Nauka

Fotografije snega u Sahari obilaze svet: Šta je izazvalo ovaj izuzetno redak fenomen?

Komentari

Autor: Euronews

23/01/2022

-

17:16

Fotografije snega u Sahari obilaze svet: Šta je izazvalo ovaj izuzetno redak fenomen?
Fotografije snega u Sahari obilaze svet: Šta je izazvalo ovaj izuzetno redak fenomen? - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Nove fotografije pustinje Sahare prekrivene snegom pojavile su se ove nedelje na društvenim mrežama. Iako je Sahara poznata kao jedno od najtoplijih mesta gde temperature često dostignu i 50 Celzijusa, deluje da je zima ove godine nije zaobišla.

Ogromna pustinja obuhvata 11 zemalja: Alžir, Čad, Egipat, Libiju, Mali, Mauritaniju, Maroko, Niger, Zapadnu Saharu, Sudan i Tunis. Peščane dine mogu dostići visinu i do 180 metara, a voda je oskudna u regionu.

profimedia

 

Kako je moguće da su peščane dine prekrivene snežnim pokrivačem?

Slike, koje je ranije u januaru napravio fotograf Karim Bušetata, otkrivaju sneg i led u blizini grada Ain Sefra na severozapadu Alžira. U tom regionu je sneg padao samo nekoliko puta u poslednjih 40 godina: 1979, 2017, 2018 i 2021. godine.

Ain Sefra se nalazi u planinama Atlas, na 1.000 metara nadmorske visine i često nosi nadima "kapija u pustinju". Nalazi se u provinciji Nama u Alžiru, blizu granice sa Marokom.

Kada su fotografije napravljene, temperatura u tom mestu je pala na -2 stepena.

Da li klimatske promene izazivaju sneg u Sahari?

Sneg je veoma redak u pustinji, jer obično nema dovoljno vode u vazduhu da bi se formirao, iako niske temperature tokom moći zapravo nisu neobične.

profimedia

 

Klimatska kriza je nepredvidiva i pošto izaziva sušu u mnogim afričkim zemljama sa visokim temperaturama, može doneti i neobične vremenske pojave poput ove.

Ekstremno hladni vremenski događaji mogu se pripisati zagrevanju Arktika, sugeriše studija objavljena u časopisu "Journal Science". Iako je sprovedena u SAD, predviđa da bi hladni talasi mogli postati češći širom sveta kao rezultat globalnog zagrevanja.

Rezultati studije "ističu još jedan razlog za brzo smanjenje emisija gasova staklene bašte koji pokreću globalno zagrevanje", navodi Svetski ekonomski forum.

profimedia

 

Dodaje se da postoji "sve veća potreba da se razviju bolje strategije za upravljanje ekstremnim vremenskim prilikama, kako toplim tako i hladnim".

Važno je napomenuti da klimatske promene izazivaju rast pustinje Sahare, koja se proširila za 10 odsto u poslednjem veku.

Pustinje su definisane kao mesta na Zemlji koja primaju manje od 25 centimetara padavina godišnje, prema Geološkom zavodu SAD (USGS). Dakle, ako Sahara nastavi da se povećava, to čini sušu u okolnim zemljama verovatnijom.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Magazin