Evropa

RAT U UKRAJINI Sprečen atentat na Zelenskog, Poljska uhapsila osumnjičenog za pomaganje u zaveri

Komentari

Autor: Euronews Srbija

18/04/2024

-

08:51

RAT U UKRAJINI Sprečen atentat na Zelenskog, Poljska uhapsila osumnjičenog za pomaganje u zaveri
RAT U UKRAJINI Sprečen atentat na Zelenskog, Poljska uhapsila osumnjičenog za pomaganje u zaveri - Copyright EPA-EFE/KATERYNA KLOCHKO/MARIA SENOVILLA

veličina teksta

Aa Aa

Rat u Ukrajini traje 785 dana. U jučerašnjem ruskom raketnom napadu na Černigov poginulo je 17 ljudi, a povređeno najmanje 60. Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski okrivio je Rusiju za napad, ali je takođe rekao da Zapad treba da učini više i pomogne odbrani ukrajinskog neba. Apel za pomoć Ukrajini dolazi iz SAD, NATO i Evropskog saveta jer su svesni težine situacije u kojoj se bez potrebne municije i PVO sistema nalazi ukrajinska vojska. Predsednik SAD Džo Bajden pojaćao je pritisak na Kongres da usvoji neophodni zakon. I nemački kancelar Olaf Šolc istakao je da sistemi PVO za Ukrajinu moraju biti pronađeni brzo, a ne u "budućnosti".

Ključni događaji:

  • Broj stradalih u ruskom napadu na Černigov porastao na 17, 60 osoba povređeno
  • Stoltenberg: U petak sastanak Saveta Ukrajina-NATO
  • Zelenski apelovao na lidere EU da hitno obezbede opremu za PVO
  • Bajden pojačao pritisak na Kongres zbog pomoći Ukrajini, Izraelu i Gazi
  • Ruske snage odbile napad Ukrajinaca u južnom Donjecku
  • Šolc: Sistemi PVO za Ukrajinu moraju biti pronađeni brzo, a ne u budućnosti

Kako je protekao prethodni dan rata u Ukrajini pročitajte u jučerašnjem blogu. 

Euronews

 

Dešavanja u Ukrajini pratite u našem LIVE blogu

23.22 Tramp: Opstanak Ukrajine u interesu SAD

Bivši predsednik SAD Donald Tramp poručio je danas da je opstanak Ukrajine u interesu Amerike, nekoliko dana pre glasanja Predstavničkog doma predvođenog republikancima o paketu pomoći za Kijev od 61 milijardu dolara.

Rojters navodi da su pojedini republikanci protumačili komentare bivšeg predsednika kao signal da se protivi novoj američkoj rundi pomoći za Ukrajinu, kao i da je bivši predsednik prošle godine odbio da odgovori na pitanje da li želi da Kijev pobedi u sukobu sa Rusijom.

22.48 Direktor CIA: Ukrajina bi do kraja mogla da igubi rat ukoliko ne dobije pomoć

Direktor CIA Vilijam Barns uputio je danas oštro upozorenje članovima američkog Kongresa da bi Ukrajina do kraja godine mogla da izgubi rat, ukoliko joj odmah ne bude odobrena vojna pomoć.

Govoreći u Predsedničkom centru Džordža V. Buša, Barns je pozvao zakonodavce da usvoje zakon koji će omogućiti vladi da milijarde dolara uloži u odbranu Ukrajine, prenosi Politiko.

AP/Tom Williams

 

"Sa podsticajem koji bi došao od vojne pomoći, koji bi bio podjednako praktičan koliko i psihološki, Ukrajinci će biti potpuno sposobni da se drže i u ovoj godini i da demantuju Putinov arogantni stav da je vreme na njegovoj strani“, rekao je Barns.

22.21 Zelenski i Habek razgovarali o potrebama ukrajinske PVO i zajedničkim projektima

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski razgovarao je danas u Kijevu sa vicekancelarom nemačke vlade Robertom Habekom o potrebama Ukrajine u sistemima protivvazdušne odbrane, zajedničkim projektima u sferi odbrane i pripremama za konferenciju u Nemačkoj.

"Posebno cenimo vođstvo Nemačke, koje pomaže ne samo nama u Ukrajini da zaštitimo život, već i čitavoj Evropi da sačuvamo upravo onakvu Evropu koja ume da bude mirna, ume da bude legalna, ume da brine o ljudima. Nemačka je sada među svetskim liderima u podršci našoj odbrani", naveo je Zelenski u video obraćanju, prenosi Ukrinform.

22.14 Eksplodirao gasovod u Harkovskoj oblasti

U Harkovskoj oblsti na istoku Ukrajine eksplodirao je gasovod, usled čega je izbio požar, saopštila je danas harkovska Oblasna vojna uprava.

"Događaj nema veze sa ruskim napadima. Žrtava nema. Nadležni utvrđuju okolnosti i detalje incidenta", navodi se u saopštenju, prenosi Ukrinform.

Na telegram kanalima objavljeni su snimci požara, a prema rečima očevidaca, vatreni stub dostiže 50-70 metara.

21.03 IAEA: Obavešteni smo o napadu na NE u Zaporožju

Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) saopštila je danas da je obaveštena o poslednjem napadu ukrajinske vojske dronom na centar za obuku nuklearne elektrane Zaporožje na istoku Ukrajine.

''Obavešteni smo o još jednom pokušaju napada dronom na centar za obuku Zaporoške nuklearne elektrane (ZNPP), koji nije doveo do uništenja ili žrtava'', navodi se u saopštenju IAEA, i dodaje da je reč o trećem napadu na taj centar, nakon dva napada prošle nedelje, prenose RIA Novosti.

20.16 Poljska uhapsila osumnjičenog za pomaganje u zaveri za ubistvo Zelenskog

oljsko državno tužilaštvo saopštilo je danas da je uhapšen muškarac osumnjičen da je pomagao u navodnoj ruskoj zaveri za ubistvo ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog.

"Kao rezultat bliske saradnje poljskog nacionalnog tužilaštva sa Agencijom za unutrašnju bezbednost i sa Generalnim tužilaštvom Ukrajine i Službom bezbednosti Ukrajine, Pavel K, državljanin Republike Poljske, pritvoren je na teritoriji Poljske", navodi se u saopštenju na sajtu tužilaštva.

Dodaje se da je osumnjičeni muškarac izjavio da je spreman da radi za rusku vojnu obaveštajnu službu i da je već uspostavio kontakte sa građanima Rusije koji su uključeni u rat u Ukrajini.

Tanjug AP/Ukrainian Presidential Press Office via AP

 

17.44 Stoltenberg: Ohrabrujuće poruke za Ukrajinu, Kijev da obezbedi trupe

Iz američkog Kongresa stižu ohrabrujuće poruke pred predstojeće glasanje o paketu pomoći za Ukrajinu u vrednosti od 61 milijardu dolara, rekao je generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg obraćajući se novinarima na marginama sastanka ministara spoljnih poslova G7 koji je u toku na Kapriju.

Bivši norveški premijer je rekao da su Ukrajini neophodne trupe i oružje, i dok NATO može da doprinese povećanju vojne opreme, Kijev mora sam da obezbedi vojnike, podsetivši na nedavno donet ukrajinski zakon o pooštravanju sistema mobilizacije.

On je najavio da će sutra u Briselu biti održan sastanak saveta NATO-Ukrajina, na kojem će učestvovati i ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski.

16.57 Džonson: Putin će nastaviti da maršira Evropom, sledeći bi mogao da bude Balkan

Predsedavajući Predstavničkog doma američkog Kongresa Majk Džonson izjavio je da će ruski predsednik Vladimir Putin "nastaviti da maršira Evropom" ukoliko mu to bude dozvoljeno i dodao da bi sledeći na meti mogao da bude Balkan.

"Mislim da će Vladimir Putin nastaviti da maršira Evropom ako bi mu to bilo dozvoljeno. Mislim da bi sledeći mogao da bude Balkan, a mogao bi da ima obračun i sa Poljskom ili nekim od naših saveznika u NATO-u", rekao je Džonson novinarima u Kongresu, prenosi Njuzvik.

Tanjug/AP Photo/Jose Luis Magana

 

15.14 Budanov pozvao SAD da pomognu Ukrajini

Šef ukrajinske vojne obaveštajne agencije (GUR) Kiril Budanov pozvao je SAD da Ukrajini pruži neophodnu pomoć u borbi protiv ruske agresije.

"Zajedno ćemo izvojevati pobedu", rekao je Budanov u intervuu za Vašington post, objavljeno je na sajtu GUR-a. Budanov je govorio i o ukrajinskom planu za smanjenje vojnog potencijala Rusije.

"Predložili smo plan koji ima za cilj smanjenje ruskog potencijala. Pokriva mnoge aspekte, kao što su vojna industrija, kritični vojni ciljevi, njihovi aerodromi, njihove kontrolne tačke", naveo je Budanov.

Kako je ocenio, to može uticati na nivo podrške ruskog stanovništva ratu koji je Kremlj započeo protiv Ukrajine.

"Kada sedite, recimo, u Sankt Peterburgu, a vidite rat samo na televiziji, uvek ćete ga podržavati. Ali ljudi počinju da se nerviraju kada se gađa neki objekat u blizini njihove kuće", rekao je Budanov.

Šef ukrajinske specijalne službe ukazao je da su ruski predsednik Vladimir Putin i njegov režim postali žrtve sopstvene propagande.

"Zapalili su svoje društvo, rekli da su najmoćniji na svetu, a on je (Putin) sam počeo da veruje u to. Ali pokazalo se da njihova vojska nije tako moćna kao što su mislili", rekao je Budanov. On takođe naveo da Rusi pokazuju sposobnost da brzo obnove svoje snage.

13.42 Ukrajina: U ruskom napadu na Dnjepropetrovsk oštećena infrastruktura

U ruskom raketnom napadu na ukrajinsku oblast Dnjepropetrovsk koji je izveden jutros oštećen je infrastrukturni objekat i jedno preduzeće, izjavio je guverner te oblasti.

Kako je naveo na Telegramu, dve osobe su povređene u napadu i hospitalizovane, preneo je Rojters.

AP Photo/Vadim Ghirda

 

Napad je izazvao požare na dve lokacije, dodao je on.

Vazduhoplovstvo Ukrajine objavilo je upozorenje na pretnju balističkim raketama pred napad.
Rusija je od sredine marta pojačala kombinovane raketne i bespilotne napade na ukrajinsku elektroenergetsku mrežu, što je izazvalo značajnu štetu.

Povećala je i upotrebu balističkih raketa koje je teže presresti, navela je agencija.

13.34 Pres služba nukalerke u Zaporožju: Ukrajinske trupe ponovo su napale dronom centar za obuku 

Ukrajinske trupe ponovo su napale dronom centar za obuku nuklearne elektrane u Zaporožju, a bespilotna letelica je neutralisana, saopštila je danas pres služba nuklearke.

Pres služba je navela na Telegramu da je ukrajinski dron neutralisan iznad krova zgrade nuklearke gde se nalazi jedini svetski simulator reaktorske hale u punoj veličini. U napadu niko nije povređen i nije pričinjena šteta, ističe pres služba, prenela je agencija RIA Novosti.

12.48 Ruski analitičar: Rat u Ukrajini će okončati eru jeftine radne snage u Rusiji

Rat u Ukrajini će okončati eru jeftine radne snage u Rusiji, zaključak je analize ruskog stručnjaka Centra za makoroekonomsku analizu i kratkoročno predviđanje (CMAKP) Dmitrija Belousova.

On je naveo da se u Rusiji na pozadini ukrajinskog oružanog sukoba koji zvanična Moskva naziva "specijalnom vojnom operacijom" odvija tiha revolucija plata koja će uticati na ekonomsku situaciju i kada se neprijateljstva okončaju, prenosi Komersant.

Prema rečima Belousova, prilično visoke plate za vojno osoblje postavljaju standard za rusko tržište rada u budućnosti. 

10.35 Borelj: Zemlje EU moraju da hitno pošalju Ukrajini protivraketne sisteme

Zemlje članice EU moraju hitno da pošalju protivraketne sisteme Ukrajini da bi se ojačala ukrajinska protivvazdušna odbrana radi odbrane od ruskih napada, izjavio je danas visoki predstavnik Unije za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj na sastanku šefova diplomatije G7 u Kapriju u Italiji.

Borelj je ukazao da se Evropa ne može osloniti samo na pomoć SAD Ukrajini, preneo je "Reuters". Borelj je izrazio uverenje da će evropske zemlje uputiti pomoć Ukrajini, navodeći da to mora biti hitno učinjeno. On je izrazio žaljenje zbog toga što je u američkom Kongresu došlo do odlaganja preko potrebne pomoći Ukrajini u iznosu od 60,84 milijarde dolara.

Borelj je istakao da evropske zemlje imaju na zalihama sisteme "patriot" i druge protivraketne sisteme i da treba da ih pošalju Ukrajini kojoj su, kako je naveo, neophodni za odbranu od Rusije. "U suprotnom će elektroenergetski sistem Ukrajine biti uništen. A nijedna država ne može da se bori bez struje u domovima i fabrikama", ukazao je Borelj.

profimedia

 

08.49 Ruski dronovi gađali infrastrukturu u ukrajinskoj Ivano-Frankovskoj oblasti

Ruski napad dronovima ciljao je danas kritičnu infrastrukturu u ukrajinskoj Ivano-Frankovskoj oblasti, saopštila je guvernerka te oblasti Svitlana Oniščuk. Ona je na platformi Telegram navela da su sistemi protivvazduhoplovne odbrane Ukrajine srušile sve dronove koji su učestvovali u napadu, prenosi "Reuters". Hitne službe su izašle na teren, a za sada nema izveštaja o šteti na infrastrukturi.

Rusija je u prethodnom periodu intenzivirala dalekometne napade na kritičnu infrastrukturu Ukrajine, naročito ciljajući energetski sistem te zemlje.

08.50 Švedski ministar spoljnih poslova upozorio na moguću ekološku katastrofu

Čini se da je Rusija spremna da "naruši životnu sredinu" ploveći neuslovnim naftnim tankerima kroz Baltičko more i kršeći sva pomorska pravila, rekao je švedski ministar spoljnih poslova Tobijas Bilstrem za "Guardian".

On je pozvao na nova pravila i mehanizme sprovođenja kako bi se sprečilo da zastarela i neuslovna ruska flota izazove ekološku katastrofu. Otprilike polovina sve ruske nafte koja se transportuje morem prolazi kroz Baltičko more često koristeći međunarodne vode kako bi se izbegle kontrole.

"Svi ćemo biti pogođeni ako dođe do velikog problema koji proizilazi iz sudara ili curenja nafte sa jednog od ovih brodova, koji takođe u mnogim slučajevima nisu funkcionalni za plovidbu ili su vrlo blizu toga da postanu neuslovni", rekao je Bilstrom.

"Činjenica da prevoze naftu koja podstiče rusku agresiju na Ukrajinu je dovoljno loša. Ali je još gora činjenica da Rusiji očigledno, nije nimalo stalo do činjenice da bi ovi brodovi mogli da izazovu veliki ekološki haos u moru, koje je, kada uzmete u obzir Baltičko, osetljivo takvo kakvo jeste"

Profimedia

 

On je dodao da svaka država koja je članica Međunarodne pomorske organizacije ima odgovornost da poštuje pravila i propise IMO i ima pravo da zatraži od kapetana broda za koji se smatra da je neuslovan za plovidbu da preduzme potrebne akcije pre napuštanja luke.

Međutim, neke nordijske zemlje su zabrinute zbog ruske reakcije ako bi intervenisale jer bi to moglo da doprinese uverenju Moskve da se Baltičko more pretvara u "NATO jezero", čime bi se prekinuo pristup Rusije moru iz Sankt Peterburga i drugih luka kao što je npr. Kalinjingrad.

Profimedia

 

Međunarodno pravo dozvoljava zabranu brodova ako se smatra da su nepropisno označeni, ali neki od zakona su nejasni. Bilstrom se složio da članice NATO-a ne bi trebalo da rizikuju da se ponašaju kao Huti u Crvenom moru i prkose slobodi plovidbe.

07.42 Evropski savet traži ubrzanje vojne pomoći Ukrajini

Evropski savet, izvršno telo Evropske unije unije, ponovio je podršku "Ukrajini, njenom narodu, nezavisnosti, suverenitetu i teritorijalnom integritetu" i osudio "nastavljene vazdušne i raketne napade Rusije na ukrajinske civile", piše u saopštenju.

U zaključku se najavljuje povećavanje humanitarne pomoći i civilne zaštite, ali se i podvlači "potreba da se hitno pruži protivvazduhoplovna pomoć Ukrajini  i da se ubrza i intenzivira neophodna vojna pomoć, uključujući artiljerijsku municiju i rakete".

Dodaje se da ES pozdravlja napretke povodom predloga da se prihodi od zamrznutih ruskih sredstava usmere ka Ukrajini i poziva da se taj predlog što pre usvoji. Oni su u svom izveštaju takođe osudili napad Irana na Izrael najavljujući dalje sankcije Teheranu.

Tanjug/AP Photo/Jean-Francois BadiasEvropski

 

07.33 Ukrajinski napad na Belgorodsku, Rostovsku i Voronješku oblast, ima povređenih

Ruski sistemi PVO su tokom protekle noći uništili dve rakete Točka-U, 19 raketa Vampir, pet malih balona i 20 dronova koje je lansirala Ukrajina iznad Belgorodske, Rostovske i Voronješke oblasti, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane. Guverner Belgorodske oblasti Vjačeslav Gladkov prijavio je dve lakše povređene osobe u ukrajinskim napadima tokom noći, prenosi agencija "Interfax" iz Rusije. Guverner Voronješke oblasti Aleksandar Gusev saopštio je da je jedna osoba povređena u padu bespilotnog letelice, a da je na nekim objektima pričinjena manja šteta, navodi agencija.

07.05 Zelenski: EU ima vodeću bezbednosnu ulogu, da obezbedi opremu za PVO

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski obratio se učesnicima Evropskog saveta, koji je počeo u sredu u Briselu i pozvao evropske lidere da hitno obezbede Ukrajini opremu za protivvazdušnu odbranu kako bi bili zaustavljeni svakodnevni napadi Rusije.  

Tanjug AP/Ukrainian Presidential Press Office via AP

 

Trenutno se, kako je naveo u sinoćnem obraćanju putem video konferencije liderima EU, ruska vojska oseća superiornom u gotovo svemu što se tiče elemenata naoružanja i u stanju je da izvrši pritisak na ukrajinske položaje i postepeno napreduje, prenosi "Ukrinform".

06.50 Zelenski apelovao na lidere EU da hitno obezbede opremu za PVO

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski obratio se učesnicima Evropskog saveta, koji je počeo sinoć u Briselu i pozvao evropske lidere da hitno obezbede Ukrajini opremu za protivvazdušnu odbranu kako bi bili zaustavljeni svakodnevni napadi Rusije.

"Ukrajina je doživela još jedan teroristički napad Rusije. Pogodili su grad Černigov. Krstarećim raketama na civilne objekte. Oštećene su mnoge kuće i bolnice, hotel je potpuno uništen. Ljudi su bili ispod ruševina", rekao je Zelenski u obraćanju putem video konferencije liderima EU, prenosi Ukrinform.

06.40 Bajden pojačao pritisak na Kongres zbog pomoći Ukrajini, Izraelu i Gazi

Američki predsednik Džozef Bajden pojačao je pritisak na Kongres da usvoji zakon o pomoći drugim državama, koji bi pomogao u jačanju ukrajinske i izraelske odbrane i obezbedio humanitarnu pomoć Gazi.

"Sada nije vreme da napuštamo prijatelje. Predstavnički dom mora da donese hitne zakone o nacionalnoj bezbednosti za Ukrajinu i Izrael, kao i za očajnički potrebnu humanitarnu pomoć Palestincima u Gazi", napisao je Bajden u autorskom tekstu u Vol Strit Džurnalu, obećavajući da SAD nikome "neće ispisivati blanko čekove“, prenosi "Politico".

06.30 Šolc: Sistemi PVO za Ukrajinu moraju biti pronađeni brzo, a ne u budućnosti

Nemački kancelar Olaf Šolc pozvao je partnere iz EU da isporuče dodatne sisteme naoružanja Ukrajini i istakao da te sisteme treba pronaći odmah, a ne u budućnosti. "Nemačka je već isporučila dva PVO sistema Patriot i obećala još jedan. Takođe želimo da ohrabrimo druge da učine isto i vide kakve mogućnosti imaju u pogledu sopstvenih zaliha da poboljšaju kapacitete Ukrajine da se zaštiti", rekao je Šolc.

06.20 Broj stradalih u ruskom napadu na Černigov porastao na 17

Broj stradalih u ruskom raketnom napadu na grad Černigov porastao je na 17, a povređeno je 60 osoba, saopštili su juče ukrajinski zvaničnici.  "Prema ažuriranim informacijama, poginulo je 17 osoba, među kojima su dve osobe koje su preminule u bolnici. Pored toga, povređeno je 60 osoba, uključujući troje dece", navodi se u saopštenju ukrajinske službe za vanredne situacije na Telegramu, prenosi "Ukrinform". Ukrajinski mediji javili su da su ruske snage ispalile tri rakete "iskander" na centar Černigova u Černigovskoj oblasti na severu Ukrajine.

Ukrainian Emergency Service via AP Photo

 

06.10 Zelenski sa Stoltenbergom o PVO i projektilima za Ukrajinu

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski razgovarao je telefonom sa generalnim sekretarom NATO-a Jensom Stoltenbergom o implementaciji inicijativa za snabdevanje Ukrajine granatama i sistemima protivvazdušne odbrane (PVO), uoči sastanka Saveta Ukrajina-NATO u petak na kojem će se govoriti o tom pitanju.

"Generalni sekretar Alijanse potvrdio je sazivanje vanrednog sastanka Saveta Ukrajina-NATO na zahtev Ukrajine. Sastanak će biti održan 19. aprila na nivou ministara odbrane", naveo je on na Telegram kanalu.

Komentari (0)

Evropa