Evropa

Duda: Poljska suspendovala Ugovor o konvencionalnim oružanim snagama u Evropi

Komentari

Autor: Tanjug

29/03/2024

-

15:22

Duda: Poljska suspendovala Ugovor o konvencionalnim oružanim snagama u Evropi
Predsednik Poljske, Andžej Duda - Copyright Tanjug/AP Photo/Alessandra Tarantino

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Poljske Andžej Duda potpisao je zakon o suspenziji Ugovora o konvencionalnim oružanim snagama u Evropi koji je potpisan u novembru 1990. godine, a čiji je cilj bio da smanji postojeće konvencionalno ofanzivno naoružanje koje poseduju države članice NATO i bivše zemlje Varšavskog pakta.

"Suspenzija ovog akta će značiti da Republika Poljska, kao i druge zemlje koje to odluče, iako formalno ostanu potpisnice ovog sporazuma, neće biti u obavezi da sprovodi njegove odredbe", navedeno je u saopštenju Dudinog kabineta, prenosi poljska agencija PAP.

Ovaj dokument je bio jedan od konkretnih pokazatelja kraja Hladnog rata jer su se dva bloka složila da poštuju ograničenja u pogledu broja vojne opreme (tenkova, borbenih vozila, aviona) i municije stacioniranih u Evropi.

Tada je izražena nada da će kvantitativna ograničenja naoružanja, davanje detaljnih informacija o potencijalu oružanih snaga i provera ovih informacija ograničiti mogućnost iznenadnog oružanog napada i pokretanja operacija velikih razmera.

Zemlje potpisnice ovog dogovora koji je stupio na snagu 1992. godine, obavezale su se između ostalog da razmenjuju informacije o naoružanju.

Međutim, 2007. godine ruski predsednik Vladimir Putin potpisao dekret o suspenziji učešća Rusije u ovom dogovoru, a 7. novembra 2023. godine objavio je da je Rusija u potpunosti prestala da priznaje Ugovora o konvencionalnim oružanim snagama u Evropi.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa