Evropa

Mađarska i Slovačka pristaju da Rute bude generalni sekretar NATO: Obe zemlje traže garancije u vezi Ukrajine

Komentari

Autor: Tanjug

18/06/2024

-

10:13

Mađarska i Slovačka pristaju da Rute bude generalni sekretar NATO: Obe zemlje traže garancije u vezi Ukrajine
Mark Rute - Copyright Tanjug/AP/Omar Havana

veličina teksta

Aa Aa

Mađarska i Slovačka dale su zeleno svetlo holandskom premijeru Marku Ruteu i njegovoj kandidaturi za generalnog sekretara NATO. 

Holandski javni servis Nos je danas objavio, nakon što su se odlazeći holandski premijer i njegov mađarski kolega Viktor Orban sastali na marginama sastanka lidera EU u Briselu, da je Budimpešta odustala od protivljenja.

Kako bi podržala Rutea, Mađarska je imala svoje zahteve, među kojima je garancija da Mađarska neće morati da obezbedi finansiranje Ukrajine niti da šalje svoje vojnike u ratom razorenu zemlju. Uslov koji je prošle nedelje Stoltenberg ispunio, prenosi Rojters.

Slovačka je takođe podržala kandidaturu Rutea, izjavio je danas slovački predsednik Peter Pelegrini.

"Slovačka je preferirala 'geografski' bližeg kandidata iz centralne i istočne Evrope. Slovačka može da zamisli Marka Rutea kao šefa NATO i podržaće ga", rekao je Pelegrini posle samita Evropske unije u Briselu, prenosi Rojters.

Slovačka, koja se graniči sa Ukrajinom, naglasila je potrebu da sledeći šef NATO pomogne u 

rešavanju zaštite slovačkog vazdušnog prostora, rekao je Pelegrini, nakon što je prethodna slovačka vlada donirala Ukrajini sistem S-300.

"Tražićemo od NATO da negde u državama članicama pronađe sistem protivvazdušne odbrane koji bi mogao da bude postavljen u Slovačkoj dok zemlja ne bude imala svoj (protivvazdušni) sistem", rekao je Pelegrini.

Ove godine, Sjedinjene Američke Države, Britanija, Francuska i Nemačka podržale su Ruteovu kandidaturu da nasledi Stoltenberga, koji će u oktobru otići sa mesta generalnog sekretara NATO-a.

Turska je u aprilu rekla svojim saveznicima da će takođe podržati Rutea. Svoju podršku treba da da još Rumunija.

NATO donosi odluke konsenzusom, tako da je svakom kandidatu potrebna podrška svih 32 saveznika.

Rumunski predsednik Klaus Johanis izjavio je u martu da se kandiduje za najviši položaj NATO, tvrdeći da je državama istočne Evrope potrebna bolja zastupljenost u evroatlantskim liderskim ulogama.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa