Evropa

Milano zabranjuje picu i sladoled posle ponoći: Imaju dobar razlog, ali i jedan ozbiljan problem

Komentari

Autor: Independent

23/04/2024

-

18:39

Milano zabranjuje picu i sladoled posle ponoći: Imaju dobar razlog, ali i jedan ozbiljan problem
Milano - Copyright AP/Antonio Calanni

veličina teksta

Aa Aa

Jedan italijanski grad će zabraniti sladoled i picu posle ponoći, skoro 10 godina nakon što su besni poslastičari i vlasnici picerija u tom gradu stopirali sličan potez.

Milano predlaže novi zakon kojim bi se zabranila sva hrana za poneti u kasnim noćnim satima kako bi se suzbile bučne grupe koje se gomilaju na ulicama.

Ali, istu ideju su stanovnici već odbacili 2013. godine - nakon što se gomila besnih prodavaca sladoleda okupila ispred gradske skupštine da zahtevaju da se ta mera ukine.

Marko Graneli, zamenik gradonačelnika, rekao je: 

"Cilj je naći ravnotežu između druženja i zabave, i mira i spokoja stanovnika".

Zabrana bi se odnosila na stolove na otvorenom samo od 00.30 radnim danima i 1.30 ujutru vikendom, između maja i novembra, piše Independent.

Italijani imaju rok do početka maja da se žale i predlože izmene zakona. Godine 2013, gradonačelnik Đulijano Pisapija bio je primoran da se pedomisli i povuče predlog nakon što su protesti potresli njegovu administraciju.

Unspash

 

Nakon što je predložio izmenu zakona, on je tvrdio da je formulacija bila pogrešna i da nije bilo namere da se zabrani noćna prodaja sladoleda ili bilo koje druge hrane ili pića.

Tada je rekao: 

"Ako je bilo naše greške, ona je već ispravljena. Milanezi i nemilanezi mogu da jedu sladoled danju i noću gde god žele".

"Možda je došlo do greške u tumačenju pravila, ili možda do greške u načinu na koji su stvari napisane".

Firenca u sličnom problemu

Prošle godine, Firenca je zabranila nova kratkoročna iznajmljivanja stanova na platformama kao što je Airbnb u svom istorijskom centru, u sličnom potezu koji ima za cilj da poboljša živote lokalnih stanovnika.

Pravila, koja je odobrio toskanski grad, takođe su ponudila trogodišnje poreske olakšice vlasnicima smeštaja namenjenog za kratkoročni zakup, ako pređu na običan zakup.

Gradonačelnik Firence Dario Nardela rekao je da je grad odlučio da deluje lokalno jer su vladini planovi da reguliše ovaj sektor bili razočaravajući.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa