Evropa

Britanija uvela sankcije sedmorici Rusa zbog Navaljnog

Komentari

Autor: Tanjug

20/08/2021

-

14:51

Britanija uvela sankcije sedmorici Rusa zbog Navaljnog
Britanija uvela sankcije sedmorici Rusa zbog Navaljnog - Copyright AP/Andrew Lubimov

veličina teksta

Aa Aa

Britanija je danas uvela sankcije protiv sedam oficira ruske Federalne službe bezbednosti (FSB), za koje se veruje da su bili umešani u incident sa blogerom Aleksejem Navaljnim, saopštilo je danas britansko ministarstvo spoljnih poslova u ažuriranoj listi sankcija.

U dokumentu se navodi da su uvedene sankcije Alekseju Sedovu, Kirilu Vasilievu, Stanislavu Makšakovu, Vladimiru Bogdanovu, Alekseju Aleksandrovu, Ivanu Spiridonovu i Vladimiru Panjajevu, prenosi ruska agencija TAS S.

To znači da su im bankovni računi zamrznuti i da im je zabranjen ulazak u Britaniju.

Kako prenosi agencija AP, zvanični London sumnjiči operativce ruske obaveštajne slube za umešanost u trovanje kritičara Kremlja Alekseja Navaljnog.

“Aleksandrov je bio operativac kriminalističke jedinice koja je prisutna u Tomsku, gde je Navaljni otrovan", navodi se u zapisu na listi sankcija.

“Dokazi, uključujući telefonske i putne zapise, ukazuju na to da je Aleksej Aleksandrov bio jedan od operativaca umešanih u upotrebu hemijskog oružja u pokušaju ubistva ruskog opozicionog lidera Alekseja Navaljnog tokom njegove posete Sibiru u avgustu 2020. godine“, dodaje se u tom dokumentu.

Navaljni je prebačen u Nemačku na lečenje nakon što je u Sibiru 20. avgusta prošle godine otrovan sa, kako tvrde zapadni stručnjaci, nervnim agensom. Moskva je odbacila njihove nalaze i optužila Zapad za kampanju klevete.

Navaljni je uhapšen u januaru ove godine po povratku u Moskvu iz Nemačke, gde se pet meseci oporavljao od trovanja.

On je u februaru osuđen na dve i po godine zatvora zbog kršenja uslovne kazne iz 2014. godine za presudu o proneveri koju je on odbacio kao politički motivisanu.

SAD se pridružile sankcijama

Sjedinjene Američke Države pridružile su se sankcijama koje je uvela Velika Britanija.

Stejt department je objavio zajedničko saopštenje, navodeći da su sankcije uvedene Alekseju Sedovu, Kirilu Vasilievu, Stanislavu Makšakovu, Vladimiru Bogdanovu, Alekseju Aleksandrovu, Ivanu Spiridonovu i Vladimiru Panjajevu, prenosi ruska agencija TAS S.

Komentari (0)

Evropa