Evropa

Počela evakuacija dva sela u ruskoj Tjumenskoj oblasti zbog poplava: Vanredno u regionima južnog Urala

Komentari

Autor: Tanjug

14/04/2024

-

12:35

Počela evakuacija dva sela u ruskoj Tjumenskoj oblasti zbog poplava: Vanredno u regionima južnog Urala
Počela evakuacija dva sela u ruskoj Tjumenskoj oblasti zbog poplava: Vanredno u regionima južnog Urala - Copyright Tanjug/AP

veličina teksta

Aa Aa

Evakuacija meštana dva sela u ruskoj Tjumenskoj oblasti počela je danas zbog poplava, saopštio je informativni centar regionalne vlade. Informativni centar je naveo na svom Telegram kanalu da se meštani sela Lajkova i Butirka u okrugu Išim premeštaju u centre za privremeni smeštaj zbog poplava, prenela je agencija RIA Novosti.

Gubernator Tjumenske oblasti Aleksander Mor upozorio je da bi reka Išim mogla da se izlije u blizini sela Iljinka u narednim danima.

Prema poslednjim podacima, vodostaj je na tom mestu dostigao 748 centimetara, a kritični nivo za to područje je 800 centimetara.

U Tjumenskoj oblasti u ponedeljak je uvedena vanredna situacija zbog poplava, a u opasnosti od poplava je 51 naselje, 1.847 kuća i 7.291 osoba. Vrh poplavnog talasa očekuje se od 23. do 25. aprila.

Regioni južnog Urala su se ove godine suočili sa rekordnim poplavama. Najteža situacija je u Orenburškoj oblasti gde je 5. aprila probijena brana koja je štitila grad Orsk od reke Ural.

Vlasti su izvršile masovne evakuacije stanovništva, a danas je prvi put počeo da opada nivo vode u Orenburškoj oblasti.

U regionu je uvedena vanredna situacija federalnih razmera, a regionalna vlada procenjuje štetu od poplava na oko 208 miliona evra. Vanredno stanje je takođe na snazi u Kurganskoj oblasti.

Nivo reke Tobol u gradu Kurganu počeo je primetno da raste, a voda se približava gradu. U tom regionu postoji opasnost da budu poplavljena 62 naselja i 4.300 kuća.

Vlasti susednog Kazahstana kažu da su sadašnje poplave najveće u poslednjih 80 i više godina, a u nekim regionima zemlje proglašena je vanredna situacija.

Komentari (0)

Evropa