Evropa

RAT U UKRAJINI Tužilaštvo: Broj pognulih u ruskom napadu na hipermarket u Harkovu povećan na 16

Komentari

Autor: Euronews Srbija

26/05/2024

-

08:16

RAT U UKRAJINI Tužilaštvo: Broj pognulih u ruskom napadu na hipermarket u Harkovu povećan na 16
RAT U UKRAJINI Tužilaštvo: Broj pognulih u ruskom napadu na hipermarket u Harkovu povećan na 16 - Copyright Tanjug/AP/Andrii Marienko

veličina teksta

Aa Aa

Rat u Ukrajini traje 822 dana. Smrtonosni napadi ruskih raketa ponovo su bili usmereni na Harkov gde je poginulo 12 ljudi, a ranjeno više od 40, saopštili su ukrajinski zvaničnici. Prvi udar bio je usmeren na hipermarket pun civila, a drugi na gusto naseljene delove grada. Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski još jednom je pozvao svetske lidere da pruže veću zaštitu njegovoj zemlji od ruskih vazdušnih udara. Sa druge strane, ruski predsednik Vladimir Putin razgovarao je sa čelnim ljudima odbrambene industrije Rusije kojima se zahvalio na povećanoj proizvodnji. Mađarska je blokirala odobrenje Evropske unije da se koriste sredstva dobijena od zamrznute ruske imovine za kupovinu oružja za Ukrajinu dok je generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg rekao da taj savez neće slati trupe u Ukrajinu da se rat ne bi proširio na veći deo Evrope.

Ključni događaji:

  • Broj poginulih u ruskom napadu na hipermarket u harkovu porastao na 12, saopštilo tužilaštvo
  • Zelenski posle napada na Harkov: Pozivam svetske lidere da nam pruže veću zaštitu
  • Putin najavio povećanje proizvodnje municije u Rusiji za 14 puta
  • Stoltenberg: NATO neće slati trupe u Ukrajinu da ne bi postao deo sukoba

         Kako je protekao prethodni dan rata u Ukrajini pročitajte u jučerašnjem blogu.   

Euronews

 

                           Dešavanja u Ukrajini pratite u našem LIVE blogu

19.20 Američki zvaničnik: SAD će učestvovati na mirovnom samitu o Ukrajini

SAD će učestvovati na mirovnom samitu koji Ukrajina organizuje u Švajcarskoj sledećeg meseca, izjavio je danas američki zvaničnik, ali je odbio da kaže ko će prisustvovati ili na kom nivou će prisustvovati SAD, preneo je Rojters.

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski apelovao je ranije danas na svetske lidere, pored ostalih i na američkog predsednika Džozefa Bajdena i kineskog lidera Si Đinpinga da se pridruže samitu jer su, kako je naveo, napori globalne većine najbolja garancija da će sve obaveze biti ispunjene.

17.25 Broj poginulih u ruskom napadu na Harkov povećan na 16

Broj poginulih u ruskom vazdušnom napadu na hipermarket "Epicentar" u Harkovu, na severoistoku Ukrajine, povećan je na 16.

"Nažalost, već je 16 mrtvih", napisao je šef vojne administracije Harkovske oblasti Oleh Sinehubov na svom Telegram kanalu i dodao da je među njima devojčica stara 12 godina.

Istovremeno, broj povređenih u ruskom napadu na centar Harkova povećan je na 25, prenosi Interfaks Ukrajina.

16.12 Zelenski: Apel Bajdenu i Đinpingu

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski pozvao je danas predsednike Sjedinjenih Američkih Država i Kine Džoa Bajdena i Sija Đinpinga da učestvuju na predstojećem "mirovnom samitu" u Švajcarskoj i "pokažu liderstvo" snažnom porukom Moskvi u korist uspostavljanja mira.

Zelenski je uputio video poruku svetskim liderima dan nakon što je u ruskom napadu na supermarket u Harkovu poginulo najmanje 14 osoba, a više desetina povređeno, javlja Gardijan.

Posebno se obraćajući Bajdenu i Đinpingu, Zelenski ih je zamolio da učestvuju na samitu koji počinje 15. juna i "pokažu svoje liderstvo u prilog miru - pravom miru, a ne samo pauzi između napada".

Bajden još nije potvrdio učešće na samitu u Švajcarskoj, a nije izvesno za sada ni da li će kineski predsednik učestvovati.

12.51 Moskva: Ruske trupe preuzele kontrolu nad selom Berestovo

Ruske trupe preuzele su kontrolu nad selom Berestovo u Harkovskoj oblasti, saopštilo je danas rusko Ministarstvo odbrane.

Kako je navedeno, u prethodna 24 sata ruska vojska je uništila pet ukrajinskih projektila "ATACMS", 32 rakete "HIMARS" i "vampir", protivbrodsku raketu "Neptun" i 41 dron, prenosi Interfaks.

Ruske snage počele su 10. maja ofanzivu na Harkovsku oblast u Ukrajini, a Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je nekoliko dana kasnije da je ruska vojska preuzela kontrolu nad pojedinim naseljima u Harkovskoj oblasti.

AP Photo/Andrii Marienko

 

11.28 Zelenski se obratio iz Harkova: Pozvao svetske lidere da učestvuju na mirovnom samitu u Švajcarskoj 

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski izjavio je, u obraćanju svetskim liderima iz Harkova uoči mirovnog samita u Švajcarskoj, da ne postoji nacija koja može sama da zaustavi rat u Ukrajini i da je za to potreban angažman svetskih najviših zvaničnika i pozvao ih da se u što većem broju pridruže samitu.

Zelenski je naveo da Rusijom upravljaju ljudi koji žele da norma postane uništavanje života, gradova i sela, kao i brisanje nacionalnih granica pomoću rata, navodi se na sajtu ukrajinskog predsednika. Detaljnije u posebnoj vesti.

08.15 Gubernator: Puske PVO oborile sedam ukrajinskih dronova iznad Kurske oblasti

Ruske snage protivvazdušne odbrane oborile su tokom noći sedam ukrajinskih bespilotnih letelica iznad Kurske oblasti, saopštio je gubernator Kurske oblasti Aleksej Smirnov.

Prethodno su vlasti Brjanske oblasti saopštile da je tokom noći iznad te oblasti oboren dron, prenosi Interfaks. 

Rusko Ministarstvo odbrane navelo je da je u subotu uveče iznad Belgorodske oblasti uništena ukrajinska krstareća raketa i 29 projektila "Vampir".

Broj poginulih u dva jučerašnja napada Oružanih snaga Ukrajine na Belgorodsku oblast povećao se na četiri, a 12 osoba je povređeno, navodi Interfaks.

08.00 Broj pognulih u napadu na hipermarket u Harokovu povećan na 12

Broj poginulih u ruskom vazdušnom napadu na hipermarket "Epicentar" u Harkovu, na severoistoku Ukrajine, povećan je na 12, a povređene su 43 osobe, saopštilo je tužilaštvo Harkovske oblasti.

Istovremeno, broj povređenih u ruskom napadu na centar Harkova povećan je na 25, prenosi Interfaks Ukrajina.

Ukrajinski mediji preneli su da su ruske snage u subotu nekoliko puta granatirale Harkov. Tri osobe su lakše povređene noćas u ruskom napadu na stambenu zgradu u Viničkoj oblasti na jugozapadu Ukrajine, saopštio je načelnik regionalne vojne uprave Serhij Borzov, prenosi Unian.

Agencija navodi da su ruske snage tokom protekle noći napale Ukrajinu dronovima i projektilima "Kinžal". 

06.50 Putin najavio povećanje proizvodnje municije u Rusiji za 14 puta

Predsednik Rusije Vladimir Putin, otvarajući sastanak sa rukovodstvom preduzeća odbrambene industrije, istakao je da su ruska odbrambena preduzeća povećala proizvodnju municije za 14 puta, dronova za četiri i oklopnog naoružanja za 3,5 puta.

"Naši obim se povećao u poslednje vreme, u poslednjih godinu i po do dve godine, tokom specijalne vojne operacije, od 2021. do prošle godine, ovi brojevi se stalno menjaju, rastu“, ukazao je ruski predsednik, preneo je TASS.

Alexander Kazakov, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

 

06.45 Zelenski posle napada na Harkov: Pozivam svetske lidere da nam pruže veću zaštitu

Nakon smrtonosnog napada ruskih snaga na hipermarket u Harkovu, predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski je sinoć pozvao svetske lidere da obezbede njegovoj zemlji veću zaštitu od vazdušnih napada.

"Kada govorimo svetskim liderima da Ukrajina traži odgovarajuću zaštitu od vazdušnih napada, da je potrebna prava odlučnost da se obezbedi efikasna zaštita života naših građana i da se ruski teroristi ne mogu ni približiti našim granicama, bukvalno govorimo o tome kako ne dozvoliti ovakve terorističke napade", rekao je Zelenski u saopštenju, preneo je Kijev independent.

06.20 Šest osoba ubijeno i 40 povređeno u ruskom bombardovanju ukrajinskog supermarketa

Broj ubijenih u ruskom vazdušnom napadu na supermarket u Harkovu porastao je na šest, a ranjenih na 40, dok se 16 vodi kao nestalo, saopštio je gradonačelnik tog mesta Ihor Terehov na svom Telegram kanalu. U drugom napadu na naseljenu oblast u Harkovu broj ranjenih je porastao na 18, prenosi Pravda.

Tanjug/AP/Andrii Marienko

 

06.10 Mađarska blokirala isplatu EU Ukrajini od zamrznute imovine Rusije

Mađarska je blokirala odobrenje Evropske unije da se koriste sredstva dobijena od zamrznute ruske imovine za kupovinu oružja za Ukrajinu, reklo je pet ambasadora zemalja članica EU za Fajnenšal tajms.

"Za sada, oni (Mađari) će blokirati sve povezano sa vojnom pomoći Ukrajini", rekao je jedan od neimenovanih ambasadora, ocenjujući da će takav stav Budimpešte opstati do junskih izbora za Evropski parlament.

06.05 Stoltenberg: NATO neće slati trupe u Ukrajinu da ne bi postao deo sukoba

Severnoatlantska alijansa povećaće podršku Ukrajini, ali neće slati svoje trupe u tu zemlju, da ne bi postala "deo sukoba", izjavio je juče generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg.

"Iako povećavamo podršku Ukrajini da se odbrani, ne planiramo da šaljemo trupe NATO u Ukrajinu niti proširenje NATO kišobrana protivvazdušne odbrane na Ukrajinu. NATO neće postati deo sukoba", rekao je Stoltenberg u intervjuu za nemački list "Velt am zontag".

Komentari (0)

Evropa