Evropa

Renovirano istočno krilo Bakingemske palate otvara vrata za posetioce: Cena karte "sitnica", rasprodate sve ture

Komentari

Autor: Tanjug

10/07/2024

-

09:28

Renovirano istočno krilo Bakingemske palate otvara vrata za posetioce: Cena karte "sitnica", rasprodate sve ture
Renovirano istočno krilo Bakingemske palate otvara vrata za posetioce: Cena karte "sitnica", rasprodate sve ture - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Istočno krilo Bakingemske palate nakon pet godina radova na renoviranju otvoriće svoja vrata za posetioce naredne nedelje.

Tako će posetioci po prvi put imati priliku da zavire u sobu koja se krije iza čuvenog balkona Bakingemske palate, ali neće moći i da izađu na njega, prenosi danas BBC. Razlog za to je što je balkon iznenađujuće uzan, a ograda dopire tek do ispod struka, pa se smatra da izlaženje na njega ne bi bilo dovoljno bezbedno.

Zato će, međutim, posetioci imati priliku da kroz prozor vide pogled iz perspektive kralja i kraljice, princa Vilijama i Ketrin.

Da bi došli do balkona, članovi kraljevske porodice prolaze kroz centralnu sobu, koja je ukrašena u kineskom stilu i sada je prvi put otvorena za javnost otkako je izgrađeno istočno krilo pre 175 godina.

Uvođenje tura kroz ovaj deo palate koji je ranije bio privatan, predstavlja deo širih ambicija da se kraljevske rezidencije učine dostupnijim javnosti.

Istočno krilo predstavlja glavnu fasadu palate ispred koje se turisti okupljaju da bi posmatrali čuvenu scenu smene garde.

Obilazak ovog dela palate košta 75 funti, a za ovu godinu već su rasprodate sve ture. Ovog leta prvi posetioci imaće priliku da obilaze istočno krilo u grupama od po 20 ljudi, a ova tura je odvojena od već postojećeg šireg obilaska državnih odaja palate.

U toku je realizacija projekta vrednog 369 miliona funti kako bi se renovirao čitav kompleks Bakingemske palate, uključujući i sistem za vodovod i grejanje, kao i električne instalacije.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa