Evropa

Marešal i nekoliko poslanika Rekonkviste podržali Nacionalno okupljanje: Zemur najavio njeno isključenje iz partije

Komentari

Autor: Euronews Srbija

14/06/2024

-

12:52

Marešal i nekoliko poslanika Rekonkviste podržali Nacionalno okupljanje: Zemur najavio njeno isključenje iz partije
Marešal i nekoliko poslanika Rekonkviste podržali Nacionalno okupljanje: Zemur najavio njeno isključenje iz partije - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Pregovori o jedinstvu u francuskom desnom bloku se nastavljaju, a Erik Zemur, lider partije "Rekonkvista" je u sredu uveče najavio isključenje Marion Marešal iz partije u izjavi za francusku BFMTV, prenosi "France 24".

Povod za ovakvu odluku je stav Marešalove, koja je bila nosilac liste Zemurove "Rekonkviste" za Evropske parlamentarne izbore, da partija treba da pristupi savezu sa Nacionalnim okupljanjem (RN) Marin Le Pen sa kojom će da čini širi desni blok pred prevremene parlamentarne izbore 30. juna u Francuskoj.

Uz Marion Marešal su i tri poslanika "Rekonkviste", Gijom Peltije, Nikolas Bej i Lorens Trošu, sa kojima je izdala zajedničku deklaraciju u kojoj su naveli:

"U poslednjih 48 sati i najave raspuštanja Narodne skupštine od strane predsednika Republike, pokušali smo sve da obezbedimo da 1,4 miliona birača Rekonkviste da budu zastupljeni u novoj desničarskoj koaliciji koja okuplja brojne RN, LR i nezavisne kandidate. Ova nova koalicija budi ogromnu nadu u promene u našoj zemlji".

"Erik Zemur je odlučio, uprkos našem protivljenju, da predstavi što više kandidata protiv ove koalicije desnice širom Francuske, rizikujući tako da izgubi ovu neviđenu nadu da će pobediti Emanuela Makrona i krajnju levicu. Ova odluka je trostruka greška", stoji u saopštenju.

Ujedinjenje desnice poslanici "Rekonkviste" vide kao "istorijsku šansu", te pozivaju birače da podrže jedinstvo, a ne podele, kako navode u saopštenju.

"Imamo ogromnu odgovornost, ne možemo propustiti ovu istorijsku priliku da omogućimo pobedu nacionalnom taboru. Zbog toga odbijamo princip podeljenih kandidatura tokom ovih parlamentarnih izbora. Stoga pozivamo na podršku, u svim izbornim jedinicama u Francuskoj, za jedinstvene kandidate desničarske koalicije. Stoga molimo sve Francuze koji su nam verovali ove nedelje, 9. juna, da podrže uniju, a ne podelu. Stavimo interese Francuske ispred interesa partija. Udružimo snage da nanesemo istorijski poraz Emanuelu Makronu i sprečimo pobedu koalicije levice i krajnje levice koja bi Francusku gurnula u haos", navode oni u saopštenju koje je objavljeno na društvenoj platformi "X".

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa