadnik ruskih snaga bezbednosti nije povređen tokom ove operacije", rekao je Kadirov.

profimedia

 

13.38 Dve osobe optuštene iz bolnice, broj hospitalizovanih 105

Dve osobe su otpuštene iz podmoskovskih bolnica posle terorističkog napada u koncertnoj dvorani Krokus, navedeno je na sajtu Ministarstva zdravlja Moskovske oblasti. Prema zvaničnim podacima, dve osobe su otpuštene, ukupan broj hospitalizovanih je 105, a još 20 je na ambulantnoj nezi, prenela je RIA Novosti.

Prema poslednjim podacima ruskog istražnog komiteta, poginulo je 115 osoba. Glavna urednica medijske grupe Rosija sevodnja i televizijskog kanala Raša Tudej, Margarita Simonjan objavila na svom Telegram nalogu ne navodeći izvor informacija da je broj žrtava terorističkog napada porastao na 143.

12.40 Borelj: Međunarodna zajednica mora da bude čvrsto ujedinjena protiv terorizma

Šef diplomatije Evropske unije Žozep Borelj rekao je danas da međunarodna zajednica mora da se čvrsto ujedini protiv terorizma, nakon napada u Moskvi u kojem je, prema poslednjim informacijama, ubijeno više od sto ljudi.

"Najoštrije osuđujem gnusni napad koji je počinjen u Moskvi prošle noći. Terorizam je ponovo ciljao nevine ljude. Međunarodna zajednica mora da ostane čvrsto ujedinjena u borbi protiv terorizma", naveo je Borelj na platformi X.

12.20 Ruska novinarka objavila snimak ispitivanja jednog od osumnjičenih za napad u Moskvi

Glavna i odgovorna urednica medijske grupe RT, Margarita Simonjan, objavila je na svom Telegram kanalu snimak saslušanja jednog od osumnjičenih za sinoćnji teroristički napad u Moskvi u kojem je, prema dosadašnjim podacima, ubijeno 115 ljudi.

Privedeni na snimku kaže da je stigao iz Turske 4. marta.

"Tamo (u Turskoj)... završeni su dokumenti, ovde sam prešao granicu", rekao je osumnjičeni, prenosi RIA Novosti.

On je takođe naveo da je nepoznati kontakt pre mesec dana stupio sa njim u vezu putem Telegrama i da mu je dato oružje, navodeći da je dobio zadatak da pobije sve ljude u sali i da mu je za to ponuđeno oko milion rubalja. 

Na objavljenom snimku osumnjičeni je rekao svoje ime koje zvuči kao Faridun Šamsudin, kao i datum rođenja - 17. septembar 1998. godine, navodi RIA Novosti.

11.39 Objavljeni snimci hapšenja teroriosta

Ruski mediji objavili su prve snimke hapšenja terorista osumnjičenih za napad u Krokusu.

11.37 Mračna prognoza Vorobjova: Broj žrtava u Krokusu će se značajno povećati

Broj žrtava nakon terorističkog napada u koncertnoj dvorani Krokus siti hol značajno će se povećati, izjavio je gubernator Moskovske oblasti Andrej Vorobjov.

"Kada je reč o mrtvima, moram odmah da kažem da će broj žrtava značajno porasti", rekao je Vorobjov, prenosi RIA Novosti.

On je naveo da su u toku radovi na raščišćavanju ruševina i da će se to raditi 24 sata dnevno.

profimedia

 

"Danas u 6:30 spasioci su ušli u salu u kojoj su se desili najstrašniji događaji (...). Vidimo da je situacija izuzetno teška. Inženjerski radovi će se izvoditi 24 sata dnevno, njihov cilj je uklanjanje urušenog krova, svim sredstvima", rekao je on, navodi Interfaks.

Ruski mediji javljaju da je Ministarstvo za vanredne situacije Rusije danas objavilo snimak sale koja je potpuno uništena u požaru. 

Na snimku se vide metalne konstrukcije na mestu zidova sale, srušen krov i uništene bočne stepenice, navodi list Izvestija.

11.05 Istražni komitet Rusije: Broj žrtava u napadu u Krokus siti holu povećan na 115

Broj poginulih u terorističkom napadu u Krokus siti holu povećan je na 115, objavio je Istražni komitet Rusije na svom Telegram kanalu.

"Na mestu terorističkog napada u koncertnoj dvorani 'Krokus siti hol', dok su hitne službe raščišćavale ruševine, pronađeno je još tela. Tako da broj poginulih trenutno iznosi 115 ljudi", navedeno je u objavi, prenosi RIA Novosti.

