Evropa

Zatvorena birališta na izborima za EP u Irskoj, Česi sutra nastavljaju glasanje

Komentari

Autor: Tanjug

07/06/2024

-

23:49

Zatvorena birališta na izborima za EP u Irskoj, Česi sutra nastavljaju glasanje
Referendum u Irskoj - Copyright Tanjug AP/Gareth Chaney/PA via AP

veličina teksta

Aa Aa

U Irskoj su večeras zatvorena birališta na izborima za Evropski parlament (EP), dok će građani Češke sutra nastaviti sa glasanjem na izborima, na kojima se bira 720 novih poslanika u EP.

Birališta u Irskoj, gde su građani izašli i na lokalne izbore, bila su otvorena od sedam do 22 časa, a ta zemlja će u novom sazivu EP imati 14 od 720 poslanika.

Kako je ranije objavio Ajriš Indipendent, na lokalnim i evropskim izborima u Irskoj učestvuje rekordan broj kandidata, a ankete pokazuju da skoro dve trećine birača želi strožu kontrolu imigracije i više stambenog prostora u ponudi.

U Irskoj krajnje levičarska opoziciona stranka Šin Fejn želi da iskoristi današnje glasanje za prikupljanje podrške pre nacionalnih izbora sledeće godine.

"Glasajte za Šin Fejn u petak kao prvi korak ka promeni vlade", poručila je liderka stranke Meri Lu Mekdonald na svom nalogu na društvenoj mreži Iks. Ona je ocenila da je "vreme za nove ljude sa novim rešenjima i novim idejama na nivou lokalne uprave i evropskom nivou", preneo je Dojče vele.

Koaliciona vlada koju čine Fine Gael, Fijana Fol i Zelene partije suočava se sa kritikama u zemlji i u Evropi zbog niza pitanja, uključujući akcija u vezi sa klimatskim promenama, poljoprivredne politike i saradnje u oblasti odbrane u EU, dodaje Ajriš Igzemener.

Birači su se izjašnjavali o kandidatima za 949 mesta u gradskim i okružnim većima u 31 lokalnoj samoupravi i birali gradonačelnika Limerika.

U Češkoj je dvodnevno glasanje za Evropski parlament počelo danas u 14 sati. Građani Češke na izborima biraju 21 poslanika koji će zastupati njihove interese u EP. Ankete pokazuju da opoziciona stranka ANO bivšeg premijera Andreja Babiša tesno vodi sa 23,1 odsto podrške u odnosu na vladajuće partije, navela je češka agencija za ispitivanje javnog mnjenja STEM.

Izbori za Evropski parlament zvanično su počeli u četvrtak kada su otvorena birališta u Holandiji, gde su građani birali 31 poslanika. U subotu će glasati državljani Letonije, Malte, Slovačke, kao i Italije, u kojoj glasanje traje dva dana, odnosno 8. i 9. juna.

Sve ostale države članice EU glasaće u nedelju, kada će biti poznati i prvi preliminarni rezultati izbora za EP.

Na evropskim izborima građani EU biraće 720 poslanika EP, za 15 više nego što su birali 2019. godine, a pravo glasa ima oko 370 miliona ljudi. Izbori za EP izazivaju veliku pažnju javnosti pre svega jer se očekuje da će u novom sazivu EP desničarske i krajnje desničarske partije imati više mandata budući da su ostvarile značajne uspehe proteklih godina širom EU.

EP je jedina institucija EU koju građani direktno biraju, ali izlaskom na izbore oni indirektno utiču i na sastav Evropske komisije, budući da EP, na predlog država članica EU, bira predsednika Komisije, a odobrava i 27 komesara.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa