Evropa

U Moskvi upriličen svečani vatromet povodom obeležavanja Dana pobede

Komentari

Autor: Tanjug

09/05/2024

-

23:00

U Moskvi upriličen svečani vatromet povodom obeležavanja Dana pobede
U Moskvi upriličen svečani vatromet povodom obeležavanja Dana pobede - Copyright Tanjug/AP Photo/Dmitry Serebryakov

veličina teksta

Aa Aa

U Moskvi je upriličen svečani vatromet povodom obeležavanja Dana pobede nad nacističkom Nemačkom u Drugom svetskom ratu pre 79 godina, prenosi RIA Novosti.

Rusko Ministarstvo odbrane saopštilo je da je ispaljeno 30 plotuna svečanog artiljerijskog pozdrava u roku od 10 minuta, a moskovsko nebo ukrasilo je više od 9.000 vatrometa raznih boja.

Napominje se da je vatromet ispaljen iz 72 specijalna lansera kalibra između 105 i 310 milimetara, a pratilo je 30 hitaca iz osamnaest 76-milimetarskih artiljerijskih topova ZiS-3 iz Drugog svetskog rata.

Tanjug/AP Photo/Dmitry Serebryakov

 

Dan pobede nad fašizmom obeležava se danas u nizu zemalja u znak sećanja na 9. maj 1945. godine, kada je bezuslovnom kapitulacijom Nemačke okončan Drugi svetski rat u Evropi. 

Kapitulaciju Nemačke u Berlinu potpisao je feldmaršal Vilhelm Kajtel, u ime Sovjetskog Saveza potpisnik je bio maršal Georgij Žukov, a u ime zapadnih saveznika britanski general Artur Teder.

Tanjug/AP Photo/Dmitry Serebryakov

 

Time je formalno završen Drugi svetski rat u Evropi, ali su ostaci nemačkih trupa još pružali otpor još neko vreme.

Drugi svetski rat definitivno je onončan 2. septembra, kada je Japan potpisao kapitulaciju pošto su na Hirošimu i Nagasaki bačene atomske bombe.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa