Evropa

Dvojica muškaraca u Velikoj Britaniji optužena za seču ''Robin Hud drveta''

Komentari

Autor: Tanjug

30/04/2024

-

22:41

Dvojica muškaraca u Velikoj Britaniji optužena za seču ''Robin Hud drveta''
Dvojica muškaraca u Velikoj Britaniji optužena za seču ''Robin Hud drveta'' - Copyright Tanjug AP/Jamie Lashmar/PA via AP

veličina teksta

Aa Aa

Dvojica muškaraca optužena su pred sudom u Nortamberlendu, na severoistoku Engleske, u vezi sa sečom javora starog 150 godina na Hadrijanovom zidu, poznatom kao ''Robin Hud drvo''.

Nakon sedmomesečne istrage, britansko krunsko tužilaštvo je potvrdilo da su Denijel Grejem i Adam Keruters optuženi za nezakonito rušenje drveta i krivično delo nanošenje štete na Hadrijanovom zidu.

Očekuje se da se obojica pojave pred Magistratskim sudom jugoistočnog Nortamberlenda 15. maja, prenosi Telegraf.Britanski mediji su ranije pisali da su u vezi sa incidentom bili uhapšeni muškarac star 60 godina i 16-godišnji dečak.

Nacionalni fond, koji je vlasnik zemlje na kojoj je drvo stajalo, saopštio je da se nada da će javor opstati nakon što su naučnici otkrili da spaseno seme i reznice pokazuju pozitivne znake održivosti za novi rast.

Drvo za koje se verovalo da ga je kasnih 1800-ih zasadio nekadašnji zemljoposednik Džon Klejton i da je trebalo da bude "obeležje pejzaža", dugo je bilo popularna lokacija za šetače i fotografe zbog svog neobičnog i slikovitog okruženja.

To drvo bilo je jedno od najpopularnijih i najstarijih u Britaniji, a posebno ga je proslavio film sa Kevinom Kostnerom ''Robin Hud: Kralj lopova“, zbog čega je dobilo  nadimak ''Robin Hud drvo“, uprkos tome što se nalazi 273 kilometra od Šervudske šume. Javor će biti izložen u Silu, u Nortamberlendu, nedaleko od mesta gde je nekada stajao.

 

Komentari (0)

Evropa