Evropa

Šolc pozvao Zapad da pomogne Ukrajini: "Efikasno odvraćanje" Rusije sprečiće nove konflikte, Berlin čvrsto uz Kijev

Komentari

Autor: Tanjug

06/04/2024

-

22:14

Šolc pozvao Zapad da pomogne Ukrajini: "Efikasno odvraćanje" Rusije sprečiće nove konflikte, Berlin čvrsto uz Kijev
Šolc pozvao Zapad da pomogne Ukrajini: "Efikasno odvraćanje" Rusije sprečiće nove konflikte, Berlin čvrsto uz Kijev - Copyright Tanjug/AP Photo/Matthias Schrader

veličina teksta

Aa Aa

Nemački kancelar Olaf Šolc apelovao je danas na Zapad da pomogne Ukrajini u ratu protiv Rusije, ističući da Nemačka neće odustati od podrške Kijevu.

Govoreći na skupu evropskih socijaldemokrata u Bukureštu, Šolc je rekao da je najbolji način da se spreči bilo kakva eskalacija, uključujući i potencijalni konflikt između Rusije i NATO, "efikasno odvraćanje", preneo je Rojters.

"Rat u Ukrajini okončava se onog trenutka kada ruski predsednik Vladimir Putin odluči da povuče njegove trupe. Međutim, on može da donese takvu odluku samo ukoliko shvati da ne može da dobije rat na bojnom polju", rekao je nemački lider, čija zemlja je dosad pružila 28 milijardi evra vojne pomoći Ukrajini.

On je dodao da, stoga, Zapad pomaganjem Ukrajini investira više u sopstvenu bezbednost i odbranu, tako da se niko ne usudi da napadne Evropu.

"To, takođe, znači da se uski interesi ostave po strani i da se izgradi jaka i istinska evropska odbrambena industrija", istakao je Šolc.
 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa