Evropa

Češka: Ukida se obavezna operacija za trasrodne osobe pre zvanične promene pola

Komentari

Autor: Tanjug

07/05/2024

-

18:44

Češka: Ukida se obavezna operacija za trasrodne osobe pre zvanične promene pola
Češka: Ukida se obavezna operacija za trasrodne osobe pre zvanične promene pola - Copyright Unsplash

veličina teksta

Aa Aa

Ustavni sud Češke ukinuo je zakonsku obavezu da transrodne osobe moraju da se podvrgnu operaciji promene pola pre nego što zvanično završe tranziciju, saopšteno je danas iz češkog Ustavnog suda.

Ovim potezom Ustavnog suda Češka je usklađena sa većinom članica EU, a odluku su pozdravili i aktivista za ljudska prava, prenosi "Reuters".

Prema trenutno važećem zakonu, pre nego što zvanično završe tranziciju češke transrodne osobe moraju da prođu kroz operaciju polnih organa i sterilizaciju, što ih ostavlja nesposobnima za reprodukciju.

Taj zakonski zahtev bio je "u suprotnosti sa osnovnim pravom trans-osoba na zaštitu svog fizičkog integriteta i ljudskog dostojanstva", saopšteno je u obrazloženju odluke Ustavnog suda.

Parlamentu Češke dat je rok do sredine 2025. godine da usvoji odgovarajuću zakonsku regulativu u skladu sa odlukom Ustavnog suda.

"Parlament mora da poštuje sudsku odluku, ali ima pravo i da postavi dodatne zahteve, kao što su prikupljanje stručnih mišljenja i dopuštanje prolaska određenog vremenskog perioda pre nego što se tranzicija zvanično prizna", saopšteno je iz Ustavnog suda.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa