Evropa

Šolc odbio da odgovori da li bi Nemačka uhapsila Netanjahua po nalogu Međunarodnog krivičnog suda

Komentari

Autor: Tanjug

24/05/2024

-

15:10

Šolc odbio da odgovori da li bi Nemačka uhapsila Netanjahua po nalogu Međunarodnog krivičnog suda
Šolc odbio da odgovori da li bi Nemačka uhapsila Netanjahua po nalogu Međunarodnog krivičnog suda - Copyright Tanjug/AP/Christoph Soeder

veličina teksta

Aa Aa

Nemački kancelar Olaf Šolc odbio je danas da odgovori da li će Nemačka izvršiti potencijalni nalog Međunarodnog krivičnog suda (MKS) za hapšenje izraelskog premijera Benjamina Netanijahua.

Šolc je naveo da će o takvom nalogu odlučivati veće sudija koje će "imati na umu da je Izrael demokratska država sa jakim i nezavisnim sudstvom", prenosi Times of Israel.

Vlada Šolca je juče bila pod oštrom kritikom Izraela nakon što je njen portparol izjavio da bi Nemačka "naravno" izvršila potencijalni nalog MKS.

Glavni tužilac MKS Karim Kan zatražio je u ponedeljak izdavanje naloga za hapšenje izraelskog premijera Benjamina Netanijahua i ministra odbrane Izraela Joava Galanta zbog ''izazivanja istrebljenja, upotrebe gladi kao metoda rata, uključujući uskraćivanje humanitarne pomoći i namerno ciljanje civila u sukobu''.

Pored toga, sud je zatražio i hapšenja lidera Hamasa - Jahje Sinvara, Mohameda Deifa i Ismaila Hanijea. Njih trojica terete se ''za istrebljenje, ubistvo, uzimanje talaca, silovanje i seksualne napade''.
 

Komentari (0)

Evropa