Evropa

Protest zdravstvenih radnika u Grčkoj zbog vakcinacije: Sindikat za imunizaciju, ali protiv toga da bude obavezna

Komentari

Autor: Tanjug

26/08/2021

-

14:32

Protest zdravstvenih radnika u Grčkoj zbog vakcinacije: Sindikat za imunizaciju, ali protiv toga da bude obavezna
Protest zdravstvenih radnika u Grčkoj zbog vakcinacije: Sindikat za imunizaciju, ali protiv toga da bude obavezna - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Radnici u javnim bolnicama u Grčkoj prekinuli su danas sa radom na pet sati u znak protesta zbog odluke vlade, kojom je vakcinacija protiv kovida 19 obavezna za sve zdravstvene radnike u javnom i privatnom sektoru.

Oko 300 medicinskih radnika okupilo se ispred Ministarstva zdravlja u Atini u znak protesta protiv mere koja stupa na snagu 1. septembra, prenosi agencija AP.

Vlada je jasno stavila do znanja da produženja roka za ovu meru neće biti.

Navodi se da će biti otpušteni s posla medicinski radnici koji rade u javnom i privatnom zdravstvenom sektoru, kao i oni koji rade u domovima za negu starijih lica, a koji do pomenutog datuma nisu primili barem jednu dozu vakcine ili koji nemaju potvrdu o nedavnom preležanom virusu.

Sindikat radnika javnih bolnica poručio je da se, iako podržava vakcinaciju, protivi tome da ona postane obavezna.

"Nećemo da ostavimo bespomoćne zdravstvene i socijalne radnike koji imaju pravo da se odluče na vakcinaciju", poručili su iz sindikata.

Dodali su da pacijenti nisu u opasnosti da se zaraze koronavirusom od zdravstvenih radnika.

U Grčkoj se u poslednjih nekoliko nedelja beleži stalni porast potvrđenih slučajeva koronavirusa, kao i smrtnih slučajeva i hospitalizacija.

Kako pokazuju podaci ministarstva zdravlja, kreveti na intenzivnoj nezi za kovid pacijente popunjeni su više od 69 odsto, dok su odeljenja sa kovid pacijentima popunjena 45 odsto.

Ministar zdravlja Vasilis Kikilijas rekao je u utorak da je "značajno više od 90 odsto pacijenata na bolničkom lečenju nevakcinisano", ne precizirajući pritom, da li su neki od njih primili samo jednu dozu vakcine.

Vakcine protiv kovida19 u Grčkoj su besplatne i dostupne svim osobama iznad 12 godina, a u zemlji je u potpunosti vakcinisano 5,6 miliona ljudi od oko 11 miliona stanovnika.

Vakcinacija nije obavezna, osim za one u zdravstvenom sektoru, ali u utorak je vlada objavila nove uslove testiranja i ograničenja pristupa različitim mestima za ljude koji su nevakcinisani.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa