Evropa

U Češkoj počelo glasanje za Evropski parlament

Komentari

Autor: Tanjug

07/06/2024

-

15:30

U Češkoj počelo glasanje za Evropski parlament
Tanjug/AP/Michal Kamaryt/CTK - Copyright Tanjug/AP/Michal Kamaryt/CTK

veličina teksta

Aa Aa

U Češkoj je danas u 14 sati počelo glasanje za Evropski parlament, a na tim izborima, koji se u toj zemlji održavaju peti put, građani odlučuju kojih 21 predstavnika će zastupati njihove interese u EP.

Česi mogu da izaberu kandidate jedne od 30 političkih stranaka, pokreta ili njihovih koalicija, a biračka mesta biće otvorena do 22 sata.

Češki zavod za statistiku će u subotu popodne dobiti rezultate glasanja od okružnih izbornih komisija, koje će podatke čuvati u sigurnom sistemu do nedelje uveče, prenosi češka agencija ČTK.

Na poslednjim evropskim izborima pre pet godina glasalo je oko 29 odsto od 8,3 miliona birača.

Državljani Češke koji navrše 18 godina najkasnije drugog dana izbora, trenutno u subotu 8. juna, mogu da glasaju, dok stranci iz zemalja EU takođe mogu da biraju češke poslanike u Evropskom parlamentu, pod uslovom da ispunjavaju uslove propisane zakonom.

Izbori za Evropski parlament zvanično su počeli u četvrtak kada su otvorena birališta u Holandiji, gde su građani birali 31 poslanika.

U subotu će glasati državljani Letonije, Malte, Slovačke, kao i Italije, u kojoj glasanje traje dva dana, odnosno 8. i 9. juna.

Sve ostale države članice EU glasaće u nedelju, kada će biti poznati i prvi preliminarni rezultati izbora za EP.

Na evropskim izborima građani EU biraće 720 poslanika EP, za 15 više nego što su birali 2019. godine.

Izbori za EP izazivaju veliku pažnju javnosti pre svega jer se očekuje da će u novom sazivu EP doći do zaokreta udesno imajući u vidu da su desničarske i krajnje desničarske partije ostvarile značajne uspehe proteklih godina širom EU.

EP je jedina institucija EU koju građani direktno biraju, ali izlaskom na izbore oni indirektno utiču i na sastav Evropske komisije, budući da EP, na predlog država članica EU, bira predsednika Komisije i 27 komesara.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa