Novosti

"Turisti idite kući": Stanovnici Kanarskih ostrva najavili štrajk glađu zbog ogromnog broja posetilaca i dva nova hotela

Komentari

Autor: Euronews

11/04/2024

-

08:51

"Turisti idite kući": Stanovnici Kanarskih ostrva najavili štrajk glađu zbog ogromnog broja posetilaca i dva nova hotela
"Turisti idite kući": Stanovnici Kanarskih ostrva najavili štrajk glađu zbog ogromnog broja posetilaca i dva nova hotela - Copyright Youtube/1 A Travel Turistička agencija/Screenshot

veličina teksta

Aa Aa

Stanovnici Kanarskih ostrva planiraju proteste i štrajkove kao reakciju na prekomerni turiazam.  Učesnici ovakvog protesta kažu da neodrživ priliv posetilaca uništava život lokalaca, a jedna grupa aktivista na ostrvu Tenerife planirala je čak štrajk glađu zbog izgradnje dva nova hotela. Drugi navode da meštani čak spavaju u automobilima i pećinama zbog rastućih cena kuća. piše Euronews.

Arhipelag je 2023. privukao 14,1 milion stranih posetilaca, što je rekord za ovu grupu ostrva.

Demonstranti na Tenerifima najavili su za sledeću nedelju štrajk glađu zbog dva nova hotela. Vlasti su obustavile radove na hotelima "La Tejita" i "Cuna del Alma" u Puertito de Adejeu na Tenerifima zbog zađtite životne sredine, ali je izgradnja nedavno nastavljena.

Još jedna grupa "Canarias Se Agota" (Kanari su rasprodati) takođe planira da održi demonstracije 20. aprila na Tenerifima, Gran Kanariji, Lanzaroteu i La Palmi. "Canarias se exhausta" (Kanarska ostrva su iscrpljena) je još jedna ključna grupa koja stoji iza planova za proteste širom ostrva.

"Mi na ovim ostrvima smo uvek bili veoma gostoprimljivi za turiste. Ali želimo održiviji turizam. Tenerife su malo ostrvo sa ograničenim resursima. Putevi su pretrpani saobraćajem, u toku je hidraulična havarija, a hoteli su puni", rekao je Ruben Zerpa, Canaries Sold Out, za britanski list i.

Stanovnici Kanarskih ostrva žive u svojim automobilima

Zerpa je dodao da je turizam podigao cene zakupa, što ga čini nedostupnim za mnoge lokalne stanovnike.

"Zarađujem oko 900 evra, živim u paru, ali kirija je 800 evra mesečno. To je Santa Kruz, koji čak nije ni jedan od najskupljih delova ostrva", rekao je on.

Ivan Kerdena Molina, koji pomaže u organizovanju protesta, rekao je lokalnom novinskom izdanju The Olive Press da su meštani primorani da spavaju u svojim automobilima, pa čak i u pećinama, jer turistički operateri "otimaju stanove".

EPA-EFE/Carlos de Saa

 

"Nemamo ništa protiv pojedinačnih turista, ali industrija raste i raste i koristi toliko resursa i ostrvo ne može da se nosi sa tim. Airbnb i Booking.com su kao rak koji malo po malo guta ostrvo", rekao je on.

Jedna lokalna organizacija rekla je da se ostrva "društveno i ekološki urušavaju" pod pritiskom masovnog turizma.

Izveštaj Ekologa u akciji upozorava da je skoro 34 odsto lokalnog stanovništva - skoro 800.000 ljudi - u opasnosti od siromaštva ili socijalne isključenosti.

Poplave turista na Kanarima takođe vrše pritisak na zdravstvene usluge, upravljanje otpadom, vodosnabdevanje i biodiverzitet.

Stanovnici postavljaju znakove da odvrate turiste

Stanovnici su postavili lažne postere i nalepnice "zatvoreno zbog prenaseljenosti" u pokušaju da odvrate turiste na određenim prenaseljenim mestima.

Znakovi "Ne ulazite" pojavili su se u blizini popularnih mesta lepote na ostrvu Lanzarote prošlog meseca, a neka područja su bila vezana lancima.

"Vreme je da bojkotujemo, sa alatima koji su nam na raspolaganju, turističku aktivnost koja nas proteruje sa naše zemlje", napisali su aktivisti na društvenim mrežama.

U blizini drugih popularnih atrakcija pojavili su se antituristički grafiti sa natpisima "Moja beda, tvoj raj" i "Turisti idite kući".

Komentari (0)

Putovanja