Prethodno je saopšteno da su u napadu poginule 93 osobe. 

profimedia

 

10.25 Putin i Lukašenko potvrdili spremnost da sarađuju u borbi protiv terorizma

Ruski predsednik Vladimir Putin razgovarao je telefonski sa beloruskim kolegom Aleksandrom Lukašenkom koji je izrazio saučešće povodom terorističkog napada na koncertnu dvoranu "Krokus siti hol", rekao je danas  portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

Peskov je rekao novinarima da su Putin i Lukašenko potvrdili spremnost da sarađuju u borbi protiv terorizma, preneo je TASS.

Prema dosadašnjim podacima, u terorističkom napadu na Krokus siti hol kod Moskve, poginule su 93 osobe, saopštio je ruski Istražni komitet.

Tanjug AP/Vitaly Smolnikov

 

10.22 Pavlović: Za sada nema poginulih i povređenih Srba u Moskvi

Prvi savetnik Ambasade Srbije u Rusiji Snežana Pavlović rekla je da je ambasada od prve vesti o terorističkom napadu u kontaktu sa svim ruskim nadležnim službama i potvrdila informaciju da među poginulim i povređenim nema srpskih državljana. 

"Od prvih medijskih informacija o velikoj tragediji naša ambasada aktivno prati događaje. Na vezi smo sa ruskim organima, ruskim ministarstvom za vanredne situacije, i za sada nemamo zvaničnih informacija da među poginulima ili ranjenina ima naših državljana. U svakom slučaju ukoliko se to desi, tu smo da pružimo svu neophodnu pomoć", rekla je Pavlović za Tanjug. 

Tanjug AP/Vitaly Smolnikov

 

Apelovala je na građane Srbije koji zovu ambasadu Srbije u Moskvi, da imaju strpljenja, jer ambasada nema tehničkih mogućnosti da prima nekoliko poziva u istom trenutku. 

"Građani su prirodno zabinuti za svoje bliske koji žive i rade u Moskvi, ali molim da imaju strpljenja, s obzirom na to da ambasada tehnički nema mogućnosti da paralelno odgovara na više telefonskih poziva već samo na jedan. Od sinoć smo organizovali dežurstvo, traje celu noć i danas se produžava, u svakom trenutku smo spremni da pružimo pomoć našim ljudima u slučaju potrebe", ukazala je Pavlović. 

10.06 Četvorica osumnjičenih za napad u Moskvi uhapšena u blizini ukrajinske granice

Četvorica osumnjičenih za teroristički napad na Krokus siti hol uhapšena su u Brjanskoj oblasti, u blizini ukrajinske granice, saopštio je danas ruski Istražni komitet.

Njih su uhapsili pripadnici ruskih obaveštajnih agencija, navodi se u saopštenju, koje je preneo TASS.

Federalna služba bezbednosti Rusije saopštila je danas da su, nakon napada koji su sinoć izveli u koncetrnoj dvorani Krokus siti hol u Moskvi, teroristi imali nameru da pređu granicu Rusije i Ukrajine i da su imali kontakte na ukrajinskoj strani.

 Šef Federalne službe bezbednosti Aleksandar Bortnikov obavestio je predsednika Rusije Vladimira Putina da su uhapšena četvorica terorista koji su izveli napad na Krokus siti Hol u Moskvi, kao i još sedam osoba, saopštila je ranije danas pres služba Kremlja, prenosi Interfaks. 

Kako se navodi u toku je rad na identifikaciji saučesnika terorista.

09.52 Patrušev: Svi odgovorni za teroristički napad u Kroks siti holu biće kažnjeni

Sekretar Saveta za bezbednost Rusije Nikolaj Patrušev izjavio je danas da će svi odgovorni za teroristički napad u koncertnoj dvorani "Krokus siti hol", u blizini Moskve, biti kažnjeni.

Patrušev je rekao novinarima da je taj zločin još jedna potvrda da terorizam predstavlja veliku bezbednosnu pretnju koja zahteva od svih građana, obaveštajnih službi, agencija za sprovođenje zakona i organa vlasti na svim nivoima koordinisane napore u cilju sprečavanja terorističkih aktivnosti, javila je agencija Interfaks.

Patrušev je izrazio najdublje saučešće porodicama i prijateljima poginulih u terorističkom napadu u Podmoskovlju, kao i brz oporavak povređenima. 

09.37 Istražni komitet saopštio: Broj žrtava terorističkog napada u Moskvi povećan na 93

Prema dosadašnjim podacima, u terorističkom napadu na koncertnu dvoranu "Krokus siti hol" kod Moskve, poginule se 93 osobe, saopštio je ruski Istražni komitet.

"Trenutno je utvrđeno da je broj poginulih 93 osobe. Broj poginulih će se povećavati", navedeno je u objavi na Telegramu, prenosi RIA Novosti.

Prema preliminarnim podacima, uzroci smrti su rane od vatrenog oružja i trovanje produktima sagorevanja.

Tanjug AP/AP Photo

 

U Moskvi i drugim gradovima širom Rusije jutros je na elektronskim bilbordima prikazana jedna upaljena sveća i reč "Skorbim" (oplakujemo).

Ambasada Rusije u Beogradu moli građane da ne pale sveće isped zgrade ambasade

Ruska ambasada u Beogradu zamolila je građane da iz bezbednosnih razloga ne pale sveće ispred zgrade ambasade.

Građani Beograda palili su sveće ispred zgrade ruske ambasade, odajući poštu žrtvama sinićnjeg terorističkog napada u Moskvi, u kojem je ubijeno najmanje 60 ljudi. 

09.21 Šef FSB: Privedeno 11 ljudi, uključujući četvoro terorista

Šef FSB obavestio Putina da je privedeno 11 ljudi, uključujući četvoro terorista koji su direktno učestvovali u terorističkom napadu u "Krokusu", prenose ruski mediji

09.05 Ruski poslanik tvrdi: Dvojica osumnjičenih za napad u Moskvi uhapšena

Dve osobe osumnjičene za sinoćnji napad u blizini Moskve, u kojem je ubijeno više od 60 ljudi, uhapšene su u ruskoj oblasti Brjansk, nakon potere automobilima, napisao je poslanik Aleksandar Hinštejn na Telegramu, prenosi Reuters.

Naveo je da su drugi osumnjičeni pobegli u obližnju šumu peške. 

Kamuflažno obučeni naoružani ljudi otvorili su sinoć vatru iz automatskog oružja na posetioce koncerta u blizini Moskve, a u napadu je ubijeno najmanje 60, a povređeno više od 100 ljudi.

08.55 Interpol spreman da pomogne Rusiji u istrazi o napadu na Krokus centar

 Interpol je spreman da pomogne istragu Rusije o terorističkom napadu na Krokus Siti Hol, izjavio je danas generalni sekretar te međunarodne organizacije Jirgen Štok.

"Najoštrije osuđujem napad na Krokus centar, koji je bio užasan čin protiv nevinih civila. Interpol je spreman da pruži podršku istrazi ruskih vlasti", napisao je Štok na društvenoj mreži X.

08.12 Građani masovno daju krv nakon terorističkog napada

Stanovnici Moskve masovno dolaze u Centar za transfuziju krvi Gavrilov kako bi dali krv nakon terorističkog napada na Krokus siti hol, javljaju ruski mediji.

Ispred zgrade je ogroman red građana, navodi RIA Novosti.

Više od 600 građana dalo je krv u prvom satu rada Centra, objavilo je regionalno Ministarstvo zdravlja na svom Telegram kanalu.

U terorističkom napadu u koncertnoj sali Krokus siti Hol sinoće je ubijeno više od 60, a povređeno više od 100 ljudi.

07.45 Ministarstvo za vanredne situacije: U napadu povređeno 107 osoba

Rusko ministarstvo za vanredne situacije objavilo je spisak hospitalizovanih nakon terorističkog napada u Krokus siti holu na kome se, prema ažuriranoj listi, nalazi 107 osoba.

Istovremeno je Ministarstvo zdravlja za Moskovski okrug saopštilo da su u moskovskim bolnicama smeštene 82 osobe povređene u tom napadu.  

Tanjug AP/Vitaly Smolnikov

 

Ažurirani spisak hospitalizovanih je objavljen na sajtu Ministarstva za vanredne situacije, uz pozivanje na podatke Ministarstva zdravlja od 09:00 sati po moskovskom vremenu, prenela je agencija RIA Novosti. Prema poslednjim podacima, u terorističkom napadu na Krokus siti hol poginulo je 60 ljudi, među kojima je troje dece. Ruski Istražni komitet pokrenuo je krivični postupak povodom terorističkog napada. 

07.16 Putin poželeo oporavak povređenima u terorističkom napadu  

Ruski predsednik Vladimir Putin poželeo je oporavak svim povređenim u terorističkom napadu u Krokus siti holu i pohvalio angažovanje medicinskog osoblja, izjavila je potpredsednica ruske vlade Tatjana Golikova.

Golikova je rekla novinarima da su predstavnici ruske vlade, uključujući ministra zdravlja Mihaila Muraška, obavestili Putina o zdravstvenom stanju povređenih, kojima je predsednik poželeo oporavak, prenela je agencija TASS.

Tanjug AP/Vitaly Smolnikov

 

Da podsetimo, napad se dogodio u 18 sati kada su najmanje tri osobe u maskirnim uniformama upale u Krokus siti hol. Napadači su otvorili vatru na prisutne civile, a zatim bacili bombu koja je izazvala veliki požar. Na lice mesta došli su pripadnici hitnih službi, kao i veliki broj specijalaca koji su uleteli u zgradu.

Komentari (0)

Evropa