Evropa

Žan -Mari Le Pen pod starateljstvom ćerki: Najpoznatiji francuski desničar ima 95 godina i probleme sa zdravljem

Komentari

Autor: Tanjug

03/04/2024

-

17:51

Žan -Mari Le Pen pod starateljstvom ćerki: Najpoznatiji francuski desničar ima 95 godina i probleme sa zdravljem
Žan -Mari Le Pen pod starateljstvom ćerki: Najpoznatiji francuski desničar ima 95 godina i probleme sa zdravljem - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Osnivač francuske nacionalističke desničarske stranke Nacionalni front 95-ogodišnji Žan-Mari Le Pen, stavljen je pod starateljstvo svoje tri ćerke zbog pogoršanog zdravstvenog stanja.

Davanje zakonskih ovlašćenja za starateljstvo ćerkama Mari-Karolin, Jan i Marin čini malo verovatnim da će se osnivaču francuske nacionalističke stranke u septembru suditi zbog navodne prevare Nacionalnog fronta kada je 2017. godine preimenovan u Nacionalno okupljanje, prenosi Tajms.

Marin Le Pen (55), koja je postala liderka partije 2011. godine nakon svog oca koji se pet puta kandidovao za predsednika Republike kao kandidat Nacionalnog fronta, takođe će morati pred sud sa ocem i dvadesetak stranačkih funkcionera zbog navodnog preusmeravanja više miliona evra Evropskog parlamenta za potrebe finansiranja stranke.

Tanjug/AP/Francois Mori

 

Ishod suđenja mogao bi da utiče na njene planove da se četvrti put kandiduje na predsedničkim izborima 2027. godine, navodi londonski dnevnik.

Zdravlje Žan-Mari Le Pena se pogoršalo od operacije srca pre godinu dana nakon čega je Lui Alio, potpredsednik partije i gradonačelnik Perpinjana na jugu Francuske, predvideo da će ga sud osloboditi zbog lošeg zdravstvenog stanja.

Nakon što je izbacila svog oca iz stranke 2015. godine i distancirala se od njegove političke prošlosti, Marin Le Pen je obnovila porodične veze.

Ona i njene starije sestre sada prisustvuju porodičnim okupljanjima sa ocem i njegovom suprugom Žani u njegovoj kući u zapadnom predgrađu Pariza.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa