Evropa

RAT U UKRAJINI Ruska invazija u novoj fazi, Kuleba: Moguće je da se "patriot" postavi u Poljsku

Komentari

Autor: Euronews Srbija

15/04/2024

-

09:03

RAT U UKRAJINI Ruska invazija u novoj fazi, Kuleba: Moguće je da se "patriot" postavi u Poljsku
RAT U UKRAJINI Ruska invazija u novoj fazi, Kuleba: Moguće je da se "patriot" postavi u Poljsku - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

 Rat u Ukrajini traje 782 dana. Najžešće borbe vode se u oblasti Donjecka gde su ruske snage zauzele važne strateške položaje i prema navodima svog MO, nanele velike gubitke ukrajinskoj vojsci. Ministarstvo navodi da su ruske snage porazile ukrajinsku vojsku u oblasti sela Rabotino u Zaporoškoj oblasti, a napredak je ostvaren i u pravcu Kupjanska u Harkovskoj oblasti. U međuvremenu, zapadni zvaničnici se navodno plaše velikog ruskog napredovanja i pokušaja Vladimira Putina da zauzme Harkov. Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski ponovo je apelovao na saveznike da pomognu toj zemlji u naoružanju da bi se odbranila od ruskih vazdušnih napada, na isti način na koji se Izrael oslonio na svoje saveznike kada se suočio s pretnjama. 

Ključni događaji:

  • Moskva: Ruske snage napreduju u Donjecku, porazile ukrajinske snage u Rabotinu
  • Zelenski: Ukrajini je potrebna pomoć saveznika koja je pružena Izraelu
  • Sirski: Rusija planira da zauzme Časov Jar pre 9. maja
  •  Nurgalijev: Zapad podstiče hakerske napade na Rusiju
  • Kijev tvrdi da Rusija planira još jednu provokaciju u nuklearki Zaporožje

      Kako je protekao prethodni dan rata u Ukrajini pročitajte u jučerašnjem blogu. 

Euronews

 

                       Dešavanja u Ukrajini pratite u našem LIVE blogu

16.08 Sinjehubov: U ruskom napadu na obrazovni objekat u Harkovu poginule dve osobe

U ruskom napadu na obrazovni objekat u Harkovu na istoku Ukrajine poginule su dve osobe, izjavio je danas regionalni guverner Oleh Sinjehubov.

Ruska vojska je upotrebila navođenu vazdušnu bombu na selo Lukjanci blizu granice sa Rusijom, naveo je Sinjehubov u aplikaciji za razmenu poruka Telegram, preneo je Rojters.

Sinjehubov nije imao informacije o broju povređenih u napadu.

Rusija je intenzivirala napade na proleće, a Harkov je jedna od najčešćih meta.

10.46 Poljski poljoprivrednici nastavljaju blokadu prelaza ka Ukrajini

Poljski poljoprivrednici nastavljaju blokadu saobraćaja na tri granična prelaza prema Ukrajini, pri čemu se na prelazima Ugriniv i Jagodin propušta određen broj kamiona, dok je prelaz Rava Ruska potpuno zatvoren.

profimedia

 

U kolonama na blokiranim prelazima je više od 600 ukrajinskih kamiona, od kojih je oko 350 u koloni kod prelaza Jagodin, izjavio je portparol ukrajinske granične službe Andrij Demčenko, prenosi Ukrinform. Demčenko je naveo da je u prethodna 24 sata samo 50 kamiona prošlo prelaz Jagodin, koji je glavni granični prelaz za kamione iz Poljske u Ukrajinu.

10.17 Kuleba: Moguće je da se "patriot" postavi u Poljsku, da se tako čuva zapad Ukrajine

Ministar spoljnih poslova Ukrajine Dmitro Kuleba izjavio je da veruje da je realan scenario u kojem bi protivvazdušni sistem "patroit" postavio u Poljskoj, kako bi se zaštitili zapadni delovi Ukrajine.

"To je realno. Ustvari, to bi zaštitilo NATO zemlje od udara dronova ili raketa na njihove teritorije", istakao je Kuleba, a prenosi agencija RBC-Ukrajina.

Tanjug/AP/Johanna Geron

 

Kuleba je rekao da se različita rešenja trenutno razmatraju sa partnerima, koji bi mogli da podele protivvazdušne sisteme sa Ukrajinom.

"Kada sedimo iza zatvorenih vrata, ja kažem svim partnerima: Dragi priajtelji, šta god želite da iznajmite, učinite to ukoliko želite da sačuvate vaše granice. To će sačuvati vaše granice, ali dajte to i nama", rekao je Kuleba.

U subotu je Nemačka saopštila da će poslati dodatne "patriot" sisteme Ukrajini, a u toku su pregovori o slanju dodatnog IRIS-T sistema.

09.02 Ruska invazija u novoj fazi: Učestali napadi na ukrajinski energetski sektor

Ruska invazija na Ukrajinu je ušla u novu fazu, prenosi BBC. Napadi dronovima i raketama na ukrajinsku energetsku infrastrukturu su sada učestali i masovni, i opterućuju urkajinsku protivvazdušnu odbranu.

U vazdušnim udarima se često koriste iranski dronovi Šahed, koje je Iran koristio i prilikom napada na Izrael. Predsedik Ukrajine Volodimir Zelenksi je rekao da njihov zvuk, bilo da su na nebu Bliskog Istoka ili Ukrajine, mora da posluži kao "poziv na buđenje slobodnom svetu".

 U Ukrajini se trude da poprave ono što mogu, i da struja dođe do kuća i fabrika kojima je potrebna, a s druge strane sve hitnije traži pomoć spolja jer se ruski napadi ne zaustavljaju. 

profimedia

 

06.58 Generalštab Ukrajine: Rusi planiraju još jednu provokaciju u nuklearki Zaporožje

Ukrajinski Generalštab, pozivajući se na obaveštajne podatke, saopštio je da će ruske snage izvesti provokaciju "pod lažnom zastavom" u nuklearnoj elektrani Zaporožje.

"Rusija je jedina na svetu koja drži nuklearnu elektranu kao taoca i koristi je da ucenjuje Ukrajinu i ceo svet", navodi se saopštenju, objavljenom na Fejsbuku.

Generalštab tvrdi da je Rusija poslednjih nedelja u više navrata pokušavala da prebaci odgovornost za napade dronovima na nuklearku na Ukrajinu.

06.50 Zelenski: Ukrajini je potrebna pomoć saveznika koja je pružena Izraelu

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski poručio je da je njegovoj zemlji potrebna pomoć saveznika da se odbrani od ruskih vazdušnih napada, na isti način na koji se Izrael oslonio na svoje saveznike da se suoči s pretnjama.

"Ceo svet je video da se Izrael ne brani sam, već su vazdušne pretnje uništene od strane saveznika", rekao je Zelenski.

Tanjug/AP/Evgeniy Maloletka

 

06.40 Nurgalijev: Zapad podstiče hakerske napade na Rusiju

Zapadne države podstiču hakerske napade na Rusiju i koriste kompjuterske tehnologije da nanesu štetu Rusiji, izjavio je prvi zamenik sekretara Saveta za bezbednost Rusije Rašid Nurgalijev.

Nurgalijev je rekao u intervjuu za Rusku gazetu da je poznata činjenica da zapadne obaveštajne agencije koriste IT mogućnosti za napad na rusku kritičnu infrastrukturu i za obaveštajne operacije.

06.25 Moskva: Ruske snage napreduju u Donjecku, porazile ukrajinske snage u Rabotinu

Ruske oružane snage zauzele su povoljnije položaje u Donjecku gde su Oružane snage Ukrajine izgubile oko 470 vojnika, saopštilo je rusko ministarstvo odbrane. Ministarstvo navodi da su ruske snage porazile ukrajinsku vojsku u oblasti sela Rabotino u Zaporoškoj oblasti i ubile 55 ukrajinskih vojnika u pravcu Hersona.

"Na Hersonskom pravcu jedinice Dnjeparske grupe uništile su ljudstvo i opremu 65. mehanizovane brigade Oružanih snaga Ukrajine", navelo je ministarstvo, preneo je TASS.

11.56 Sirski: Rusija planira da zauzme Časov Jar pre 9. maja

Rusko rukovodstvo postavilo je vojsci rok da zauzme Časov Jar u Donjecku, na istoku Ukrajine, pre 9. maja, izjavio je juče glavnokomandujući Oružanih snaga Ukrajine Aleksandar Sirski.

On je na Fejsbuku naveo da ruska vojska koncentriše napore da probije ukrajinsku odbranu zapadno od Bahmuta, izađe na kanal Severski Donjec-Donbas, zauzme naselje Časov Jar i stvori uslove za dalje napredovanje ka Kramatorsku u Donjecku.

Komentari (0)

Evropa