Evropa

RAT U UKRAJINI Genralštab Ukrajine: Rusi intenzivno napadaju na Bahmutskom i Avdijivskom pravcu

Komentari

Autor: Euronews Srbija, BBC, Guardian

30/04/2024

-

08:42

RAT U  UKRAJINI Genralštab Ukrajine: Rusi intenzivno napadaju na Bahmutskom i Avdijivskom pravcu
RAT U UKRAJINI Genralštab Ukrajine: Rusi intenzivno napadaju na Bahmutskom i Avdijivskom pravcu - Copyright Tanjug AP/Efrem Lukatsky, profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Najmanje pet osoba je ubijeno, dok je 32 povređeno, od kojih su dvoje u teškom stanju u raketnom napadu ruskih trupa na obrazovnu ustanovu u ukrajinskoj crnomorskoj luci Odesa. Ruske snage su granatirale Odesu, pri čemu su oštećene stambene zgrade i civilna infrastruktura. Sa druge strane, generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg, koji se nalazi u nenajavljenoj poseti Ukrajini, rekao je da zemlje članice tog saveza u poslednjim mesecima nisu ispunile obećanja o vojnoj pomoći Kijevu, ali je obećao da će se isporuke oružja i municije sada povećati.

Ključni događaji:

  • Raketni napad u Odesi: Petoro stradalo, povređene 32 osobe
  • Zelenski pozvao saveznike da ubrzaju isporuku oružja Kijevu
  • Stoltenberg u Kijevu: Nismo ispunili obećano, oružje će stići
  • Ruske trupe preuzele kontrolu nad selom Semenovka u Donjeckoj oblasti
  • Poljski poljoprivrednici obustavili višemesečnu blokadu granice sa Ukrajinom

 Kako je protekao prethodni dan rata u Ukrajini pročitajte u jučerašnjem blogu

Euronews

 

                                     Dešavanja u Ukrajini pratite u našem LIVE blogu

22.01 Tramp: Ukoliko Evropa ne izjednači, SAD neće pomagati Ukrajini

Sjedinjene Američke Države bi trebalo da prestanu da pružaju pomoć Ukrajini osim ako Evropa ne počne da doprinosi jednako, poručio je republikanski kandidat za predsednika Donald Tramp.

On je rekao da se neće obavezati na pružanje odbrambene pomoći Ukrajini ako pobedi na izborima 2024. i da je njegov uticaj na republikansku stranku doprineo šestomesečnom zastoju pomoći od 61 milijarde dolara.

"Ako Evropa neće da plati, zašto bismo mi plaćali? Oni su mnogo više pogođeni. Mi imamo okean između nas. Oni ne'', rekao je Tramp u intervjuu za Tajm.

21.42 Zelenski ponovo pozvao saveznike da ubrzaju isporuku oružja zbog krize na frontu

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski ponovio je danas da je Kijevu neophodno ''značajno ubrzanje'' isporuke savezničkog oružja, kako bi se trupama omogućilo da se suoče s napredovanjem ruskih snaga na nekoliko delova fronta.

On se obratio Ukrajincima na Telegramu nakon što je vrhovni komandant oružanih snaga Oleg Sirski saopštio da su ukrajinske snage bile primorane da se povuku iz nekoliko sela, prenosi Rojters.

Rusija je potvrdila da su njene snage zauzele nekoliko sela na istoku, nakon zauzimanja Avdejevke u februaru.

21.40 Anketa: Skoro tri četvrtine Ukrajinaca ima negativan stav o Rusima

Skoro tri četvrtine Ukrajinaca ima negativan stav o Rusima, a taj broj se smanjuje na jednu trećinu kada su u pitanju Belorusi, navodi se u istraživanju

Oko 74 odsto Ukrajinaca ima ''negativan ili veoma negativan stav prema građanima Rusije“, a ova brojka je porasla na 82 odsto među ispitanicima u Kijevu, prenosi Kijev independent.

Prema anketi, 20 odsto Ukrajinaca reklo je da se oseća neutralno prema Rusima, a samo četiri odsto se oseća pozitivno ili veoma pozitivno prema Rusima.

21.38 Stjore: Norveška će povećati pomoć Ukrajini za skoro dve milijarde evra

Norveška će ove godine povećati pomoć Ukrajini za sedam milijardi norveških kruna (591,375,820 evra) na ukupno 22 milijarde (1,858,519,251 evra) u rebalansu državnog budžeta narednog meseca, saopštio je premijer Jas Gar Stjore.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski zahvalio je na podršci Osla Kijevu, prenosi Rojters.

''Većina ovih sredstava će biti iskorišćena za jačanje PVO Ukrajine, što je naš glavni prioritet kako bismo zaštitili živote ljudi'', poručio je on na platformi X.

18.55 Stoltenberg: Poverenje Ukrajine u NATO narušeno zbog kašnjenja pomoći

Poverenje Ukrajine u NATO saveznike narušeno je odlaganjem pomoći toj zemlji, rekao je generalni sekretar Severnoatlantske alijanse Jens Stoltenberg dan nakon posete Kijevu.

''Potreban nam je čvršći institucionalni okvir za našu podršku kako bismo osigurali predvidljivost, veću odgovornost i podelu tereta“, rekao je Stoltenberg u intervjuu za Rojters.

On je podsetio na svoju ideju o stvaranju višegodišnjeg plana koji bi jasno definisao doprinos svake članice Alijanse pomoći Ukrajini.

16.55 Rusija: U ukrajinskom granatiranju sela Kozino poginula jedna žena

Guverner Kurske oblasti Roman Starojt izjavio je danas da je jedna žena ubijena, a tri osobe su hospitalizovane nakon ukrajinskog granatiranja sela Kozino, prenela je agencija Rojters.

