Evropa

Francuski eksperti preporučuju da deca ne koriste smartfone pre 13. godine

Komentari

Autor: Tanjug

01/05/2024

-

12:20

Francuski eksperti preporučuju da deca ne koriste smartfone pre 13. godine
Francuski eksperti preporučuju da deca ne koriste smartfone pre 13. godine - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Deca ne bi trebalo da koriste smart-telefone pre navršene 13. godine i trebalo bi im zabraniti pristup konvencionalnim društvenim medijima poput TikToka, Instagrama i Snepčeta sve do navršene 18. godine, navodi se u ekspertskom izveštaju koji je naručio predsednik Francuske Emanuel Makron.

Makron je zatražio da eksperti predlože smernice za korišćenje pametnih telefona u dečijoj populaciji želeći da preduzme odlučne korake u ograničavanju njihove izloženosti negativnom uticaju ove tehnologije, prenosi londonski Guardian.

Međutim, za sada nije jasno kako bi nakon objavljivanja ovog izveštaja francuska vlada dalje mogla da postupa.

Predsednik Makron je u januaru ove godine najavio da su u Francuskoj "moguće zabrane i ograničenja".

U izveštaju je navedeno da bi deca trebalo da budu zaštićena od "strateškog pristupa industrije tehnologije usmerenog na zaradu, koji pokušava da zarobi pažnju dece, koristeći sve oblike kognitivnih mogućnosti kako bi ih vezala za ekrane, kontrolisala ih, ponovo angažovala i unovčila".

Deca postaju "roba" na novom tehnološkom tržištu, navodi se u izveštaju i dodaje: "Želimo da industrija zna da vidimo šta rade i nećemo im dozvoliti da prođu nekažnjeno".

Studija koju su sprovodili naučnici i stručnjaci tokom tri meseca, a koju su vodili neurolog Servan Muton i Amin Benjamina, šefica psihijatrije na odeljenju za bolesti zavisnosti u bolnici Pol-Brus, predočava da deca mlađa od tri godine ne bi trebalo da budu izložena video ekranima, uključujući i televiziju i da nijedno dete ne bi trebalo da ima telefon pre navršenih 11 godina.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa