Evropa

Atentator na slovačkog premijera priznao krivicu pred sudom: Preti mu doživotna kazna zatvora

Komentari

Autor: Tanjug

18/05/2024

-

13:04

Atentator na slovačkog premijera priznao krivicu pred sudom: Preti mu doživotna kazna zatvora
Atentator na slovačkog premijera priznao krivicu pred sudom: Preti mu doživotna kazna zatvora - Copyright FoNet/AP/Radovan Stoklasa

veličina teksta

Aa Aa

Osumnjičeni za napad slovačkog premijera Roberta Fica, Juraj Cintula priznao je danas krivicu pred sudom. Kako prenose slovački mediji, Cintula je danas sproveden Specijalizovanom krivičnom sudu u gradu Pežinoku, uz posebne mere bezbednosti, a u prostorije suda nisu mogli da uđu ni novinari ni javnost.

Slovački sud presudio je danas da Juraj Cintula, optužen za atentat na slovačkog premijera Roberta Fica, bude zadržan u pritvoru, izjavila je portparolka suda.

Desetine regionalnih policajaca i specijalaca raspoređeno je ispred zgrade suda, prenosi SMI.

Nadležni tužilac je u petak uputio sudu predlog o izvršnom pritvoru za 71-godišnjeg muškarca iz Levica, koji je u sredu posle sednice vlade više puta pucao u premijera i teško ga ranio.

Tužilac traži pritvor za optuženog zbog mogućeg bekstva kao i zbog rizika od ponavljanja krivičnog dela, rekla je portparolka suda Katarina Kuđakova.

Cintula je uhapšen odmah nakon napada i suočava se sa optužbama za pokušaj ubistva iz osvete prvog stepena, a preti mu kazna od 25 godina do doživotnog zatvora.

Prema rečima ministra unutrašnjih poslova Matuša Šutaja Eštoka i ministra odbrane Roberta Kalinjaka, napad je bio politički motivisan, prenosi Aktualiti.

Cintula je navodno učestvovao u nekoliko antivladinih protesta, a protivio se obustavi pomoći Ukrajini i likvidaciji slovačkih medija. Stanje premijera Roberta Fica i dalje je ozbiljno.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa