Evropa

RAT U UKRAJINI Zelenski u Španiji sa Sančezom: Potpisaće sporazum o isporuci dodatnog oružja, vredan 1,13 milijardi evra

Komentari

Autor: Euronews Srbija

27/05/2024

-

08:21

RAT U UKRAJINI Zelenski u Španiji sa Sančezom: Potpisaće sporazum o isporuci dodatnog oružja, vredan 1,13 milijardi evra
RAT U UKRAJINI Zelenski u Španiji sa Sančezom: Potpisaće sporazum o isporuci dodatnog oružja, vredan 1,13 milijardi evra - Copyright EPA-EFE/SERGEY KOZLOV/AP/Andrii Marienko

veličina teksta

Aa Aa

Rat u Ukrajini traje 823 dana. Broj žrtava ruskog napada na supermarket u Harkovu popeo se na 16 dok je najmanje 25 ljudi ranjeno, izvestile su vlasti tog drugog po veličini ukrajinskog grada. Među povređenima ima i dece. Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski pozvao je predsednike SAD i Kine, Džoa Bajdena i Sija Đinpinga, da učestvuju na predstojećem "mirovnom samitu" u Švajcarskoj i "pokažu liderstvo" snažnom porukom Moskvi u korist uspostavljanja mira. Iz Vašingtona je potvrđeno da će SAD učestvovati na samitu, ali još uvek se ne pominju imena zvaničnika. Rusko Ministarstvo odbrane objavilo je da su njihove trupe preuzele kontrolu nad selom Berestovo u Harkovskoj oblasti.

    Ključni događaji:

  • Američki zvaničnik: SAD će učestvovati na mirovnom samitu o Ukrajini
  •  Broj poginulih u ruskom napadu na Harkov povećan na 16
  • Zelenski: Apel Bajdenu i Đinpingu
  • Moskva: Ruske trupe preuzele kontrolu nad selom Berestovo
  • Fon der Lajen: EU mora da se pripremi za mogući rat

        Kako je protekao prethodni dan rata u Ukrajini pročitajte u jučerašnjem blogu.

Euronews

 

                           Dešavanja u Ukrajini pratite u našem LIVE blogu

23.55 Ruske snage preuzele kontrolu nad još dva sela

Ruska vojska preuzela je kontrolu nad još dva mesta - nad Netajlovom u samoproglašenoj Donjeckoj Narodnoj Republici i Ivanovku u Harkovskoj oblasti, saopštilo je danas Ministarstvo odbrane Rusije.

Što se tiče ruskih ofanzivnih akcija u Harkovskoj oblasti, kako je ranije rekao ruski predsednik Vladimir Putin, vojska deluje u tom pravcu "kako bi zaštitila pogranične oblasti i svoje građane od stalnih napada sa ukrajinske strane", preneo je Raša tudej.

21.38 Vorobjov: Ruski PVO oborio dron u blizini Moskve

Ruske protivvazdušne jedinice oborile su danas bespilotnu letelicu u blizini Moskve, rekao je guverner Moskovske oblasti Andrej Vorobjov.

On je na Telegramu naveo da su delovi oborene bespilotne letelice pali na privatnu kuću večeras u Baljši, istočno od glavnog grada, kao i da su osobe koje su se nalazile u kući ostale neozleđene.

Agencija TASS, pozivajući se na avio-službu, rekla je da su avioni privremeno preusmereni sa putanja leta na severoistoku Moskve.

21.04 Zelenski: 90 zemalja već potvrdilo učešće na mirovnom samitu u Švajcarskoj

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski izjavio je da je 90 zemalja već potvrdilo učešće na globalnom mirovnom samitu u Švajcarskoj koji je zakazan za 15. juni.

"Ukupno 90 zemalja potvrdilo je svoje prisustvo do sada, a mi nastavljamo da radimo sa svetskim liderima kako bismo obezbedili još veće  učešće", naveo je Zelenski, prenela je Evropska pravda.

On je izrazio zahvalnost španskom premijeru Pedru Sančezu što je potvrdio prisustvo na samitu.

Tanjug/AP

 

20.17 Evropska unija uspostavila novi režim sankcija za Rusiju

Evropska unija uspostavila je danas novi režim sankcija, kojim će biti uvedene restriktivne mere za sve one koji su u Rusiji odgovorni za ozbiljna kršenja ljudskih prava, kao i za ugrožavanje demokratije i vladavine zakona.

Kako je objavljeno na sajtu Saveta EU, odluka da se uspostavi novi režim sankcija ''deo je odgovora EU na ubrzanu i sistematsku represiju u Rusiji''.

Dodaje se da je visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj predložio da EU uspostavi novi režim sankcija kao odgovor na smrt opozicionara Alekseja Navaljnog u sibirskom zatvoru u februaru i ozbiljnih kršenja ljudskih prava u Rusiji.

Novi okvir uključuje zabranu prodaje ili izvoza opreme u Rusiju koja bi mogla da se koristi za unutrašnju represiju, uključujući određeno vatreno oružje, municiju i bodljikavu žicu, kao i tehnologiju ili softver namenjen za nadgledanje ili presretanje telekomunikacija.

Tanjug/AP/Virginia Mayo

 

18.31 Tajani: Dvesta italijanskih kompanija ostaće u Rusiji i štitićemo njihove interese

Oko 200 italijanskih kompanija nastavlja s radom u Rusiji, a vlada u Rimu namerava da štiti njihove interese, rekao je danas italijanski ministar spoljnih poslova Antonio Tajani.

Tajani, koji je i zamenik premijera, izjavio je to po dolasku na sastanak ministara spoljnih poslova Evropske unije i dodao da će takav stav izneti tokom kontakata s partnerima, preneo je TASS.

"Italija smatra da Evropska unija treba da garantuje nastavak aktivnosti evropskim kompanijama, koje legalno posluju u Rusiji pogođenoj sankcijama", rekao je on.

18.29 Ministri EU pozvali Mađarsku da prestane da blokira pomoć Ukrajinu

Ministri spoljnih poslova EU pozvali su danas  Mađarsku da prestane da blokira upućivanje vojne pomoći za Ukrajinu u iznosu od milijardi evra.

Ministri su na današnjem sastanku pozvali šefa mađarske diplomatije  Petera Sijarta da Budimpešta ne blokira vojnu pomoć EU Ukrajini u iznosu od oko 6,5 milijardi evra, prenosi "Reuters".

Odluke EU o spoljnoj politici zahtevaju jednoglasnu podršku svih 27 država članica.

17.29 Zaharova: Rusija će uzvratiti na restrikciju kretanja njenih diplomara u Poljskoj

Rusija će analizirati ograničenja koja je Poljska uvela na kretanje ruskih diplomata na njenoj teritoriji i preduzeti uzvratne mere, izjavila je danas portparol ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.

"Rusija će odgovoriti na takav način da će rusofobičnom poljskom vrhu biti veoma žao", rekla je Zaharova, preneo je TASS.

Poljski ministar spoljnih poslova Radoslav Sikorski izjavio je ranije danas da će Poljska uvesti restrikcije na kretanja ruskih diplomata na njenoj teritoriji zbog umešanosti Moskve u hibridni rat protiv Evropske unije. 

Odnosi Poljske i Rusije narušeni su od izbijanja sukoba u Ukrajini 2022. godine, preneo je Rojters.

Tanjug/AP/Russian Foreign Ministry Press Service

 

15.15 Kremlj: NATO je već u direktnom sukobu sa Rusijom

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov izjavio je da je NATO već u direktnom sukobu sa Rusijom i da svojom vojnom retorikom Alijansa povećava eskalaciju sukoba u Ukrajini. On je u intervjuu za list Izvestija nazvao kontradiktornim pozive generalnog sekretara NATO Jensa Stoltenberga da se ukrajinskim Oružanim snagama dozvoli napad na rusku teritoriju zapadnim oružjem i da se spreči učešće NATO u sukobu. Na pitanje da li se zahvaljujući takvoj retorici NATO približava direktnoj konfrontaciji sa Moskvom, Peskov je odgovorio da se "NATO ne približava, nego da je već u tome“.

"NATO je uvučen u taj sukob, direktno je uvučen. Ali, naša vojska takođe zna šta da radi, nastavlja specijalnu vojnu operaciju kako bi eliminisala sve pretnje“, rekao je Peskov.

15.13 Sijarto: Mađarska neće podržati 14. paket sankcija protiv Rusije u sadašnjoj formi

Mađarska neće podržati 14. paket sankcija Evropske unije protiv Rusije u sadašnjoj formi jer je to protiv interesa Budimpešte u oblasti energetike, rekao je danas mađarski ministar spoljnih poslova i trgovine Peter Sijarto.

"Ovaj 14. paket sankcija je jedna od najvažnijih tema današnje debate", rekao je Sijarto koji je učestvovao na sastanku sa kolegama iz EU u Briselu. Prema njegovim rečima, predlog paketa kako je trenutno napisan u potpunosti je u suprotnosti sa mađarskim ekonomskim interesima i najverovatnije će ugroziti energetsku bezbednost Mađarske, prenosi TASS.

14.03 Zelenski doputovao u Španiju, potpisaće bezbednosni sporazum o isporuci dodatnog oružja

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski doputovao je danas u Madrid gde će, kako je najavljeno, potpisati bilateralni bezbednosni sporazum sa Španijom. Španski kralj Felipe VI dočekao je Zelenskog na prestoničkom aerodromu Barahas, preneo je AP.

Ukrajinski lider potom je razgovarao sa španskim premijerom Pedrom Sančesom o, kako su lokalni mediji ranije objavili, planiranom sporazumu od 1,13 milijardi evra na osnovu koga će Španija isporučiti Ukrajini još oružja, preneo je Rojters. Zelenski je trebalo da poseti Španiju sredinom meseca, ali je odložio sva svoja putovanja u inostranstvo nakon što su ruske snage pokrenule ofanzivu u severoistočnom regionu Harkova.

12.16 Litvanija kritikovala Mađarsku zbog kočenja odluka za spoljne poslove

Litvanski ministar spoljnih poslova Gabrielius Landsbergis kritikovao je danas Mađarsku zbog njenog blokiranja odluka Evropske unije u vezi sa spoljnim poslovima, uključujući i njenu pomoć za Ukrajinu.

Tanjug/AP/Mark Schiefelbein

 

"Mislim da moramo da budemo transparentni kad je reč o trenutnoj poziciji Mađarske", rekao je Landsbergis novinarima u Briselu uoči sastanka sa ministrima spoljnih poslova zemalja članica EU.

"Skoro sve diskusije i potrebna rešenja i odluke EU blokira jedna zemlja", ukazao je Landsbergis i dodao da za taj problem mora da postoji sistematski pristup, da bi EU imala "bilo kakvu značajnu ulogu u spoljnim poslovima", prenosi Rojters.

On je naveo da je oko 41 odsto rezolucija EU o Ukrajini blokirala Mađarska.

10.48 Tajms: Ruska FSB planirala da ubije šefa ukrajinske vojne obaveštajne službe

Portal britanskog dnevnika Tajms piše da su pripadnici ruske Federalne službe bezbednosti (FSB) planirali da ubiju ukrajinskog šefa vojne obaveštajne agencije Ukrajine (GUR) Kirila Budanova i da su pratili predsednika Volodimira Zelenskog i šefa obaštajne službe (SBU) Vasilija Maljuka. Neimenovani ukrajinski zvaničnik rekao je za Tajms da je SBU više meseci nadzirala dva pukovnika Državne bezbednosne uprave (SPO) Andreja Guka i Aleksandra Dekača, koji su planirali da ubiju Budanova i nadzirali Maljuka i Zelenskog.

Kako se navodi, osumnjičeni su tokom priprema za ubistvo Budanova doneli u Kijev bacače granata, protivpešadijsku minu i dronove samoubice. Guk i Dekač su priznali krivicu tokom ispitivanja, a njihovi telefoni su sadržali podatke o praćenju Zelenskog i Maljuka, navodi Tajms.

10.36 Predsednik Estonije: Susedne države Rusije moraju da se pripremaju za najgore

Estonski predsednik Alar Karis smatra da susedne države Rusije moraju da se, kako je naveo, "pripremaju za najgore", kao i da se Rusija neće promeniti ni posle vlasti predsednika Vladimira Putina. Karis je za finski javni servis Yle izjavio da je trenutno najvažnije zaustaviti "rusku ratnu mašinu".

AP/Henry Nicholls

 

"Učinićemo sve što možemo da Rusiju i Putina bacimo na kolena. Tada mogu početi ozbiljne rasprave o okončanju rata u Ukrajini", rekao je Karis.

Prema njegovom mišljenju, Rusija je dobila šansu za promenu 1990-ih, ali je sve krenulo u suprotnom smeru.

08.28 Rusija: Oboreno 12 ukrajinskih dronova tokom noći

Ruska PVO je tokom noći presrela 12 ukrajinskih bespilotnih letelica iznad ruskih regiona, uključujući i Krasnodarsku teritoriju, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije, prenosi TASS.

"Protekle noći sprečeni su pokušaji kijevskog režima da izvrši terorističke napade bespilotnim letelicama avionskog tipa na ciljeve na teritoriji Ruske Federacije, uništena je jedna bespilotna letelica nad teritorijom Brijanske oblasti. Još jedna bespilotna letelica je uništena nad teritorijom Belgorodske oblasti, četiri bespilotne letelice su uništene nad teritorijom Krasnodarskog kraja, dok je šest bespilotnih letelica uništeno nad teritorijom Orilske oblasti", saopštilo je Ministarstvo odbrane.

07.43 Ukrajinski dronovi pogodili benzinsku pumpu i ubili vatrogasca

Okolina grada Orjola u Rusiji bila je na udaru masovnog napada dronovima tokom noći, u kojem je poginuo vozač vatrogasne službe, pišu lokalni mediji.

Guverner Orlovske oblasti Andrej Kličkov kazao je da se dron srušio na teritoriju benzinske pumpe u mestu Livni. Oštećen je deo fasade zgrade, a spasioci su stigli na lice mesta.

U tom trenutku je na pumpu pala još jedna bespilotna letelica, usled čega je poginuo vozač 8. regionalne vatrogasne jedinice. Povređena su još tri službenika, novodi se u saopštenju.

07.29 Ukrajinski dron se srušio blizu Orska 

Bespilotna letelica se srušila u blizini grada Orska, piše portal Ural56.ru na svom Telegram kanalu, na osnovu potvrde iz policije.

Cilj drona je, kako navode ruski mediji, možda bio vojni objekat. Nije bilo povređenih i poginulih, niti uništenja infrastrukture.

07.08 Moguće restrikcije struje širom Ukrajine

Ukrajinski kompanija "Ukrenergo" najavila je da su danas mogući nestanci struje širom Ukrajine.

Uvedena su ograničenja potrošnje električne energije, a planiraju se restrikcije ako budu prekoračena. Ograničenja će biti na snazi u svim regionima od 6.00 do 24.00, napominje "Ukrenergo" na svom Telegram kanalu, prenosi Strana.ua.

Kompanija je dodala da neće biti ograničeno napajanje kritične infrastrukture koja obavlja funkciju održavanja života stanovništva.

06.54 Fon der Lajen: EU mora da se pripremi za mogući rat

U kontekstu agresivnih akcija Rusije u Ukrajini i stalnih pretnji vladara Kremlja Vladimira Putina, Evropska unija mora da se pripremi za mogući rat i da preduzme korake da se zajednički naoruža, rekla je predsednica Evropske komisije Ursula Fon der Lajen.

Tanjug/AP/Johanna Geron

 

"Ko god da govori i ponaša se kao Putin, ne želi mir, već namerava da nastavi“, rekla je predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen u nedelju na nemačkoj radiju Deutschlandfunk, prenosi Dojče vele.

Takođe, istakla značaj dosledne podrške Ukrajini i jačanja sopstvenih odbrambenih sposobnosti.

06.45 Američki zvaničnik: SAD će učestvovati na mirovnom samitu o Ukrajini

SAD će učestvovati na mirovnom samitu koji Ukrajina organizuje u Švajcarskoj sledećeg meseca, izjavio je američki zvaničnik, ali je odbio da kaže ko će prisustvovati ili na kom nivou će prisustvovati SAD, preneo je Rojters.

06.40 Broj poginulih u ruskom napadu na Harkov povećan na 16

Broj poginulih u ruskom vazdušnom napadu na hipermarket "Epicentar" u Harkovu, na severoistoku Ukrajine, povećan je na 16.

"Nažalost, već je 16 mrtvih", napisao je šef vojne administracije Harkovske oblasti Oleh Sinehubov na svom Telegram kanalu i dodao da je među njima devojčica stara 12 godina.

Istovremeno, broj povređenih u ruskom napadu na centar Harkova povećan je na 25, prenosi Interfaks Ukrajina.

Tanjug/AP/Andrii Marienko

 

06.15 Zelenski: Apel Bajdenu i Đinpingu

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski pozvao je predsednike Sjedinjenih Američkih Država i Kine, Džoa Bajdena i Sija Đinpinga, da učestvuju na predstojećem "mirovnom samitu" u Švajcarskoj i "pokažu liderstvo" snažnom porukom Moskvi u korist uspostavljanja mira.

Tanjug AP/Virginia Mayo

 

Zelenski je uputio video poruku svetskim liderima dan nakon što je u ruskom napadu na supermarket u Harkovu poginulo najmanje 14 osoba, a više desetina povređeno, javlja Gardijan.

06.05 Moskva: Ruske trupe preuzele kontrolu nad selom Berestovo

Ruske trupe preuzele su kontrolu nad selom Berestovo u Harkovskoj oblasti, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane.

Ruske snage počele su 10. maja ofanzivu na Harkovsku oblast u Ukrajini, a Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je nekoliko dana kasnije da je ruska vojska preuzela kontrolu nad pojedinim naseljima u Harkovskoj oblasti.

Komentari (0)

Evropa