Evropa

RAT U UKRAJINI Rusija saopštila da napreduje u Donjecku: Poražene ukrajinske snage u Rabotinu

Komentari

Autor: Euronews Srbija

14/04/2024

-

07:54

RAT U UKRAJINI Rusija saopštila da napreduje u Donjecku: Poražene ukrajinske snage u Rabotinu
RAT U UKRAJINI Rusija saopštila da napreduje u Donjecku: Poražene ukrajinske snage u Rabotinu - Copyright FoNet/AP/Russian Defense Ministry Press Service, Tanjug/AP/Efrem Lukatsky

veličina teksta

Aa Aa

Rat u Ukrajini traje 781 dan. Sedam civila, među kojima i dvoje dece, ranjeno je u ukrajinskom granatiranju grada Gorlovka u samoproglašenoj Donjeckoj Narodnoj Republici (DNR) dok je ruska vojska u Černigovskoj oblasti pucala na automobil koji je prevozio prehrambene proizvode za stanovnike pograničnih sela, pri čemu je poginuo vozač automobila. Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je da su se vojnici koji služe u 25. zasebnoj vazdušno-desantnoj brigadi ukrajinskih oružanih snaga predali kao jedinica ruskoj vojsci u oblasti Avdejevke. Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski zahvalio je nemačkom kancelaru Olafu Šolcu za isporuku dodatnog raketnog sistema "Patriot" i više raketa protivvazdušne odbrane u "ključnom trenutku".

Ključni događaji:

  • MORUS:Uništeni ukrajinski dronovi iznad Krasnodarskog kraja, Crnog mora i Kurska

  • Sedmoro povređenih u ukrajinskom granatiranju Gorlovke uključujući dvoje dece
  •  Rusko MO: Ukrajinski padobranci se predali u oblasti Avdejevke
  • Policija Ukrajine: Rusi pucali na automobil u Černigovskoj oblasti, poginuo vozač
  • Zelenski zahvalio Nemačkoj na novom PVO sistemu Patriot u ključnom trenutku

 

        Kako je protekao prethodni dan rata u Ukrajini pročitajte u jučerašnjem blogu. 

Euronews

 

                       Dešavanja u Ukrajini pratite u našem LIVE blogu

20.40 Zelenski: Ukrajini je potrebna pomoć saveznika koja je pružena Izraelu

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski poručio je danas da je njegovoj zemlji potrebna pomoć saveznika da se odbrani od ruskih vazdušnih napada, na isti način na koji se Izrael oslonio na svoje saveznike da se suoči s pretnjama.

"Ceo svet je video da se Izrael ne brani sam, već su vazdušne pretnje uništene od strane saveznika", rekao je Zelenski.

On je saveznicima poručio da moraju da deluju snažno i odlučno kada Ukrajina apeluje na pomoć protiv ruskih dronova i raketa, javlja Rojters.

Tanjug/AP/Evgeniy Maloletka

 

17.14 Nurgalijev: Zapad podstiče hakerske napade na Rusiju

Zapadne države podstiču hakerske napade na Rusiju i koriste kompjuterske tehnologije da nanesu štetu Rusiji, izjavio je prvi zamenik sekretara Saveta za bezbednost Rusije Rašid Nurgalijev.

Nurgalijev je rekao u intervjuu za Rusku gazetu da je poznata činjenica da zapadne obaveštajne agencije koriste IT mogućnosti za napad na rusku kritičnu infrastrukturu i za obaveštajne operacije.

Objasnio je da kriminalna zajednica u Rusiji, ali i šire, koristi karakteristike kompjuterskih tehnologija, kao što su anonimnost i prekogranična sposobnost, preneo je TASS.

14.55 Moskva: Ruske snage napreduju u Donjecku, porazile ukrajinske snage u Rabotinu

Ruske oružane snage zauzele su povoljnije položaje u Donjecku gde su Oružane snage Ukrajine izgubile oko 470 vojnika, saopštilo je danas rusko ministarstvo odbrane. Ministarstvo navodi da su ruske snage porazile ukrajinsku vojsku u oblasti sela Rabotino u Zaporoškoj oblasti i ubile 55 ukrajinskih vojnika u pravcu Hersona.

"Na Hersonskom pravcu jedinice Dnjeparske grupe uništile su ljudstvo i opremu 65. mehanizovane brigade Oružanih snaga Ukrajine", navelo je ministarstvo, preneo je TASS.

Ministarstvo ističe i da su ruske snage napredovale u pravcu Kupjanska u Harkovskoj oblasti i ubile 30 pripadnika Oružanih snaga Ukrajine.

11.56 Sirski: Rusija planira da zauzme Časov Jar pre 9. maja

Rusko rukovodstvo postavilo je vojsci rok da zauzme Časov Jar u Donjecku, na istoku Ukrajine, pre 9. maja, izjavio je danas glavnokomandujući Oružanih snaga Ukrajine Aleksandar Sirski.

On je na Fejsbuku naveo da ruska vojska koncentriše napore da probije ukrajinsku odbranu zapadno od Bahmuta, izađe na kanal Severski Donjec-Donbas, zauzme naselje Časov Jar i stvori uslove za dalje napredovanje ka Kramatorsku u Donjecku.

Tanjug/AP Photo/Efrem Lukatsky

 

Sirski je istakao da je u pravcu Časovog Jara pojačano opremanje ukrajinskih trupa municijom, dronovima i opremom za elektronsko ratovanje.

10.11 Jedna žrtva u ukrajinskom granatiranju Hersonske oblasti, tri povređene

Jedna osoba je poginula i tri su ranjene u ukrajinskom granatiranju sela Aleški u Hersonskoj oblasti, prenose RIA novosti.

"Ukrajinska vojska je tokom dana izvela 18 artiljerijskih napada po naseljenim mestima na levoj obali Dnjepra, a preko noći je zabeleženo još 18", rekao je neimenovani izvor za RIA novosti.

Pod napadom su bila naselja Novaja Kakovka, Kakovka, Veliki Kopani, Kozački Logori, Aleški, Korsunka, Proleterka i Dnjeprjani, a u toku je istraga o šteti na infrastrakturi i civilnim žrtvima. Trenutno je 75 odsto Hersonske oblasti pod ruskom kontrolom, a deo desne obale Dnjepra, uključujući i grad Herson, drže ukrajinske trupe.

07.55 MORUS: Uništeni ukrajinski dronovi iznad Krasnodarskog kraja, Crnog mora i Kurska

Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je da su PVO sistemi jutros uništili 10 ukrajinskih dronova iznad Krasnodarskog kraja. Ministarstvo je ranije saopštilo da je jutros uništeno pet ukrajinskih dronova iznad Crnog mora, prenosi Interfaks. Iznad Kurske oblasti uništena su dva ukrajinska drona, navodi rusko Ministarstvo odbrane.

06.45 Rusko MO: Ukrajinski padobranci se predali u oblasti Avdejevke

Vojnici koji služe u 25. zasebnoj vazdušno-desantnoj brigadi ukrajinskih oružanih snaga predali su se kao jedinica ruskoj vojsci u oblasti Avdejevke, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane.Devet ukrajinskih padobranaca vazdušno-desantnog voda elitne brigade Oružanih snaga Ukrajine iskoristilo je priliku da se preda, okrenuli su se ruskim vojnicima i položili oružje“, saopštilo je Ministarstvo, prenosi TASS.

Tanjug/AP

 

06.40 Policija Ukrajine: Rusi pucali na automobil u Černigovskoj oblasti, poginuo vozač

Ruski vojnici su juče u Černigovskoj oblasti pucali na automobil koji je prevozio prehrambene proizvode za stanovnike pograničnih sela, pri čemu je poginuo vozač, saopštila je ukrajinska policija .

"Ruska vojska gađala je civilni automobil stanovnika Novgorod-Siverskog. Usled granatiranja došlo je do požara u vozilu, a smrtonosne povrede zadobio je muškarac rođen 1990. godine", saopštila je Nacionalna policija Ukrajine na Telegramu, prenosi Ukrinform.

06.20 Sedmoro povređenih u ukrajinskom granatiranju Gorlovke uključujući dvoje dece

Sedam civila, među kojima i dvoje dece, ranjeno je juče u ukrajinskom granatiranju grada Gorlovka u samoproglašenoj Donjeckoj Narodnoj Republici (DNR), izjavio je gradonačelnik Ivan Prihodko.

"Broj civila - stanovnika Gorlovke - koji su ranjeni u ukrajinskom granatiranju naselja Komsomolec Gorlovka Nikitovski porastao je na sedam. Među povređenima je i dvoje dece", napisao je Prihodko na svom Telegram kanalu, prenosi TASS.

06.05 Zelenski zahvalio Nemačkoj na novom PVO sistemu Patriot u ključnom trenutku

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski zahvalio je juče nemačkom kancelaru Olafu Šolcu za isporuku dodatnog raketnog sistema "Patriot" i više raketa protivvazdušne odbrane u "ključnom trenutku".

Tanjug AP/Ukrainian Presidential Press Office via AP

 

"Produktivan razgovor sa nemačkim kancelarom Olafom Šolcom. Pozivam sve ostale lidere partnerskih država da slede ovaj primer", napisao je Zelenski u aplikaciji za razmenu poruka Telegram, preneo je Rojters.

 

Komentari (0)

Evropa