"Danas popodne, ukrajinske snage su ponovo granatirale selo Kozino: U okružnoj bolnici je jedna žena podlegla povredama", napisao je on na svom Telegram kanalu, prenela je RIA Novosti.

Starojt napominje u svom saopštenju da su dvojica ranjenika iz istog sela prevezena helikopterom hitne pomoći u Kursku regionalnu bolnicu.

Tanjug/AP

 

14.45 Ruski projektili pogodili železničku infrastrukturu u Harkovu, najmanje jedna žrtva

Ruski projektili pogodili su danas železničku infrastrukturu u Harkovu na severoistoku Ukrajine i usmrtili najmanje jednu osobu, potvrdili su lokalni zvaničnici.

"Na meti ruskih projektila su bila dva gradska kvarta", objavio je na svom Telegram kanalu guverner Oleh Sinegubovm navodeći da je najmanje devet osoba povređeno, prenosi Ukrajinska Pravda.

Ukrajinska državna železnička kompanija saopštila je da je jedan od njenih zaposlenih u dvadesetim godinama života smrtno stradao u ruskom napadu.

14.14 Zelenski: Ulazak u NATO tek kada Ukrajina pobedi u ratu

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski uveren je da će Ukrajina ući u Severnoatlantski savez nakon pobede u ratu sa Rusijom.

Zelenski je to izjavio tokom zajedničkog sastanka sa oficirima koji prolaze kurseve profesionalnog vojnog obrazovanja po standardima NATO, uz učešće generalnog sekretara Alijanse Jensa Stoltenberga, preneo je Unian.

"Po mom ličnom mišljenju, mi ćemo biti u NATO tek kada pobedimo", naglasio je Zelenski.

11.34 Goreo ukrajinski "dvorac iz Harija Potera"

Petoro ljudi je poginulo, a 23 osobe su ranjene u ruskom raketnom napadu na ukrajinski lučki grad Odesu, saopštili su lokalni zvaničnici. U napadu je oštećena zgrada poznatija kao "dvorac iz Harija Potera", prenosi BBC.

Associated Press

08.35 Genralštab Ukrajine: Rusi intenzivno napadaju na Bahmutskom i Avdijivskom pravcu

Ruske snage su u protekla 24 sata intenzivno napadale na Bahmutskom i Avdijivskom pravcu, saopštio je Generalštab oružanih snaga Ukrajine. Navedeno je da je proteklog dana zabeleženo 115 sukoba, prenosi Unian.

Na Bahmutskom pravcu odbijena su 33, a na Avdijivskom 24 ruska napada, navodi ukrajinski generalštab. Dodaje se da je više od 110 naselja u Černigovskoj, Sumskoj, Harkovskoj, Luganskoj, Donjeckoj, Zaporoškoj, Dnjepropetrovskoj, Hersonskoj i Nikolajevskoj oblasti bilo pod artiljerijskom vatrom ruskih snaga.

06.44 Stoltenberg u Kijevu: Nismo ispunili obećano, oružje će stići

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg rekao je tokom nenajavljene posete Ukrajini, da zemlje članice tog saveza u poslednjim mesecima nisu ispunile obećanja o vojnoj pomoći Kijevu, ali je obećao da će se isporuke oružja i municije sada povećati.

"Biću veoma iskren i prema predsedniku Zelenskom i u parlamentu i reći da NATO saveznici poslednjih meseci nisu isporučili ono što smo obećali. SAD su potrošile šest meseci da dogovore paket, a eropski saveznici nisu isporučili municiju koju smo obećali. Ali sada sam uveren da će se stvari promeniti, rekao je on u vozu kojim je doputovao u Kijev.

Tanjug AP/Ukrainian Presidential Press Office via AP

 

06.30 Raste broj žrtava napada na Odesu

U raketnom napadu ruskih trupa na Odesu poginulo je pet ljudi, a povređeno je 32, od kojih je najmanje dvoje u teškom stanju, saopštio je načelnik Regionalne vojne uprave Odese Oleg Kiper.

Prema njegovim rečima, 32 osobe su povređene, 25 je u bolnicama, među kojima dvoje dece i trudnica.  

Kako je preneo Ukrinform, ruske snage su noćas granatirale Odesu, pri čemu su oštećene stambene zgrade i civilna infrastruktura. 

Tanjug AP/Victor Sajenko

 

06.21 Zelenski pozvao saveznike da ubrzaju isporuku oružja Kijevu

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski ponovo je pozvao saveznike da ubrzaju isporuku oružja Kijevu ističući da situacija na frontu zavisi od brzine snabdevanja municijom.

"Pravovremeno podržite našu vojsku. Još uvek ne vidim ništa pozitivno. Ima zaliha, polako stižu, ali proces treba ubrzati", poručio je Zelenski na zajedničkoj pres-konferenciji sa generalnim sekretarom NATO-a Jensom Stoltenbergom u Kijevu.

06.10 Ruske trupe preuzele kontrolu nad selom Semenovka u Donjeckoj oblasti

Ruska vojska preuzela je kontrolu nad selom Semenovka u Donjeckoj oblasti, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane. U saopštenju se navodi da su selo zauzele jedinice "Centar", prenose RIA Novosti.

Ministarstvo odbrane Rusije prethodno je saopštilo da je ruska vojska preuzela kontrolu nad selom Novobahmutovka u samoproglašenoj Donjeckoj Narodnoj Republici, koje je bilo ključna tačka u borbi proteklih dana.

Kako navode RIA Novosti, Novobakhmutovka se nalazi severozapadno od Avdejevke, na istoku Ukrajine, a preuzimanjem kontrole nad tim selom otvara se mogućnost da ruske snage opkole ukrajinske snage koje brane selo Berdiči.

Komentari (0)

Evropa