Evropa

Oblak prašine iz Sahare preti Francuskoj, Nemačkoj i Švajcarskoj: Meteorolozi izdali upozorenja

Komentari

Autor: DW

30/03/2024

-

21:55

Oblak prašine iz Sahare preti Francuskoj, Nemačkoj i Švajcarskoj: Meteorolozi izdali upozorenja
Oblak prašine iz Sahare preti Francuskoj, Nemačkoj i Švajcarskoj: Meteorolozi izdali upozorenja - Copyright Tanjug/Miloš Milivojević

veličina teksta

Aa Aa

Vikend je za stanovnike nekih zemalja u Zapadnoj Evropi počeo naslagama prašine nakon što je iz Sahare stigla neuobičajeno visoka količina čestica prašine sa severa Afrike. Vremenski prognostičari u Nemačkoj očekuju da će prašina biti vidljiva već tokom Uskrsa. Najviše će je biti u Francuskoj, Nemačkoj i Švajcarskoj jer je nebo iznad tih zemalja već poprimilo narandžastu boju.

Saharska prašina je već stigla, koju možete videti u žućkastoj oblačnosti u vazduhu, rekao je Kristijan Herold, meteorolog nemačke meteorološke službe, piše DW.

"Špigl" takođe izveštava da će u Nemačkoj prašina biti vidljiva i na Uskršnju nedelju.

Svake godine na Evropu padne između 60 i 200 miliona tona mineralne prašine iz Sahare. Dok veće i teže čestice brzo padaju nazad na Zemlju, najmanje čestice ponekad mogu putovati hiljadama kilometara.

Vlasti u zemljama koje su najviše pogođene prašinom upozoravaju na zagađenje i kvalitet vazduha.

Švajcarska služba "AirCHeck monitoringa" označila je visok nivo zagađenja u koridoru koji se proteže od jugozapada do severoistoka zemlje.

Roman Brogli, meteorolog sa švajcarskog emitera SRF, rekao je da je zabeleženo oko 180.000 tona prašine, što je oko dva puta više od sličnih peščanih oluja sa prašinom poslednjih godina.

U međuvremenu, lokalne vlasti u Francuskoj saopštile su da je u nekim oblastima pređen prag dozvoljenog zagađenja vazduha. 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa