Evropa

Papa nakon uskršnje mise: Mir se ne gradi oružjem

Komentari

Autor: Tanjug

31/03/2024

-

14:11

Papa nakon uskršnje mise: Mir se ne gradi oružjem
Papa nakon uskršnje mise: Mir se ne gradi oružjem - Copyright Tanjug/AP

veličina teksta

Aa Aa

Papa Franja poručio je nakon uskršnje mise na Trgu svetog Petra u Vatikanu da je potrebno ''zaustaviti vetrove nad Evropom i Mediteranom'', i dodao da se mir nikad ne gradi oružjem, već ''pružanjem ruku i otvaranjem srca''.

''Koliko patnje vidimo u očima dece. Deca u tim ratnim zemljama zaboravila su da se smeju. Pogledom nas pitaju: zašto? Zašto toliko smrti? Zašto toliko razaranja? Rat je uvek apsurd i poraz'', rekao je papa u uskršnjoj poruci i blagoslovu ''Urbi et Orbi'', prenosi agencija ANSA.

Papa je istakao da aktuelni sukobi u svetu imaju ozbiljne posledice na, kako je rekao, iscrpljeno civilno stanovništvo, a pre svega na decu.

Tanjug/AP

 

''Dok pozivam na poštovanje principa međunarodnog prava, nadam se opštoj razmeni svih zatvorenika između Rusije i Ukrajine: svi za sve. Štaviše, još jednom apelujem da se omogući zagarantovan pristup humanitarnoj pomoći u Gazi, oslobađanje talaca kidnapovanih 7. oktobra, kao i hitan prekid vatre u Gazi'', rekao je papa. Papa je predvodio uskršnje bdenje koje je trajalo više od dva sata u bazilici Svetog Petra u Vatikanu.

Njegov glas je s vremena na vreme zvučao hrapavo i bez daha, ali je pročitao sve pripremljene tekstove, uključujući i homiliju dugu više od jedne stranice i osmehivao se i mahao okupljenima dok je odlazio u invalidskim kolicima.

Tanjug/AP

 

Večernja misa počela je u skoro potpunom mraku pre nego što su upaljena svetla, koja su označila prelazak iz tame u svetlost kada je, kako je navedeno u Bibliji, Isus Hristos ustao iz mrtvih. Misi je prisustvovalo oko 6.000 vernika. Papa Franja je u propovedi pozvao hrišćane da sačuvaju svoju veru čak i kada su opterećeni tugom, strahom ili drugim nedaćama.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa