Evropa

Sijarto: Mađarska i Danska posvećene striktnoj imigracionoj politici

Komentari

Autor: Tanjug

15/04/2024

-

18:45

Sijarto: Mađarska i Danska posvećene striktnoj imigracionoj politici
Tanjug/AP/Virginia Mayo - Copyright Tanjug/AP/Virginia Mayo

veličina teksta

Aa Aa

Mađarska i Danska su posvećene striktnoj imigracionoj politici, izjavio je danas mađarski ministar spoljnih poslova Peter Sijarto na zajedničkoj konferenciji za novinare sa danskim kolegom Larsom Lokeom Rasmusenom u Kopenhagenu i naglasio da će tokom svog predsedavanja EU Mađarska dati prioritet zaustavljanju migracija.

Sijarto je rekao da će unapređenje evropske bezbednosti i konkurentnost biti glavni ciljevi mađarskog predsedavanja EU, prenela je agencija MTI.

Šef mađarske diplomatije je rekao da sve dok Evropa nastavi da deluje kao magnet za migrante, bezbednosni izazovi će se povećavati, a organizovani kriminal i terorizam dobijati više prostora.

"Stroga imigraciona politika, po mišljenju Mađarske, zasnovana je na snažnoj zaštiti granica i zaustavljanju migracija umesto da se njima upravlja", ukazao je Sijarto.

Prema njegovim rečima migrantima bi trebalo dozvoliti da uđu u Evropu samo na legalnim osnovama, a pomoć bi im trebalo pružati tamo gde se nalaze, a ne izvoziti migrante i njihove probleme.

"Populacija u Africi je na putu da poraste za oko 750 miliona u narednih dvadeset godina. Tržište rada, zdravstvena zaštita i obrazovanje moraju biti dostupni ovim ljudima. Našli smo se pred izazovom na koji nismo bili u mogućnosti da odgovorimo ukoliko se ne obezbede ovi uslovi", rekao je Sijarto.

Sijarto je pozdravio dansku imigracionu politiku, rekavši da je ta zemlja jedna od retkih zemalja u EU koja je pokazala "zdrav razum" po pitanju migracija.

On je rekao da su i Mađarska i Danska uspešne izvozno orijentisane privrede, kojima je u zajedničkom interesu da "svetska trgovina bude bez barijera i pravedna".

Pozvao je EU da ubrza pregovore o slobodnoj trgovini sa državama koje beleže brz privredni rast, poput onih u jugoistočnoj Aziji.

"Pored toga, trgovinske sporove bi trebalo rešavati na osnovu zdravog razuma, ne mešajući ih sa ideološkim pitanjima", ukazao je Sijarto.
 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa