Evropa

Saobraćaj u Evropi bi mogao biti paralisan štrajkovima: Ako planirate putovanje, ovo treba da znate

Komentari

Autor: Euronews

25/04/2024

-

21:43

Saobraćaj u Evropi bi mogao biti paralisan štrajkovima: Ako planirate putovanje, ovo treba da znate
Saobraćaj u Evropi bi mogao biti paralisan štrajkovima: Ako planirate putovanje, ovo treba da znate - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Štrajkovi su redovna pojava u Evropi, jer zaposleni na svako malo obustavljaju rad kako bi se izborili za bolje plate i uslove.

Putovanja se ponekad planiraju mesecima unapred, ali u nekim slučajevima se događaju u poslednjem trenutku, pokazujući da se uvek isplati proveriti stanje pre nego što se krene na put.

Ekipa Euronewsa sakupila je sve aktuelne informacije o putnim štrajkovima širom Evrope koji mogu da vam otežaju putovanje.

Velika Britanija: Štrajkovi na aerodromima Hitrou i Getvik

Granično osoblje na londonskom aerodromu Hitrou planira da stuši u štrajk od 29. aprila do 2. maja, zbog planova za otpuštanje.

Ovo bi moglo da izazove velike probleme na međunarodnim letovima. Štrajk manjeg obima "work to rule" između 3. i 18. maja mogao bi da izazove još veće poremećaje.

Letovi za Hitrou bi takođe mogli da budu obustavljeni od 4. do 6. maja, pošto 50 radnika za dopunu goriva stupa u 72-časovni štrajk zbog smanjenja plata i povlasticat.

profimedia

 

Aerodrom Getvik: Ugostiteljski radnici štrajkuju

Putnici na letovima EasyJet-a i TUI-a koji polaze sa londonskog aerodroma Getvik ostaće gladni dok radnici Dnata cateringa budu u štrajku.

Oko 100 radnika, uključujući vozače teretnih vozila i radnike u skladištu, štrajkovaće od 26. do 29. aprila, 3.-6. maja i 10.-13. maja. Štrajk će se pojačati ako se ne reši spor oko plata, zapretio je Ujedinjeni sindikat

Štrajkovi vozova u aprilu i maju

Iako u Velikoj Britaniji nije planiran nacionalni štrajk vozova, za april su planirane različite lokalane akcije.

Radnici londonske podzemne železnice će napustiti posao 26. aprila uz moguće zatvaranje stanica u poslednjem trenutku, a prekidi će se nastaviti u subotu ujutru. Zabrana prekovremenog rada od 29. aprila do 5. maja mogla bi da dovede do daljeg zatvaranja stanica.

Članovi sindikata mašinovođa ASLEF takođe će štrajkovati 8. maja, kao i učestvovati u obustavi prekovremenog rada od 6. do 11. maja, što će verovatno značiti otkazivanja na nekim linijama.

Belgija: Pretnje štrajkovima na aerodromu Šarlroa

Briselski aerodrom Šarlroa izdao je upozorenje na štrajk koje traje do kraja aprila.

Očekuje se da će ugostiteljsko osoblje i osoblje za rukovanje prtljagom napustiti posao početkom maja ako se njihova zabrinutost u vezi sa uslovima rada ne reši.

Francuska: Kontrolori letenja otkazali štrajk

SNCTA, najveći sindikat koji predstavlja kontrolore letenja u Francuskoj, odustao je od planova za 24-časovni štrajk u četvrtak.

Međutim, dogovor je došao prekasno da bi se poništila otkazivanja koja je naredila francuska uprava civilnog vazduhoplovstva DGAC, što znači da će mnogi letovi ipak biti prizemljeni 25. aprila.

profimedia

 

Smatra se da bi to moglo da utiče na do 75 odsto letova na pariskom Orliju i drugim velikim aerodromima.

Više od 300 Rianair-ovih letova širom Evrope takođe bi moglo da bude otkazano u četvrtak zbog pretnje štrajkom, a članovi manjih sindikata UNSA-INCA i Usac-Cgt će verovatno nastaviti sa štrajkom.

Da li bi štrajkovi mogli da ugroze Olimpijske igre u Parizu?

Članovi sindikata CGT-RATP najavili su sedmomesečni štrajk od 5. februara do 9. septembra koji bi mogao da pogodi autobusku i metro mrežu Il de Fransa - uključujući i period tokom Olimpijskih igara ovog leta.

profimedia

 

Međutim, francuski Senat je 9. aprila usvojio nacrt zakona koji omogućava državi da zabrani štrajkove u transportu na određene periode svake godine kako bi se izbegao prekide tokom velikih događaja kao što su OI u Parizu 2024. Takođe, Senat poziva na unapređenje sistema upozorenja o štrajkovima i povećanje minimalnih obaveza za pružaoce usluga.

Predlog zakona međutim ima mnogo protivnika, a pre nego što postane zakon, mora da ga usvoji francuska nacionalna skupština.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa