Evropa

Papa se izvinio posle uvrede na račun homoseksualaca

Komentari

Autor: Tanjug

28/05/2024

-

17:27

Papa se izvinio posle uvrede na račun homoseksualaca
Tanjug/AP/Andrew Medichini - Copyright Tanjug/AP/Andrew Medichini

veličina teksta

Aa Aa

Papa Franja nije nameravao da koristi homofobičan rečnik i izvinjava se svakome ko je uvređen njegovim rečima, saopštio je danas Vatikan, nakon što su italijanski mediji objavili da je papa u susretu sa italijanskim biskupima koristio pogrdan naziv za homoseksualce.

Mediji su naveli da je papa koristio italijanski izraz "frociaggine" koji se grubo prevodi kao "ped**luk", preneo je AP.

Papa se navodno našalio sa italijanskim biskupima kada je, ponavljajući stav protiv gej muškaraca u sveštenstvu, rekao da na katoličkim seminarima "već postoji ped**luk". 

"Papa nikad nije nameravao da uvredi ili da se izrazi na homofobičan način i izvinjava se svima koji su se osetili povređeno korišćenjem izraza koji su objavili drugi", rekao je portparol Vatikana Mateo Bruni.

Italijanski sajt Dagospia je prvi objavio o navodnom incidentu, za koji kaže da se desio 20. maja kada je poglavar Katoličke crkve susreo sa italijanskim biskupima iza zatvorenih vrata.

Bruni je rekao da je Franja bio "svestan" izveštaja koji su se pojavili u javnosti.

Tanjug/AP/Alessandra Tarantino

 

Portparol Vatikana ponovio je da je papa pri stavu da su svi dobrodošli u crkvu, jer tu "niko nije beskoristan, niko nije suvišan, ima mesta za sve".

Papa (87), kome su pripisivane zasluge da je pravio značajne iskorake ka LGBT zajednici otkako je postao poglavar pre 11 godina, sada je izazvao šok i zaprepašćenje, čak i kod njegovih pristalica.

Kada je došao na čelo Katoličke crkve 2013. godine, rekao je: "Ako je osoba gej i traži boga, pritom ima dobru volju, ko sam ja da ga osuđujem?".

Prošle godine dozvolio je sveštenicima da blagoslove parove istog pola, što je naišlo na osudu kod konzervativne struje u crkvi.
 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa