Evropa

FSB: Sprečen teroristički napad u Samarskoj oblasti

Komentari

Autor: Tanjug

26/03/2024

-

10:26

FSB: Sprečen teroristički napad u Samarskoj oblasti
FSB: Sprečen teroristički napad u Samarskoj oblasti - Copyright Tanjug AP/Alexander Zemlianichenko

veličina teksta

Aa Aa

Federalna služba bezbednosti (FSB) Rusije saopštila je da je sprečila teroristički napad na punkt za prijem humanitarne pomoći u Samarskoj oblasti, koji je planirao saučesnik terorističkog "Ruskog dobrovoljačkog korpusa" (RDK), organizacije koja deluje pod patronatom ukrajinskih specijalnih službi.

"Na teritoriji Samarske oblasti sprečen je teroristički akt koji je planirao državljanin Ruske Federacije, rođen 1994. godine, saučesnik terorističke organizacije Ruski dobrovoljački korpus (RDK), koja deluje pod patronatom ukrajinskih specijalnih službi", navedeno je u saopštenju, prenosi Interfaks.

FSB navodi da je muškarac planirao da detonira improvizovanu eksplozivnu napravu u zgradi gde se vrši prijem humanitarne pomoći i da se prilikom hapšenja napadača improvizovana eksplozivna naprava sama aktivirala, usled čega je napadač poginuo.

Među pripadnicima obezbeđenja i civila nema povređenih. FSB dodaje da je napadač od 2022. bio javno angažovan na diskreditovanju Oružanih snaga Rusije, a da ga je u septembru prošle godine regrutovala ukrajinska obaveštajna služba posredstvom RDK-a i da je on prihvatio da organizuje i vrši diverzije na teritoriji Ruske Federacije.

Prilikom pretresa mesta gde je živeo, otkrivena je laboratorija za proizvodnju eksploziva, komponente za njegovu proizvodnju, kao i još jedna improvizovana ekslozivna spremna za upotrebu.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa