Evropa

Masovni protesti u Poljskoj zbog gušenja medija

Komentari

Autor: Tanjug

10/08/2021

-

20:07

Masovni protesti u Poljskoj zbog gušenja medija
Masovni protesti u Poljskoj zbog gušenja medija - Copyright Tanjug AP/Czarek Sokolowski

veličina teksta

Aa Aa

Večeras se širom Poljske održavaju protesti protiv zakona kojim, kako tvrde kritičari, vladajuća stranka pokušava da uguši nezavisne medije.


Nezadovoljstvo građana je izazvano pokušajima poljskih vlasti da ućutkaju jednu nezavisnu televiziju u američkom vlasništvu, koja inače kritikuje vladu, ali izvesno je da bi tehnički ovaj zakon sprečio neevropske vlasnike da imaju udeo u poljskim medijskim kućama, navodi u izveštaju AP.

Praktično, ovaj zakon bi primorao američku medijsku kuću Discoveri Inc. da proda svoj udeo u TVN mreži koja prenosi veliki broj kanala, ali i informativni kanal TVN24 koji ima najveću, milionsku gledanost večerenjeg informativnog programa.

Donošenjem ovog zakona dovela bi se u pitanje reputacija Poljske kao zemlje u kojoj su mediji slobodni i u kojoj je medijski prostor otvoren za poslovanje inostranih kompanija, a predlog zakona je doveo do zaoštravanja odnosa sa SAD, ključnim saveznikom Poljske.

Ipak, poljska vladajuća stranka Prava i pravde ne odustaje od namere da nacionalizuje medije pozivajući se na nacionalnu bezbednost.

Osim toga, poljske vlasti tvrde da bi ovaj zakon uskladio poljsko zakonodavstvo sa evropskim, pre svega sa francuskim i sa nemačkim, jer se u tim zemljama ograničava udeo stranog vlasništva u medijskom sektoru.

Vladajuća struktura u Poljskoj tvrdi da bi ovaj zakon otklonio rizik da poljske medije kontrolišu "neprijateljske sile" poput Rusije i Kine, a u prilog tome premijer Poljske Mateuš Moravjecki poručio je danas da zakon nije usmeren protiv nekoga, već nastoji da zaštititi poljsko društvo.

"Druge zemlje preko medija utiču na naš društveni život", upozorio je poljski premijer na konferenciji za novinare.

 

 

 

 


Demonstracije u znak podrške TVN su počele u nekoliko poljskih gradova dan pre parlamentarne rasprave i glasanja o spornom zakonu.

U međuvremenu je Jaroslav Govin, potpredsednik vlade koji vodi malu stranku u poljskoj desničarskoj koalicionoj vladi, izjavio da je ovaj zakon "napad na pluralizam", a premijer Moravjecki ga je danas smenio upravo kada su počeli protesti.

 

 

Komentari (0)

Evropa