Evropa

Većina stanovnika Evropske unije želi da vlade njihovih država regulišu kriptovalute, a ne EU

Komentari

Autor: Euronews Next/David Walsh

03/09/2021

-

06:53

Većina stanovnika Evropske unije želi da vlade njihovih država regulišu kriptovalute, a ne EU
Većina stanovnika Evropske unije želi da vlade njihovih država regulišu kriptovalute, a ne EU - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Većina stanovnika Evropske unije želi da njihove vlade regulišu kriptovalute, dok bi veliki broj njih podržao i stvaranje nacionalnih digitalnih valuta kako bi se ostvarila monetarna nezavisnost od Evropske unije, pokazalo je istraživanje koje je za Euronews sproveo institut "Redfield & Wilton Strategies".

Isto istraživanje pokazuje i da bi većina ispitanika radije da njihova vlada utvrđuje finansijske propise, u poređenju sa približno četvrtinom onih koji su favorizovali EU u donošenju ovakvih odluka.

Anketa sprovedena između 4. i 10. avgusta obuhvatila je 31.000 ispitanika u 12 država članica EU, i najveće je takvo istaživanje u Evropi koje se bavi kriptovalutama.

Pandemija koronavirusa uticala je na mnoge zemlje Evropske unije da više pažnje obrate na zdravstvene sisteme.

U sklopu toga, odobren je i "Fond za oporavak ekonomija od kovida 19", u ukupnom iznosu od 750 milijardi evra.

Takođe, došlo je i do značajnog prelaska sa gotovine na digitalne opcije, što je trend koji bankarske institucije, poput Evropske centralne banke (ECB), pomno prate.

Bilo je, međutim, nesuglasica oko toga koliko bi ECB trebalo da utiče na ekonomije država članica.

Na pitanje ko bi trebalo da bude zadužen za finansijsku regulaciju, većina ispitanika (od 49 odsto u Mađarskoj do 76 odsto u Holandiji) smatra da bi to trebalao da bude nacionalna vlada.

U Evropi, ECB je u julu objavila da razmatra pokretanje digitalnog evra, odnosno "e-evra", dok je u Švedskoj već u toku pilot projekat za njihovu devizu, "e-krunu".

Za zemlje koje koriste evro, jedinstvena valuta mogla bi da zaustavi bilo kakve planove za nacionalne e-valute, rekao je za Euronews Next Dimitar Lilkov, istraživač sa instituta koji je sproveo istraživanje.

"Zemlje evrozone koje žele da koriste digitalnu valutu bile bi vezane za potencijalni digitalni evro, kojim upravlja ECB u koordinaciji sa bankarskim sistemom evrozone. Da bi se zemlja poput Grčke ili Holandije opredelila za nacionalnu digitalnu valutu različitu od evra, to bi značilo odvajanje od evrozone. To se neće dogoditi", dodao je.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa